TV2Nettavisen

Ingen tid å miste, Åge

Av Thomas Enger - 24.mai.2006 @ 23:29:28
For at Norge skal begynne å vinne fotballkamper igjen, er det særlig ett sted Åge Hareide bør ha fokus.

Før landskampen mot Paraguay sto Norge med fem strake tap. Det så en stund ut til at vi skulle gå på vårt sjette, takket være markeringssvikt og manglende fart i midtforsvaret, men heldigvis hadde Frode Johnsen en magnetpanne som tiltrakk seg det meste av baller som løftet seg fra den hullete Ullevaal-matta. Det reddet oss på en kveld som nok en gang avslørte at Norge sliter med den defensive organiseringen.

Åge Hareide innrømmet etter kampen at han ikke hadde fokusert noe på det defensive før Paraguay-kampen. Norge skulle tørre å skape noe offensivt denne gangen, og på en så kort samling før en landskamp ville han heller ikke terpe defensive detaljer. Det er forståelig. Men like fullt er det der han bør sette inn trøkket nå.

Vi fikk fem i fleisen av USA og to hver av Senegal og Mexico. Å slippe inn to mål også mot Paraguay - hjemme - er for svakt, selv om motstanderen er VM-klare aldri så mye. Det er ikke lett å vinne fotballkamper når man til stadighet må besørge mer enn to mål selv. Norges offensive våpen begrenser seg også hovedsakelig til Morten Gamst Pedersens dødballer og John Carews dagsform, og begge svinger for mye i prestasjonene til at vi kan regne med å score tre mål til enhver tid. Vi skaper sjelden mange sjanser utfra situasjoner som oppstår utenom nettopp dødballer.

Men dette er velkjent. Det er jo slik Norge var gjennom hele VM-kvalifiseringen, og det er slik Norge er nå. Da, som nå, slipper vi inn for mange lettkjøpte baklengsmål, og de vi fikk imot oss på Ullevaal Stadion onsdag kveld, var av en slik sort. Det har også vært ett av Hareides refrenger på pressekonferansene i etterkant: "Vi har ikke råd til å gi bort sånne mål i internasjonal fotball".

Klarer man ikke å tette igjen bakover, er det vanskelig å vinne fotballkamper. Så enkelt er det. Og et vinnerlag skapes som oftest via trygghet bakover på banen - ikke framover. Dette vet Hareide også. Og det er fint at han vil skape begeistring via offensiv trøkk, noe Norge tidvis også lyktes med onsdag kveld. Men det er ikke nok til å ta oss til noe mesterskap. Til høsten begynner EM-kvalifiseringen, og Norge har en lang vei å gå før vi med hånden på hjertet kan si at vi stiller godt forberedt. I hvert fall defensivt.

Så det er bare å begynne å terpe forsvar, Åge. Du har ingen tid å miste.

Fotballen er rund, den

Av Thomas Enger - 08.mai.2006 @ 13:47:34
Som alltid før en Tippeliga-sesong er det store diskusjoner. Hvem vinner, hvem rykker ned, hvem blir den store overraskelsen og hvilke spillere vil slå igjennom og bli våre nye yndlinger. Det pågår over hele landet, i lunsjpauser, rundt middagsbord, på cafeen eller på sengekanten, og det har en naturlig tendens til å tilta i dagene før sesongstart.

I en avisredaksjon, sånn som vår, begynner man gjerne lenge før. Man skal jo, som kjent, tippe en tabell og presentere lagene, støvsuge dem for svakheter og styrker, intervjue spillere og trenere, og komme opp med en noenlunde edruelig begrunnelse for hvorfor vi tror det skal gå både sånn og slik.

Sesongen 2006 var intet unntak. Internt var de fleste skjønt enige om at kampen om ligagullet ville stå mellom Rosenborg og Lillestrøm, med Vålerenga på plassen bak. Brann, Start og Viking var vi mer usikre på, mens det ikke var noen som helst tvil om hvem som skulle rykke ned.

Sandefjord, det nyopprykkede laget fra hvalfangerbyen, hadde ikke nubbetjangs, var refrenget som gikk igjen. Laget hadde hentet mye rusk og rask fra fotball-Norge og -Sverige, men stort sett spillere som enten var på vei ned eller som ingen knapt nok hadde hørt om før.

Vi hadde også en lang disputt om hvorfor vi skulle plassere Molde over Stabæk på tabellen. (eller var det omvendt?) Og hvorfor i alle dager skulle Lyn på død og liv være med og kjempe om gullet? Brann var også virkelig ute på viddene i ukene før seriestarten, så hvorfor skulle man ha med dem i gullkampen?

Har man en forkjærlighet for en spiller eller et lag, vil man jo nødig gi seg i slike diskusjoner. Jeg bare nevner kort at det finnes opptil flere bergensere i redaksjonen.

Etter seks serierunder er det derfor med en viss undring og ektefølt begeistring jeg konstaterer at vi har bommet relativt kraftig på de fleste lagene, med unntak av Lillestrøm. At Vålerenga skulle ligge på en 11. plass etter seks kamper, ville antakelig ha påkalt opptil flere hoderist og "herregud, dere har ikke peiling"-mailer. Sandefjord er hyggelig plassert midt på tabellen, mens Odd er helt oppe på en 3. plass. Vi diskuterte en stund om Skienslaget ville havne på kvalifiseringsplass eller bare havne så vidt over streken.

Så hvorfor gjør vi dette da? Hvorfor må vi som forvalter denne fantastiske idretten for dere lesere, på død og liv komme med disse fordømte tabelltipsene våre når vi kun en sjelden klarer å treffe på mer enn et par plasser?

Fordi det er gøy. Fordi det er gøy å tippe, det er gøy å diskutere spillere og lag opp mot hverandre, og fordi det skaper debatt og interesse. Fordi det er med på å bygge opp en forventning om sesongen som skal komme, og alle de herlige opplevelsene og skuffelsene som venter oss.

Og det er jo fortsatt 20 serierunder igjen. Sandefjord kan fort havne der alle tippet dem, og Rosenborg kan fort ta noen skritt til lenger opp på tabellen.

Ta for øvrig en titt på tabelltipset vårt før fjorårets Premier League-sesong og sjekk det opp mot fasiten.

http://pub.tv2.no/nettavisen/sport/pl/article433240.ece

Jeg bare nevner det.

Og hvis du lurer på hva vi tippet før årets Tippeliga-sesong:

http://pub.tv2.no/nettavisen/fxt/article593281.ece

Og hvem var det igjen som sa at fotballen er rund...

august 2006
ma ti on to fr
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15
16
17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
hitsimg