TV2Nettavisen

Tidenes største i Norge

Av Thomas Enger - 28.aug.2007 @ 09:31

Det er ingen verken over eller ved siden av Ole Gunnar Solskjær i norsk fotballmålestokk.

Så har dagen altså kommet. Dagen mange, meg inkludert, hadde trodd skulle komme for lenge siden. Ole Gunnar Solskjær har bestemt seg for å legge opp. Det er de mange skadene som er årsaken, og det er over med umiddelbar virkning. Ole Gunnar Solskjær har spilt sin siste fotballkamp.

Mange med liknende skadehistorikk ville ha gitt opp eller lagt opp på et langt tidligere tidspunkt. Men Solskjær VILLE tilbake. Han fikk mer enn ett spørsmål underveis om han vurderte å legge opp, og tanken streifet ham helt sikkert. Men han nektet å gi opp. Jeg skal innrømme at jeg mente han aldri ville klare å bli et fullverdig alternativ for Sir Alex Ferguson igjen, som spiss eller offensiv potet på et av verdens beste fotball-lag.

Men det ble han.

Det sier litt om hva slags karakter og styrke Solskjær er utstyrt med.

Det er en grunnleggende profesjonalitet som er mye av årsaken til Solskjærs suksess. Det og en jordnærhet og en ydmykhet mange med fordel kunne ha studert grundigere. Selv om han ble en umiddelbar hit i England, og fikk Eric Cantona rundt halsen sin etter scoringen mot Blackburn i debuten 1996, fortsatte han å jobbe og jobbe og jobbe og jobbe. Utrettelig. Det var alltid noe han kunne bli bedre på. I tillegg har han alltid vært ekstremt lojal. Han har overlevd spisser som Andy Cole, Dwight Yorke og Ruud van Nistelrooy. Klubber både i England og i andre land har vært interessert i Solskjær, men han har blitt i United. Han har aldri klaget på sjefens avgjørelser heller, selv om han helt sikkert kunne ha ønsket seg mer spilletid.

Da Alan Smith kom tilbake etter sin langtidsskade i fjor, hyllet han Solskjær i etterkant og sa at han hadde brukt nordmannen som forbilde under sin rekonvalesens. Nordmannen brukte hver dag på treningsfeltet eller hos fysioen eller på styrkerommet i det målbevisste arbeidet for å komme tilbake.

Jeg tror kanskje ikke han er den beste fotballspilleren Norge har fostret gjennom alle tider, men han er utvilsomt den som har kommet lengst og som har oppnådd mest. Han har sju ligatitler i Premier League, i tillegg til diverse cuptitler og ikke minst en Mesterligatriumf i 1999 - der han til alt overmål scoret seiersmålet på overtid. Det, og alt det andre positive ved Solskjær, har gitt ham legendestatus i Manchester United.

Både Hallvar Thoresen, Rune Bratseth og Per Bredesen har store navn ute i fotball-Europa, men ingen av dem kan måle seg med Solskjær. Han har scoret hele 126 mål for en av verdens aller største og beste fotballklubber, i en liga som definitivt er blant de mest kompetetive i verden.

Når han nå velger å takke for seg, blir han hyllet som seg hør og bør av fotballelskere over hele verden. Det er bare å takke og bukke for alt Ole Gunnar Solskjær har gjort for norsk fotball. På toppen av sine prestasjoner på fotballbanen, har han engasjert seg med stor iver i barne- og ungdomsfotballen også.

Ole Gunnar Solskjær vil fortsette å være et forbilde lenge etter at han har scoret sine siste mål.


Det er moro å være norsk...

Av Thomas Enger - 22.aug.2007 @ 23:17
Her er tre grunner til at det kan bli moro å være norsk i høst.

ULLEVAAL STADION/NORGE-ARGENTINA 2-1:

Hipp hurra. Norge har slått Argentina 2-1. Vi er gode, vi. Juhuu.

Nei, det er ikke noe ironi i setningene over. OK, kanskje litt, da. Men vi har grunn til å være stolte over at vi har slått Argentina, laget som ble nummer to i Copa America nylig, og som er ranket som verdens nest beste fotballnasjon. Med litt flaks kunne vi ha slått dem både 3-1 og 4-1 også, om Lars Iver Strand og Jan Gunnar Solli hadde holdt hodene sine en smule kjøligere da de fikk sjansene sine mot slutten.

Men uansett: Åge Hareide maner til forsiktighet og rett fokus etter triumfen, noe han selvsagt gjør rett i. For Moldova er på ingen måte Argentina. Og Oslo er på ingen måte Chisinau. Det kan fint begynne å snø igjen.

Jeg mener likevel norske fotballentuasiaster har gode grunner til å glede seg til høsten. Det er særlig tre faktorer jeg mener gir grobunn for å påstå noe sånt:

1) John Carew. Man trenger egentlig ikke skrive så mye mer enn det etter en slik kamp han leverte onsdag kveld. Et helt angrep alene, som det så ofte skrives og sies, og nå har han også begynt å score mål. Nå blir vel Hareide småforbanna på meg, tenker jeg, siden Carew statistisk sett har brukbart med landslagsmål. Men likevel. Nå er han åpenbart i form, og når Carew er det, er det ikke mange som matcher hans styrke, hans fart og hans smittende engasjement og glød. DET kan bli verdifullt for Norge i høst.

2) Norge har to - jeg gjentar: TO - spillende midtstoppere i Brede Hangeland og Ronny Johnsen. Vi har TO midtstoppere som er eminente til å lese spillet, til å bryte foran spissene og ikke minst til å løpe opp hurtige motstanderspisser. Sorry, Erik Hagen, men Ronny Johnsen stiller foran deg i køen. Så lenge han er frisk i både bein og hode, og så lenge motivasjonen er der. Og om Brede Hangeland er det bare én ting å si: Enhver proffklubb, det være seg i England, Frankrike, Spania eller Italia, gjør et kupp om de sikrer seg lysluggen fra FCK.

3) Mange har ment at Daniel Braaten har stagnert, og at han var bedre før han kom til Rosenborg og alt det der. Jeg mener bestemt at Braaten er en av få norske spillere per i dag som har potensial - jeg skriver det igjen: potensial - til å bli en internasjonal toppspiller. Han er litt som John Carew, bare MED teknikk. Jeg tror han kan bli en hit i England, hvis han bare tror på det selv. Får han tillit av Sammy Lee, så kan han fort etablere seg i Premier League. Daniel Braaten er i hvert fall, og udiskutabelt etter min mening, et fullverdig alternativ til Steffen Iversen og Thorstein Helstad. Det betyr at Norge er godt forspent offensivt, kanskje bedre enn på mange år.

DET tror jeg kan bety opptil flere hyggelige kvelder for norske fotballentusiaster i høsten som kommer.

Måtte oppturen ta oss helt til EM.

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21
22
23 24 25 26
27
28
29 30 31    
             
hits