TV2Nettavisen

En seier for fotballen

Av Thomas Enger - 10.mai.2007 @ 11:38
Det er en seier for fotballen at Chelsea ikke vant Premier League i år.

Jeg skal si det med en gang. Chelsea er ikke mitt favorittlag, men de som har lest mine tidligere blogger eller kommentarer i Nettavisen, vet at jeg har vært kritisk både til Manchester United, Liverpool og Arsenal også. Bare så det er sagt. 

Men jeg synes det er deilig at Manchester United ble seriemestere i år, for første gang siden 2003. Det er deilig at det ikke bare er penger som er avgjørende for om man vinner eller ikke. Chelsea vant både i fjor og året før der igjen, takket være eks antall innkjøp av høyt profilerte og meritterte spillere ute i verden - i tillegg til en god manager. Stjerner har kommet, stjerner har gått, og gull-visaen til Roman Abramovitsj har knapt rukket å kjølne før han har viftet med det igjen.

Abramovitsj kom til England for å skape - unnskyld, kjøpe - et vinnerlag, noe han også klarte. Det er blitt ligagull og cuptitler siden russeren inntok London med høy sigarføring og visjoner.

Forholdene før sesongen kunne heller ikke ha ligget bedre til rette for nok en Chelsea-tittel. Abramovitsj spadde opp nye rubler for Andriy Sjevtsjenko og Michael Ballack - spillere en hvilken som helst klubb i Europa eller verden for øvrig - ville ha elsket å ha spillerstallen. De største utfordrerne hentet både ukjente og mindre meritterte spillere. United solgte sogar Ruud van Nistelrooy, en garantist for minst 20 mål hver sesong, til Real Madrid. Ingen kunne, på papiret, måle seg med Chelseas fantastiske mannskap. Det var, i utgangspunktet, bare å hente et nytt ligagull. 

Nå, trekvart år senere, troner Manchester United øverst på tabellen. Og ingen kan, uansett klubbtilhørighet eller farge i blodårene, påstå at det har vært ufortjent. United har spilt den soleklart beste fotballen gjennom en hel sesong, de har fremelsket det offensive spillet, scoret klart flest mål, og ballgenier som Cristiano Ronaldo og tidvis Wayne Rooney har blendet oss med sitt spill. Åtte United-spillere havnet også på årets lag i England (men ikke Rooney...).

Men alt er heldigvis ikke penger. Og hadde Chelsea vært mitt lag, og hadde mitt lag kjøpt seg til tittel etter tittel ved å kaste enorme summer etter verdens beste fotballspillere, så ville ikke titlene smakt like godt. Jeg ville ikke ha klart å juble like sterkt eller like høyt. Det er mulig det er meg det er noe galt med, men jeg setter mer pris på lag eller individer som gjør seg fortjent til suksess. Hvis man vinner fordi man har den største kontoen, så kan jeg ikke skjønne noe annet enn at triumfene har et element av bismak i seg. Selv om det er 50 år siden man vant noe sist.

Selvsagt - Manchester United har også brukt millioner på millioner på å hente spillere, men talentutvikling har alltid vært viktig for Sir Alex Ferguson. Mange av spillerne han har hentet, har vært investeringer for fremtiden, for at de skal slå ut i full blomst senere. Ja visst - han brukte 30 millioner pund - eller hva det var - på både Wayne Rooney og Rio Ferdinand, og snaue 19 millioner pund på Michael Carrick. Men stort flere etablerte stjerner har ikke United kostet på seg. Cristiano Ronaldo var et ubeskrevet blad da United kjøpte han for 140 millioner for noen sesonger tilbake. Nå er han verdt det tidobbelte.

Sånn sett må jeg be Sir Alex Ferguson om unnskyldning. Jeg skrev en kommentar i avisen for en stund tilbake da jeg mente at han var gått ut på dato, og at United ikke kom til å vinne Premier League denne sesongen heller. Det finnes ingen grunn til å gjøre noe annet enn å innrømme at jeg tok grundig feil. For United har vært best, og Ferguson har igjen vist seg som en glimrende manager. Skotten har så visst ikke gått ut på dato.

Det er mange årsaker til at United snyter Chelsea for seieren i år. Jeg skal ikke gå inn på dem her, for det vil ta for mye tid og plass. Jeg runder isteden av med å konstatere at Chelsea ennå ikke har klart å kjøpe Mesterligaen. Det kan faktisk ende opp med at de kun vinner ligacupen i år.

Med all respekt for alle Chelsea-fans der ute:

Det synes jeg klubben har godt av.

Og det er jammen meg godt det fortsatt går an.

mai 2007
ma ti on to fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9
10
11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
hits