TV2Nettavisen

Ingen tid å miste, Åge

Av Thomas Enger - 24.mai.2006 @ 23:29:28
For at Norge skal begynne å vinne fotballkamper igjen, er det særlig ett sted Åge Hareide bør ha fokus.

Før landskampen mot Paraguay sto Norge med fem strake tap. Det så en stund ut til at vi skulle gå på vårt sjette, takket være markeringssvikt og manglende fart i midtforsvaret, men heldigvis hadde Frode Johnsen en magnetpanne som tiltrakk seg det meste av baller som løftet seg fra den hullete Ullevaal-matta. Det reddet oss på en kveld som nok en gang avslørte at Norge sliter med den defensive organiseringen.

Åge Hareide innrømmet etter kampen at han ikke hadde fokusert noe på det defensive før Paraguay-kampen. Norge skulle tørre å skape noe offensivt denne gangen, og på en så kort samling før en landskamp ville han heller ikke terpe defensive detaljer. Det er forståelig. Men like fullt er det der han bør sette inn trøkket nå.

Vi fikk fem i fleisen av USA og to hver av Senegal og Mexico. Å slippe inn to mål også mot Paraguay - hjemme - er for svakt, selv om motstanderen er VM-klare aldri så mye. Det er ikke lett å vinne fotballkamper når man til stadighet må besørge mer enn to mål selv. Norges offensive våpen begrenser seg også hovedsakelig til Morten Gamst Pedersens dødballer og John Carews dagsform, og begge svinger for mye i prestasjonene til at vi kan regne med å score tre mål til enhver tid. Vi skaper sjelden mange sjanser utfra situasjoner som oppstår utenom nettopp dødballer.

Men dette er velkjent. Det er jo slik Norge var gjennom hele VM-kvalifiseringen, og det er slik Norge er nå. Da, som nå, slipper vi inn for mange lettkjøpte baklengsmål, og de vi fikk imot oss på Ullevaal Stadion onsdag kveld, var av en slik sort. Det har også vært ett av Hareides refrenger på pressekonferansene i etterkant: "Vi har ikke råd til å gi bort sånne mål i internasjonal fotball".

Klarer man ikke å tette igjen bakover, er det vanskelig å vinne fotballkamper. Så enkelt er det. Og et vinnerlag skapes som oftest via trygghet bakover på banen - ikke framover. Dette vet Hareide også. Og det er fint at han vil skape begeistring via offensiv trøkk, noe Norge tidvis også lyktes med onsdag kveld. Men det er ikke nok til å ta oss til noe mesterskap. Til høsten begynner EM-kvalifiseringen, og Norge har en lang vei å gå før vi med hånden på hjertet kan si at vi stiller godt forberedt. I hvert fall defensivt.

Så det er bare å begynne å terpe forsvar, Åge. Du har ingen tid å miste.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=1343606
hitsimg