TV2Nettavisen

Neger til besvær

Av Thomas Enger - 17.apr.2007 @ 12:01
All er skjønt enige om at rasisme er en uting, både på og utenfor fotballbanen. Det bør det ikke være noen debatt om. Jeg støtter meg selvsagt fullt og helt til at rasistiske utsagn ikke skal forekomme.

Jeg skal ikke påstå at jeg kjenner verken Kristofer Hæstad, Atle Roar Håland eller Peter Ijeh, så hvem av dem som snakker sant og om noen av dem er rasister, skal jeg ikke ta stilling til eller kommentere her. Men jeg tillater meg å stille spørsmål ved om ikke saken som oppsto etter Start-Viking på søndag, er en storm i et vannglass.

Alle som har spilt fotball, vet at det går hardt for seg til tider. Man har nærmere 200 i puls ved enkelte tilfeller, og i kampens hete er det fort gjort å miste både hode og bryte med alle normer for anstendig oppførsel. Man reduserer seg selv til et primitivt vesen, og man tyr til karakteristikker, personangrep, andre sleivspark enten verbale eller fysiske, for å "ta igjen litt", for å få motstanderen ut av balanse, for å gjenskape en fordel man kanskje i utgangspunktet hadde.

Noen er verre enn andre, og noen ER kanskje rasister også. Men jeg tror ikke det er mange. Og hvis noen faktisk er det, så tror jeg neppe de tør å gå ut offentlig og si det. Den kollektive responsen vil i så tilfelle være så ødeleggende for vedkommende at jeg tviler sterkt på at de våger.

Jeg har selv hatt lyst til å slå ned både den ene og den andre fordi vedkommende idiot taklet meg ufint og unødvendig stygt akkurat der og da. Jeg har selv hatt lyst til å ramme noen der det svir som mest, fordi jeg har vært syk av hevnlyst med nevnte 200 i puls og med et åpent og blødende sår i ansiktet. Om jeg ikke har gjort det fysisk, så har jeg i hvert fall gjort det verbalt. Jeg har sagt mitt. Og det har ikke vært ord jeg har lyst til å gjengi her.

Dommeren har også fått unngjelde når han har latt være å dømme straffespark når det er soleklart og når det er 1-1 med to minutter igjen å spille. Jeg har hatt lyst til å slå ned han også, men jeg har ikke gjort det. Jeg har bare fått tre gule kort i min over 20 år lange fartstid som fotballspiller, og alle har vært for munnbruk.

Likevel vil jeg påstå at jeg er en snill fyr. Jeg har aldri slått noen. Jeg har aldri MENT at dommeren er en !!!/#€#=!!! drittsekk, eller at en eller annen motspiller bør grave seg ned og for menneskehetens skyld aldri komme opp igjen. Jeg liker å se på meg selv som en fordomsfri fyr som ser det positive i folk snarere enn det motsatte. 

Men hva skal være tillatt å si på en fotballbane?

Er det for eksempel verre å kalle noen for en "fucking black monkey" enn å kalle en kortvokst person for dverg? Er ikke det like rasistisk eller sårende? Er den ene karakteristikken verre enn den andre, bare fordi hudfargen til en av dem er mørk?

Jeg mener svaret er et klart nei.

Det vi derimot IKKE skal akseptere, er når publikum, trenere eller andre som ikke er utpå banen, kommer med rasistiske tilrop. Det er gjort med overlegg, og det er noe annet. Slikt finnes det ingen unnskyldning for, og det må NFF slå hardt ned på.

Hvilke sanksjoner som skal tas i bruk, kan alltid diskuteres, men jeg tror Doffen/Ijeh-saken blir gjort til en større greie enn det egentlig er, hvis dette ender opp med bøter, karantener eller andre former for straff som får sportslige konsekvenser både for spillerne og laget.

Jeg tilhører for øvrig også dem som mener at ordet "neger" ikke er negativt ladet. Vi har som policy i Nettavisen at vi ikke skal skrive ordet. Jeg mener ikke noe vondt eller rasisistisk ved å omtale en mørkhudet person som en neger. Jeg har derimot forståelse og respekt for at andre oppfatter det annerledes. Derfor sier jeg heller noe annet eller skriver det om.

Det som er positivt med dette, er at rasismedebatten igjen får plass i media og i folks bevissthet. Det er en kamp det er verdt å kjempe for, men la oss ta de virkelige rasistene. De som faktisk mener det. Ikke de som gjør noe fryktelig dumt og primitivt i kampens hete og med 200 i puls.

Jeg synes faktisk det finnes verre ting i fotball, og som man bør slå hardere ned på. Det blir tema for en annen blogg.

Takk for oppmerksomheten.

Ta juksemakerne

Av Thomas Enger - 11.apr.2007 @ 12:45
Juksemakere som Veigar Pall Gunnarsson bør få svi, selv om dommeren ikke ser det.

Filming har lenge vært et problem i internasjonal fotball. Etter hvert kom det til norsk fotball også, og fra Uefa-hold er holdningen klar. Filming skal man slå ned på. Man skal etterstrebe fair play. Klubbene her hjemme har også fått samme henstilling fra Norges Fotballforbund. Spillerne er blitt anmodet om å ha usportslig opptreden "høyt på agendaen", som dommersjef Rune Pedersen formulerer det.

Reglene er imidlertid slik at dersom en dommer har sett situasjonen, vurdert det som filming, men IKKE gitt gult kort for det (slik reglene sier at dommerne skal), så finnes det ingen mulighet per i dag for å straffe spilleren i etterkant.

Uefa sier at dersom en dommer gir et lag straffespark, laget vinner kampen på grunn av det straffesparket, og det så dukker opp utvetydige bevis i etterkant for at spilleren oppførte seg usportslig, så kan vedkommende spiller bli straffet. Resultatet blir altså ikke omgjort, og det blir derfor kun en personlig straff i form av en utestengelse eller en irettesettelse. Det må imidlertid først åpnes en disiplinærsak, og det er i det hele tatt mye som skal til. Det er en åpning i regelverket som svært sjelden blir tatt i bruk.

Bottom line er altså: man har i praksis ingen anledning til å kunne bruke de bevisene som finnes per i dag til å ta juksemakerne. Til å virkelig ta juksemakerne.

Det mener jeg er feil.

Filming er bevisst juksing for at man skal tilrøve seg en fordel man i utgangspunktet ikke har. Vi så det på Nadderud tirsdag kveld. Veigar Pall Gunnarsson forsøkte å filme seg til et straffespark, noe dommer Svein Oddvar Moen heldigvis ikke lot seg påvirke av. Men det gule kortet uteble, selv om islendingens oppførsel ikke hadde noe som helst med fair play å gjøre.

Det er ikke lett å være dommer og få med seg alt. Vinkelen han ser episoden fra, kan være gal, han kan være feil plassert, og alt skjer i løpet av et nanoseksund. At dommeren ikke klarer å ta den riktige avgjørelsen akkurat der og da, er forståelig. Men det er på tide å gjøre noe med sanksjonsmulighetene i etterkant.

Ja, det er fint at spillere som filmer, får gult kort, og det er et godt grep i forhold til å forebygge mot mer filming. Men filming forekommer fortsatt, og det forekommer ofte. Da bør man ta i bruk hardere skyts. La spillere som filmer, virkelig få kjenne det på kroppen - selv om dommeren altså ikke ser det der og da. 

TV 2 dekker samtlige kamper i Tippeligaen med såkalt fullproduksjon. Det vil si at det er en drøss med kameraer på arenaen som fanger opp det aller meste fra de fleste vinkler. Det er et utmerket verktøy i forhold til å studere hva som faktisk skjer i kampene, slik at det ikke bare er unødvendig spisse albuer, slag, spark, spytting eller andre usportslige opptrinn, man kan gi straff for i etterkant.

Hvis spillerne vet at de kan få gult kort etter kampen for filming, selv om det altså ikke får noen konsekvenser akkurat i kampens hete, så kan det virke forebyggende. Nok gule kort over en sesong gir som kjent utestengelse, hvilket i ytterste konsekvens kan være helt avgjørende i forhold til hvor man ender på tabellen.

På samme måte mener jeg video bør tas i bruk i forhold til spillere som får gult kort for filming, når reprisen etterpå viser at det faktisk var feil. Da mener jeg det gule kortet bør strykes. Det er det heller ingen åpning for i dag.

Det er selvsagt umulig å innføre en slik praksis på alle nivå, gitt de tekniske bevisene som kreves. Og det må være helt soleklare bevis for at det var filming, for at man skal kunne gi et gult kort. Det er ikke alltid like lett å bestemme. Men i Veigar Pall Gunnarssons tilfelle på Nadderud tirsdag kveld, var det ingen tvil.

Det er 25 serierunder igjen. Oddsen er nokså lav for at noe liknende skjer igjen. Da burde det være mulig å straffe dem som gir fotballen et dårlig ansikt.

april 2007
ma ti on to fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10
11
12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
hits