TV2Nettavisen

Hareides viktigste svar

Av Thomas Enger - 17.aug.2006 @ 00:24:25

Norge skremte neppe vannet av Ungarn med 1-1 mot Brasils B-lag onsdag kveld.

Men viktigere er de svarene Åge Hareide fikk i forhold til det arbeidet han skal gjøre videre.

Norge er fortsatt ubeseiret mot Brasil. Det spiller for så vidt liten rolle i den store sammenhengen, selv om det kanskje er viktig rent historisk for et land som er ranket som nummer 49 blant alle verdens fotball-lag. I forhold til det som skal skje i Budapest om to og en halv uke, har resultatet relativt liten relevans, annet enn at det er greit rent psykologisk å ta med seg videre for de norske spillerne.

Brasil stilte på langt nær med sitt beste lag, men det er tross alt Brasil vi snakker om. Og det er noe med å unngå å tape for et slikt stjernemannskap, B-lag eller ikke. Før kampen hadde de færreste regnet med at Norge skulle klare å bryne nebb med de tekniske og fotrappe brassene. At vi tidvis klarte det, og attpåtil ledet etter at en time var spilt, bør Åge Hareide & co si seg fornøyde med. Det kan de ta med seg videre.

Før kampen var det flere som undret seg over hva slags verdi en hjemmekamp mot Brasil kunne ha når man skal møte en helt annen motstander, på opptil flere nivåer, på bortebane snaue tre uker senere. Det var ikke så mye man kunne øve på som ville ha ha relevans i forhold til Ungarn-kampen, ble det hevdet. Nei, det er kanskje riktig. Men alle fotballkamper har en verdi, i den forstand at man får sett an spillere, sjekket formen deres, hvordan de takler et trøkk som Brasil nødvendigvis vil føre med seg, og om man dermed er rustet og kvalifisert til å spille med det norske flagget på brystet også når det er snakk om EM-poeng.

Hareide fikk også sjekket ut at alt er som det skal med Ole Gunnar Solskjær. Han fikk nok et bevis på at dødballer er Norges viktigste våpen og at Kristofer Hæstad er uvurderlig dersom ballerobring sentralt på midtbanen er et vesentlig punkt i den norske taktikken. Doffen må være alle ballglade midtbanespilleres verste mareritt. Har man ballen i føttene i mer enn to sekunder, så kan man ikke regne med å stå på beina særlig lenger. For da er Doffen der. Han blir viktig for Norge framover. Han er en ballvinner av rang og et uromoment på enhver midtbane.


Norge har fortsatt en del å gå på når det gjelder det defensive arbeidet, og det spørs om ikke Åge Hareide blir nødt til å gjøre et par endringer i den bakre fireren fram mot Ungarn-kampen. Brede Hangeland og John Arne Riise er det vanskelig å komme utenom, og siden Jon Inge Høiland med all sannsynlighet er tilbake igjen i Ungarn-troppen, blir han trolig et førstevalg på høyre back. Erik Hagen, derimot, overbeviste ikke mot Brasil. Han er en nokså primitiv duellspiller som ikke kommer til sin rett mot fotrappe teknikere, og det spørs om ikke Hareide trenger raskere føtter i midtforsvaret ved siden av Hangeland. Både Anders Rambekk og Kjetil Wæhler stiller sterkere i så måte. Trolig velger Hareide en av dem når EM-alvoret begynner, og det gjør han i så fall rett i.

Men det gledelige for Hareide, uansett utgangspunkt før kampen, må være at han føler seg trygg på at han har funnet en firer på midtbanen han kan fortsette å drille inn mot Ungarn-oppgjøret. Han trenger ikke eksperimentere så mye lenger. Doffen og Martin Andresen utfyller hverandre på en prima måte, og Fredrik Strømstad gjør manns jobb og vel så det på høyre flanke. Og når Morten Gamst Pedersen stiller inn venstrefoten, kan hva som helst skje innenfor motstanderens 16-meter.

Norge hadde bare én skikkelig trening i kroppen før Brasil-kampen. Det blir adskillig grundigere forberedelser før de viktige kampene begynner. Norge får anledning til å være sammen opptil flere dager i strekk før oppgjørene mot Ungarn og Moldova, og terping på detaljer blir et stikkord. Hvis vi ser bort fra forsvaret, virker det som om Norge står sterkere nå enn på lenge. Vi har en midtbane som er i ferd med å finne sin form, og et angrep som klarer å skape sjanser på egen hånd nærmest ut av ingenting. I tillegg har vi gode erstattere i disse posisjonene på benken.

Da gjenstår det bare å tette igjen bak.

Der ligger Norges største utfordring i tiden som kommer.


august 2006
ma ti on to fr
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15
16
17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
hitsimg