TV2Nettavisen

På tide å ta til fornuften

Av Thomas Enger - 19.jun.2006 @ 12:13:06
Er det ikke snart på tide å gjøre noe med fotball-reglene? I hvert fall deler av dem?

VM er over oss så det holder. Snart har alle lag vært igjennom to innledende kamper, men allerede er det spillere som ikke får lov til å være med i det siste oppgjøret i gruppespillet. De har enten fått rødt kort eller to gule, og dermed er det opp på tribunen.

Er det ikke snart på tide å ta til fornuften?

Slik reglene er i dag, og slik dommerne håndhever dem, skal det ikke mye til å pådra seg et gult kort. Snart er det nok å knyte enkelt- istedenfor dobbeltknute på skoene for å bli notert i dommerens lille bok, og det skulle ikke forundre meg om det snart kommer en regel som sier at alle SKAL bruke Fifas nye deodorant også. Den med anti-svette-garanti.

Det har ikke vært noe spesielt stygt VM så langt. Likevel er det blitt delt ut ti røde kort. Ti spillere har i skrivende stund pådratt seg to gule kort, og de må følgelig stå over den siste innledende kampen. Hadde man tatt med seg kortene etter gruppespillet også, kunne dette mesterskapet langt på vei ha blitt avgjort fordi en nøkkelspiller eller to hadde snakket på seg et gult kort for mye.

Zinedine Zidane er en av Frankrikes viktigste spillere. Han er lagets kaptein, men i Frankrikes avgjørende gruppekamp mot Togo må han sitte på benken. Han har fått to gule kort. Det har ikke vært spesielt stygge forseelser han har begått, men likevel er systemet slik at han - og Frankrike - skal straffes.

Personlig synes jeg Zidane kan få så mange gule kort han bare klarer. Han er aldri noen stygg spiller uansett. Tvert imot, han er svært vakker - med måten han regelrett danser fotball på. Det ser til tider ut som om det er et magisk felt rundt ham som ingen slipper innunder. Når Zidane er i form, slik han var mot Sveits i åpningskampen, er han så fotballgrasiøst deilig å se på at det burde være straff i seg selv å utestenge han.

Men det var en avsporing. I hvert fall en halvveis en.

I et VM skal det beste laget igjennom totalt sju kamper dersom man skal stå igjen med den attråverdige pokalen til slutt. Med dagens reglement, og med dagens dommere, skal det godt gjøres om et lag kommer seg helskinnet gjennom hele mesterskapet uten noen form for kollektiv avstraffelse. Frankrike har to mann ute allerede i neste kamp - før man er ferdig med gruppespillet.

Hallo? Er det ikke snart på tide å gjøre noe med reglene?

Jeg er i utgangspunktet tilhenger av at dommere slår ned på det man har definert som gule kort-forseelser. Usympatisk spill, sabotasje - slike ting - ja takk. Gi dem kort med en gang. Spillere som får direkte rødt kort for en stygg albue, a la den Daniele De Rossi plantet i fjeset på Brian McBride - ta dem ut av fotballen. La dem få vite at slikt ikke kan få passere uten at det blir alvorlige konsekvenser av det. Men en ærlig takling? Litt munnbruk mot dommeren, svært ofte berettiget og fortjent i kampens hete når man har 200 i puls?

Kom an. Som de sier i Bergen.

I VM er det dommere fra alle hjørner av jordkloden. De er vant til å dømme i sine hjemlige ligaer, der kulturen kanskje er litt annerledes i forhold til den standarden det blir forventet av en i et verdensmesterskap. Kortene sitter tradisjonelt svært løst, antakeligvis fordi man har lest seg opp på reglementet og funnet ut at sånn og sånn skal det være i et VM.

Det blir, naturlig nok, lagt opp til én norm, men i en idrett der skjønn så til de grader er med i bildet, kan man ikke forvente seg noen slags standardisert bruk av dette skjønnet. I hvert fall ikke når dommernes utgangspunkt er svært forskjellig, gitt de omgivelsene de vanligvis har. Derfor blir det delt ut svært mange gule kort også. Dommerne skal markere seg, liksom. Vise at de har forstått reglene de også. Så kanskje de til og med får dømme mer i mesterskapet.

Cristiano Ronaldo er en spiller det er lett å elske og lett å hate. Han kan drible 12 mennesker i en heis, to ganger, men likefullt kaste seg ned når han skjønner at han ikke kan nå ballen. Det har skapt et dilemma for dommerne, som ofte ikke klarer å skille mellom når han detter på grunn av en takling, eller om det faktisk er snakk om filming. Filming skal man, som kjent, få gult kort for nå for tiden. Så Ronaldo kan risikere å få gult kort for en forseelse som isteden skulle ha gitt ham frispark.

Men hvis det skjer to ganger - noe som fint kan skje i Ronaldos tilfelle - skal han da bli utestengt i den neste kampen?

Det er i så fall usedvanlig brutalt og på grensen til det hodeløse.

Nei, Fifa. Det må kunne gå an å ha et system som i større grad skiller mellom de grisete og de snillere spillerne. Enten det, eller så må grensen for hva som kvalifiserer til utestengelse, heves noen hakk. Det gir publikum flere muligheter til å se sine elskede spillere, og vi vil ikke få situasjoner der trenerne blir nødt til å spare sine spillere av frykt for å miste dem i neste kamp - som er enda viktigere.

Det gir i hvert fall ikke bedre og mer underholdende fotball. Og er ikke det noe av poenget?

Kommentarer:
Postet av: Hurricane Gilbert

Jeg synes dommerne i VM har vært herlig gode - sammenliknet med Tippeliga-dommerne har de vært outstanding.

Spesielt nydelig at de slår ned på holding, selv om man bare holder "litt". Holding er holding, og straffer man det konsekvent, så slutter spillerne å ødelegge spillet på den måten.

Men jeg tar poenget med mange karantener.

Hva med å heve karantene-grensa til tre gule i VM også?

19.jun.2006 @ 13:11:05
Postet av: Jadda

Ja det er påtide å ta til fornuften. Gi alle usportslige fotballspillere tre kamper karantene og et par månedslønner i bot. Det må bli slutt på trøyeholding og filming etter straffespark. Det må også bli slutt på at de ruller rundt på dødleiet hver gang de snubler i en gresstue.

For mye røde og gule kort? Definitivt ikke!

Men så er jo spørsmålet hva folk egentlig ønsker å se. Det er sjeldent at ærlighet varer lengst. Og det blir ihvertfall ikke god underholdning av det. Synd men sant!

19.jun.2006 @ 13:17:32
Postet av: Stefan

Tror dette er en sak som tvinger seg fram etterhvert. Den samme diskusjonen har jo vært i Tippeligan, Premier League, Spania og Champions league. Jeg er helt enig med deg.
En annen ting som burde forandres litt på er offsideregelen.
Dagens regelverk: En spiler står i offside, lagkameraten skyter, keeper gir retur og spillet blir da avblåst for offside pga den spilleren som er i offside-sonen.
Jeg mener: Det bør ikke være offside når ballen har vært innom keeperen, slik som det er med forsvars-spillerne.
Dette har det vært 2 situasjoner med i VM.

19.jun.2006 @ 13:29:39
Postet av: Einar

Må si meg uenig med din mening om offside-regelen, Stefan: Spilleren som får ballen på retur fra keeperen i offside, er dermed en årsak til sjanse/scoring i offsideposisjon.

Og døøminga: VM-dommerne har vært nesten prikkfrie, i motsetning til den skandaløst dårlige dømminga i Vm Sør-Korea og Japan. Problemet, selvsagt, er at de har vært for nøye; gule og røde har altså kommet i fleng. suspensjons-grensen skulle absolutt økt fra 2 til 3 gule kort, og dommerne burde tåle munnbruken til spillerne. Når det gjelder filming, burde spilleren først gitt en muntlig streng advarsel, så gult kort. gjør han det for tredje gang blir det rett ut.
Taklinger som er ment til å ta ballen, bør bli vurdert av dommeren som mindre stygge, og ikke resultere i et gult kort før spilleren evt har gjort det for andre gang. Dytting/nedsparking/taklinger bare ment til å stoppe spillet og spilleren, bør bli belønnet med et gult. Selvsagt.
Enten er dommerne for nøyaktige, eller for dårlige. Alltid noe å klage på :)

19.jun.2006 @ 13:45:26
Postet av: severin suveren

At Zidane skal slippe straff fordi han "ikke er en stygg, men derimot en vakker spiller" er noe av det dummeste jeg har hørt på svært lenge. Det blir som å si at det er greit at dommerne gir Rosenborg og Real Madrid fordeler, fordi de spiller fin fotball. Eller enda verre: Fordi de spilte fin fotball FØR!

19.jun.2006 @ 13:46:09
Postet av:

Ok, man må gjerne diskutere karantene-systemet. Og man må gjerne diskutere regelverket også. Men her går Enger langt i å kritisere dommerne for å håndheve regelverket. Det er å skyte over mål. Dommerne har med noen ganske få unntak i VM vært meget gode. Med tanke på presset de opplever fra tilskuere, spillere, FIFA, samt ønsket om å få dømme flere kamper, er det en stor prestasjon.
Du skriver at det ser ut som om dommerne skal markere seg. Det er nok rett. Det er derfor de er der. VM er den beste muligheten man har til å sette en standard for regelhåndheving. Det settes svært mye inn på å oppnå en relativt lik fortolkning og håndhevelse av reglene blant dommerne som er der. Og lar en dommer være å følge opp, blir konsekvensen færre VM-kamper for vedkommende.

Ja, man risikerer gult kort for filming. Og er man dum nok til å "rutinemessig" kaste seg, øker den risikoen. Og ja, også fotballkunstnere som Zidane kan få gule kort - på lik linje med andre spillere.

Ikke klag på dommerne som gjør det de er bedt om.

19.jun.2006 @ 14:29:54
Postet av: Kristian

Etter min mening bør utestengelse alltid vurderes av et uavhengig panel *etter* kampslutt (videodømming). Alle enkeltspilleres forseelser (også de som ikke ga kort under kampen) vurderes i ro og mak om de kvalifiserer for utestengelse. Gale røde/gule kort gitt under kampen får da ingen betydning for hvorvidt utestengelse blir aktuelt. Og alvorlige forseelser som dommeren ikke så under kampen kan vise seg å være alvorlige nok til utestengelse. I dag er systemet for utestengelse rigid og urettferdig.

19.jun.2006 @ 14:37:09
Postet av: Dommer

Regelen sier at spiller som står i offside i det øyeblikket skuddet går, drar fordel av sin offsideposisjon og skal derfor straffes i det han mottar ballen etter en retur fra enten keeper eller stang / tverrligger. Og Enger; jeg savner konstruktive forslag til regelendringer! Det du kommer med er bare synsing!! Dommerne har forøvrig ikke bare oppdatert seg på regelboka; de får også klare instrukser fra FIFA på hva de skal slå ned på eller ikke. Jeg synes dommerne til nå har vært meget bra!

19.jun.2006 @ 14:40:20
Postet av: Barbarella

Mens vi er inne på å gjøre noe med fotballen: JA TIL FLYVENDE BYTTER!

19.jun.2006 @ 15:50:47
Postet av: CoolDuckie

Helt uenig med deg. Det burde tvertimot være flere kort og flere straffespark. Jeg tenker selvsagt på den sinnsvake holdingen i feltet som man kan se på cornere og frispark.

Det er også helt på sin plass å gi kort til stemplinger og etterslenger.

Alt som kan gjøre det enklere å skåre mål og som kan redusere sjansen for stygge skader, er et gode. Selvsagt er det kjipt at spillere må stå over, men de skjerper seg etterhvert dersom dette blir en etablert standard.

21.jun.2006 @ 14:23:40
Postet av: Erlend

her er du på villspor. det er altfor få kort og -- som coolduckie nevner -- straffespark. mange stygge situasjoner som har fått passere, særlig tenker jeg på situasjoner som KUNNE blitt farlige, men ikke ble det. hvis man går inn med knottene først, og motspilleren hopper unna -- slik at han ikke blir truffet -- skal det likevel være gult, og i verste fall rødt. skal man vente til beinet brekker før man gir rødt?
zidane er god til å danse, men også han kan være seint ute i taklinger.

nei, maken til vrøvl. du har ikke greie på fotball, kompis.

21.jun.2006 @ 15:00:39
Postet av: Blucher

Det er nå engang slik at fotball er et lagspill. Er virkelig stjernene så viktige at ingen av de andre skal få slippe til? Jeg synes ikke det. Kanskje fødes det en stjerne av to slike kort.

21.jun.2006 @ 20:40:33

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=1488275
hitsimg