TV2Nettavisen

Ingen Svarte-Per i RBK

Av Thomas Enger - 26.sep.2006 @ 12:43:34

Det er ingen grunn til å tro at Rosenborg plutselig skulle begynne å tape fotballkamper når Per-Mathias Høgmo kommer tilbake.

Fotball er et sammensatt spill. Mye handler om treningsmetodikk, spillemønstre, form og psykologi (og for all del: flaks og tilfeldigheter), og mye handler om hvilke signaler som kommer fra ledelsen. Tom Nordlie måtte gå fra Start fordi man var slitne av hans lederstil. Stig Inge Bjørnebye kom inn, og skjegget til Erik Solér vokste og vokste. Start er nå på trygg grunn i serien, og laget var heller ikke mye fra å komme seg til cupfinalen for første gang i klubbens historie.

Men det er selvsagt altfor naivt og unyansert å tro at Starts fremgang skyldes Bjørnebyes grep, og dem alene. All statistikk viser at lag som sparker en trener, får en nokså umiddelbar sportslig fremgang i etterkant. Det lå uansett et grunnlag i bunnen som Nordlie hadde utviklet gjennom mange timer på treningsfeltet. Og ofte er det tilfeldigheter som gjør at trender blir snudd. Gode resultater har også en tendens til å avle flere gode resultater, i og med at man har fått trygghet i laget. Det er en viktig forutsetning for fremgang - uansett idrett. Nils Erne Eggen sa til det kjedsommelige i sin tid på Lerkendal at "selvtillit er ikke du har, men noe du får gjennom å lykkes."

Knut Tørum har hatt en formidabel suksess i Høgmos fravær. Det kan ingen bestride, hvis man ser på resultatene alene. Men man skal være forsiktig med å hylle eksilbergenseren som noen frelser. Det er nemlig ikke så veldig overraskende at Rosenborg vinner fotballkamper. Det er nok av gode fotballspillere på Lerkendal, og Per-Mathias Høgmo brukte store deler av vårparten til å minne folk om at han skulle eksperimentere med laget. Og det gjorde Rosenborg.

Nå ser det ut til at laget har satt seg, det er kontinuitet i startelleveren, og det er lettere å kjenne igjen den rosenborgske spillestilen nå enn hva tilfellet var tidligere i år. Høgmo har også sin del av æren for det. Det er godt mulig Tørum har gjort noen eminente grep på treningsfeltet. Det er det vanskelig for meg å si noe om med tyngde, siden jeg sjelden er i Trøndelag, men det var sikkert smart å kreve mer stake av rutinerte menn som Steffen Iversen, Vidar Riseth, Christer Basma og Roar Strand. Kursendringen utover det tviler jeg på at har vært formidabel.

Rosenborg har vunnet seks kamper på rad, men uten å imponere. Rett nok var mandagens 4-0-seier over Odd Grenland av det særdeles solide slaget, men bak resultatet lå et gavmildt Odd-forsvar og en effektiv utnyttelse av de skjebnesvangre feilene. Det er heller ikke mange dager siden Rosenborg selv gikk på et ydmykende tap i cupen, i en kamp der Sandefjord viste seg som det dødelig effektive laget. Fotballen er med andre ord ikke noe mindre rund nå enn før.

Rosenborg har flyt for tiden, og Per-Mathias Høgmo kommer sånn sett tilbake til et dekket bord. Nettopp derfor kommer vi ikke til å få se noen dramatisk kursendring med han ved rattet igjen.

For det er det ingen grunn til.


Kommentarer:
Postet av: Jan Erik

Du har rett og slett rett i alt du skriver.
Det er godt å se en journalist som vet hvordan man arbeider i en prestasjonsgruppe.
Åge Hareide sa følgende fra bassengkanten på La Manga vinteren han tok over RBK:
- Defensivt skal vi stramme opp. Og det er der jeg vil gjøre størst forandringer. Offensivt er det lite jeg vil endre på. Du kan bare kaste en ball ut på treningsfeltet, så ordner de resten selv.

Over halvparten av spillerne til RBK har vært med lenge nok til at de kjenner samhandlingsmønsteret inn og ut. Det tar alltid litt tid å få dette på plass. Det blir ikke bedre når man har for mange spillere. Etter salgene, som Høgmo var med på, har laget satt seg. Spillerne kjenner sine roller og de hever seg. RBK har også mange unge på laget. Så svingninger i prestasjonen må man regne med.

Et godt eksempel på et lag som ikke fungerer er Viking. Uansett hva Tom Nordlie gjør så vil laget slite hardt for å overleve.
Ingen lager gull av gråstein. Ei heller Knut Tørum.

Velkommen tilbake, Per Mathias!

26.sep.2006 @ 16:19:01
Postet av: Adrian

Jeg synes det virker fornuftig både det Thomas Enger skriver og det han synser, denne mannen har virkelig peiling på fotball og lar dette komme til uttrykk gjennom en skarpt analyserende og objektiv bloggpenn! Ære være objektive journalister:D

26.sep.2006 @ 17:05:09
Postet av: Harald

"Det er ingen grunn til å tro at Rosenborg plutselig skulle begynne å tape fotballkamper når Per-Mathias Høgmo kommer tilbake."

Vel, det var det kanskje ikke da Lyn ledet serien med 10 poeng på Rosenborg i 2002 heller? Men de ville ikke ha Sture Fladmark som trener lenger, han var kun en midlertidig løsning. Med bravur rikitgnok, men Lyn ville ha en skikkelig trener.. en eller annen "..vic" skulle gjøre Lyn enda bedre. Hvorfor? Det gikk jo så bra...

Jeg vet at situasjonen er litt annerledes med Høgmo, i og med at han tross alt er hovedtrener, men jeg betviler din påstand om at det ikke er noen grunn til at ingenting skal endre seg. Historien har jo vist det før...

26.sep.2006 @ 18:41:58
Postet av: Freud

Siden fotball handler så mye om psykologi vil selvsagt et trenerskifte ha mye å si. Alle lagspill baserer seg på at LAGET fungerer. Presterer en eller to spillere under pari kan det hele gå bra, men om hele laget senker seg kun noen få prosent går det heller dårlig. Hvorfor er det ellers underdogs kan gjøre mirakler på fotball banen? Hvorfor ble RBK to år på rad slått ut av cupen av 1.-divisjonslag? Årsaken til det skyldes ene og alene at spillerne heldigvis er mennesker, og ikke maskiner, som lar seg påvirke av psykologiske elementer. Jeg er redd Høgmos retur vil føre til at alle spillerne har et ønske om å vise at "nå skal jeg spille som jeg gjorde under Tørum", også glemmes lagånden, og de middelmådige resultatene vil komme som perler på ei snor.

Jeg kan heller ikke fatte at RBK-ledelsen kaster en mann som nettopp har vært sykemeldt pga. utbrenthet, til ulvene på den måten de gjør. Alt annet enn tap vil nok føre til slakt og ny sykemelding.

Jeg har imidlertid et godt inntrykk av Høgmo som menneske, og ønsker ham lykke til. RBK har 13 seriemesterskap på de siste 14 årene, og kan derfor skusle bort dette årets av menneskelige hensyn.

Lykke til, både RBK og Per Mathias!

27.sep.2006 @ 20:58:35

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=2154957
hitsimg