TV2Nettavisen

Kunstig fotballdebatt

Av Thomas Enger - 19.apr.2006 @ 11:27:25
Det kan ikke være mye tvil om hva som må til for å forlenge den norske serien i begge ender - eller legge den helt om etter en internasjonal modell.

Den første serierunden er unnagjort på til dels elendige norske baner. I Kristiansand var det så vidt det var mulig å spille fotball, og på potetjordet i Fredrikstad var det heller ikke mye som minnet om norsk vår.

Per-Mathias Høgmo har tatt til orde for å forlenge den norske ligaen i begge ender av sesongen, og også inkludere flere lag i den øverste serien i Norge. Landslagssjef Åge Hareide synes vi bør ha en seriemodell som er mer tilpasset det øvrige Europa, med kamper om høsten og vinteren, og mer eller mindre spillefri i sommermånedene da det virkelig går an å spille fotball på gode baner i Norge.

I utgangspunktet har jeg ingen motforestillinger mot noen av forslagene. En større liga vil øke interessen ytterligere for norsk fotball. Og skulle Norge klare å kvalifisere seg til et EM eller VM - som spilles om sommeren når de øvrige ligaene i verden har pause - vil det lette organiseringen av den norske ligaen betraktelig med en slik seriestruktur. Det blir som kjent kaos, lange sesonger og stor belastning på enkelte spillere med et stort mesterskap på toppen av de 26 kampene som skal spilles i Tippeligaen hvert år.

Hareides modell er også gunstig dersom norske lag gjør det godt i europacupene. Slik sett kan de stille bedre forberedt, med kamptrening i kroppen, i møtet med topplag fra for eksempel England, Italia, Frankrike og Spania. Disse kampene, vel å merke dersom man klarer å komme seg et stykke ut i turneringene, faller som regel når norske lag er midt i oppkjøringsfasen fram mot seriestart. Ja, vi har Royal League og en drøss med treningskamper i disse periodene, men det er tross alt noe ganske annet.

Jeg er mer skeptisk til hvor mulig det er å gjennomføre slike endringer, hypotetiske eller ikke, i hvert fall dersom misnøyen og skepsisen til kunstgressbaner og innendørshaller vedvarer. Det vil ikke være mulig å spille fotball i Norge i februar eller mars uten kunstige gressbaner. Det er ikke nok å ha baner med undervarme, slik kravet er nå. Og er publikum virkelig villige til å sitte ute på iskalde arenaer vinterstid?
Samtidig er det en rekke faktorer å ta hensyn til:

* Landslaget vil neppe få attraktive motstandere dersom det er kunstgress på Ullevaal.
* Spiller man fotball på en blanding av kunstgress og naturgress i løpet av en sesong, øker sjansen og sannsynligheten for skader.
* Spiller norske lag på kunstgress, har de en stor fordel på hjemmebane og en stor ulempe på utebane i europacupene. (Ja, det er tillatt å spille på kunstgress i europacupene, red.anm)
* For å kunne legge om seriesystemet i Norge, må lagene som tviholder på naturgress, kunne garantere for at banene er spillbare også når det er minusgrader og snø både i lufta og på bakken for øvrig. Slike løsninger er ekstremt kostbare og arbeidskrevende, og de færreste klubber vil ha økonomi til å kunne klare det.

Debatten er med andre ord relativt meningsløs så lenge det ikke er konsensus blant spillere, trenere og øvrige ledere om at lagene bør ha kunstgress på sine hjemmebaner, eventuelt med muligheten til å ha tak over. Inntil den avklaringen, hvis den skulle komme, er på plass, er det ingen vits i å diskutere andre ligasystemer.

Det har vi kort og godt verken klima eller økonomi til å kunne gjennomføre.

Kommentarer:
Postet av: kjetil

det nytter ikke at det ser bra ut på papiret så lenge det ikke funker i praksis!

21.apr.2006 @ 18:05:21
Postet av: Nils

Jeg synes det burde bli kunstgress på flere baner men ikke omlegging av når serien begynner og slutter. Så lenge ikke kvaliteten på spillet blir dårligere, må det jo være en stor fordel.
Men det hadde kanskje vært bra med 16, evt. 18 lag i eliteserien.....?

VIF | Seriemestere 2005

22.apr.2006 @ 22:07:10
Postet av: Martin

nei til kunstgress, og nei til omlegging av serien til internasjonale mål.
hvem vil komme på fotballkamp i 10 minusgrader hvis herligheten går på tv? bare den harde kjernen. publikumstilstrømningen vi har sett de siste årene vil gå motstt vei. fint for tv2 som får mange seere, men interessen vil dale og tv2 vil miste seere på sikt.

skal man legge om helt på norske tradisjoner? tror dere folk orker fotballkamp etter en dag på skitur eller i bakken? neppe. og jeg snakker ikke om de hardcore supporterne, men de har aldri fylt et stadion heller.....

22.apr.2006 @ 22:41:24
Postet av: Kjetil Hope

Jeg tror ikke det vil være lurt å snu alt på hode, man kødder ikke med tradisjoner.
Det kunne godt bra hvis vi ventet et par uker ekstra la oss si til 1 mai.
Jeg bare ser på den danske modellen det er jo minimal fotballinteresse forutenom Brønby og Fck.
Publikummet i Norge strømmer jo til arenane så hvorfor begynne å ødelegge det som fungerer utmerket.

23.apr.2006 @ 12:32:47
Postet av: Magne

Jeg stemmer for to nye lag i tippeligaen til neste år, slik at vi tilsammen får 30 serierunder i året, og 8 kamper i hver runde. Med disse fire ekstra rundene kan vi utvide serien i begge ender.

Tror ikke norsk fortball er tjent med hverken vitersesong eller kunstgress.
Klubber med ambisjoner bør planlegge tak over sine stadioner.
__

Ellers må jeg si at TV2 gjør en kjempejobb med tv-rettighetene så langt. Det eneste er at jeg kunne tenke meg en TV-sendt 1. divisjonskamp i uken (så lenge vi ikke mister en eliteseriekamp).

23.apr.2006 @ 15:11:10
Postet av: Anders Lothe

Håper ikke vi får en høst- og vinter-sesong. Kommer nok til å komme betraktelig mindre folk på kampene i minusgrader og snøstorm.

Hvorfor skal vi gjøre dette for landslaget? Vi kommer jo ikke til å vinne VM pga. at Tippeligaen følger europa.

Våre nøkkelspillere på landslaget spiller uansett i europeiske ligaer, så hvorfor innføre europeisk modell?! Synes faktisk utenlandsproffene er dårligere på landskamp enn spillere fra Tippeligaen. Her går det på innstilling, ikke om vi spiller fotball på vår og sommeren.

Skal Tippeligaen utvides kan det heller spilles midtukekamper. Det bør en Tippeligaspiller i dag greie. Lag som spiller Champions League har det nesten som rutine å spille to kamper i uken. Det går greit det.

23.apr.2006 @ 15:56:45
URL: http://www.frening.com/
Postet av: Heandreb

er lei av alt maset rundt kunstgress.
Legger merke til at direktører, ledere, ja egentlig de aller fleste som ikke spiller fotball selv vil ha det, men er tross alt spillerne på banen som må spille på kunstgresset, og det er langt mer ubehaglig enn å spille på gress. Kunstgress vil øke belastningsplager, og misnøye blant spillerne. Så kunstgress er ikke løsningen skal vi bry oss om fotballspillerne som faktisk må spille på det!

23.apr.2006 @ 15:59:09
Postet av: PerUndulat

Støtter deg 100% heandreb, men angående ditt eksotiske navn... er du muslim? og isåfall; spiller dere virkelig turbanfotball i Pakistan?
Mvh Per

23.apr.2006 @ 16:07:07
Postet av: macke

Det er så latterlig å høre folk mene ditt og datt om kunstgress. Synes det er pinlig å høre spillere
som Hæstad i start som truer med å slutte i klubben om det blir kunstgress. Tydelig er ikke klubbfølelesen hos han stor...
De mest moderne kunstgressene som evt er aktuelle for tippeligalag er IKKE skadefremmende. En ting som er sikkert er at de banene som det spilles på i de første serierundene i norge (spesiellt krsand og fredrikstad), det er IKKE trygt å spille på!

23.apr.2006 @ 20:58:47
Postet av: macke

Det er så latterlig å høre folk mene ditt og datt om kunstgress. Synes det er pinlig å høre spillere
som Hæstad i start som truer med å slutte i klubben om det blir kunstgress. Tydelig er ikke klubbfølelesen hos han stor...
De mest moderne kunstgressene som evt er aktuelle for tippeligalag er IKKE skadefremmende. En ting som er sikkert er at de banene som det spilles på i de første serierundene i norge (spesiellt krsand og fredrikstad), det er IKKE trygt å spille på!

23.apr.2006 @ 20:59:54
Postet av: heandreb

lett for deg å si macke som sikkert aldri har satt sine ben på en kunstgressbane.
blir oppgitt når jeg hører sånne argumenter fra en som ikke kan sette seg inn i hæstads situsjon engang.

24.apr.2006 @ 02:01:54
Postet av: Thomas Andersen

JA til flere lag i toppserien!!!!!!!! gjør den mer spennende og flere kamper!

lag som kunne spilt i eliteserien:

-ålesund
-strømsgodset
-bryne
-moss
-bodø glimt
-haugesund

24.apr.2006 @ 11:59:41
Postet av: Petter

Hvorfor Haugesund? Er da ikke noe lag som har noe å gjøre i tippeligaen

24.apr.2006 @ 13:33:36
Postet av: Martin

IKKE UTVID TIPPELIGAEN!

nå har vi endelig fått en noenlunde jevn liga også vil dere utvide den?!?!? jeg mener at fjoårrets tippeliga var den jevneste. de dårligste lagene må tåle å være heislag som går opp og ned. men jeg ønsker meg ålesund tilbake, spesielt om dere legger kunstgress.

At den nye typen kunstgress gir mindre skader? hva har det med saken å gjøre? vi snakker sjel og følelse. jeg har spilt i mange år, og ingen typer kunstgress gir følelsen av å spille på gress. milevis unna.....

24.apr.2006 @ 14:28:03
Postet av: Tommy

Dersom den norske serien legges om etter internasjonalt mønster vil ikke tilskuerne bare skygge banen på grunn av tremperaturen, men også fordi nivået på norsk fotball er så forferdelig lavt at den ikke kan konkurrere med Premier league, La Liga og Serie A. Jeg vet for min egen del at jeg heller vil se Ronaldinho og Rooney enn Hoseth og Frode Johnsen. Royal Leagues største problem ligger i nettopp det at de konkurrerer med Champions League om de samme tv-seerne. Milan - bayern Munchen versus Esbjerg - Tromsø, trenger du betenkningstid?

24.apr.2006 @ 17:58:50
Postet av: Tommy

Selvom moderne kunstgress IKKE er skadefremmende, heller skadereduserende i forhold til naturgress, vil en KOMBINASJON øke risikoen for skader høyere enn de to gresstypene hver for seg. Enten må alle 14 velge kunstgress, eller så må de la være. Jeg har vanskelig for å se at norsk fotball kan overleve når de 5 første og de 5 siste kampene i hver sesong spilles i gjørme til knærne. Det er vist analyser på at 29-31 poeng er tilstrekkelig til å overleve i Tippeligaen. Disse 5+5 kampene avgjør nedrykksstriden og seriemesterskapet. Det vil lett kunne illustreres med sandefjord i år, de kommer til å gjøre det godt i to-tre kamper til, deretter tape frem til de 5 siste kampene. Tromsø berget tross alt plassen ifjor på grunn av sølebadet på Alfheim.

24.apr.2006 @ 18:06:17
Postet av: Lars

Som start-legen skriver på ikstart.no er det først og fremst skifte mellom underlag som øker skadefrekvensen. Det er mulig toppklubbene har råd til gode gressmatter de bytter ut ofte, men for bredden er helt klart kunstgress kjempebra.

For ca ti år siden spilte jeg som smågutt, gutt og junior på steinharde grus/asfaltdekker hele vinteren, og vi kunne bare drømme om å spille kamper på den beste match-banen. I dag popper det opp kunstgressbaner (til og med på Jarmyra), noen steder med undervarme. Det er jo genialt i forhold til grus!

Sjekk for eksempel ut http://www.colorlinestadion.no/sider/Treningstider.asp?ArtId=144&ArtMenuId=144 for å se hvor mye man bruker Stadion i Ålesund.

24.apr.2006 @ 18:58:46
URL: http://www.fotballblogg.no
Postet av: Kim Stian Ervik

Etter å ha spillt og trent fotball på regntunge grusbaner hele ungdommen, så kan jeg ikke se noen annen løsning enn kunstgressbaner med tanke på det klimaet vi har. Da vil det etterhvert også bli naturlig å spille på kunstgress for de bedre lagene, som ikke har ressursene til RBK.

25.apr.2006 @ 01:40:58
URL: http://kservik.com
Postet av: Peder Trondsen

om vi skal komme opp på et brukbart europeisk nivå må tippeligaen utvides til iallefall 18 lag.

flere kamper og mer intensitet og satsning.

rett og slett løsningen.

ingen toppligaer i verden har kun 14 lag i serien..

25.apr.2006 @ 11:12:51
Postet av: RBK`er

Ja da er ivertfall en av bloggene i gang, gleder meg.

25.apr.2006 @ 17:32:11
Postet av: stabæk alltid uansett

stabæk kommer til å vinne serien i år.det vi må gjøre er å ta med oss alle poengene hjemme.ikke bare borte

25.apr.2006 @ 21:31:04
Postet av: Roffe

Hvorfor må det ubrukelig landslaget spille treningskamp mot Brasil??? Da ødelegger de den flotte statistikken vår... har ikke ord for hvor mye jeg hater det selvgode, elendige og håpløse landslaget. Håper inderlig treningskampen blir avlyst, eneste Norge har å skryte av er Drillo perioden og at Norge aldri har tapt mot Brasil. 17. august kommer vi bare ha drillo epoken og for ikke å glemme ol gullet i 1936 igjen. VÆR SÅ SNILL Å IKKE MØT OPP TIL KAMPEN ÅGE HAREIDE, DU OG DET ELENDIGE LAGET DITT PASSER BEDRE HJEMME I DYREHAGEN!

28.apr.2006 @ 12:22:50
Postet av: heandreb

hva har dette med bloggen å gjøre?
hold deg til saken kjerne unge mann.....

28.apr.2006 @ 22:05:54
Postet av: heandreb

blir så fortvila når sånne som roffe kommenterer, plager meg faktisk litt...gått å irritert meg over innlegget hans i hele dag jeg

28.apr.2006 @ 22:40:19
Postet av: inge martin

jeg synes st tippeligaen burde vært utvidet til 18 lag. Få flere lag i nedrykksstriden, Flere i gullkampen...ha gjevnere kampprogram og spill lengre og sett spillere på prøve det blir kun 8 kamper mere, og det er bagatteller...
Standard i mange land, og dermed kan de heve seg internasjonalt med hardere kamp program og mye positivt med at ligaen foregår samtiddig med Mesterligaen...Kamptrenning er bra om vinteren...

29.apr.2006 @ 21:30:16
Postet av: Jendor Pangstad

Ja, Roffe, for ikke å glemme OL-gullet i 1936. Som faktisk ikke var gull, men bronse...

30.apr.2006 @ 14:20:49
Postet av: Roffe

Skrev feil! Har mere greie på fotball enn dere... pul mora di du Jandor

30.apr.2006 @ 17:55:53
Postet av: Engis

JA TIL FLERE LAG I TIPPELIGAEN!
De sterkeste ligaene i europa har flere enn 14 lag. Kanskje nivået kan bli høyere når de får mer kamptrening.. Skulle også ønske tippeligaen begynte i August og sluttet i April i stedet for å begynne i April og slutte i November. f.k.s i champions league har ikke de norske noen kamptrening mens resten av laga snart avslutter sesongen...

01.mai.2006 @ 20:00:21
Postet av: Bygers

Roffe har irritert meg i hele dag ogsaa, ikke bare innlegget, men ogsaa det kjente 80'talls uttrykket som ikke var fett nok dengang heller: pul morra ri... great comeback!

Angaende kunstgress.. hvorfor kan da ikke fotballspillere utove sporten sin paa sne som saa mange andre sporter gjor. Bjorn Daehlie og Thomas Alsgaard kladge aldri paa at det var for mye sno, heller at det var for lite... Naa maa fotballspillere og trenere begynne aa ha ett litt mer aapent sinn!

03.mai.2006 @ 06:57:45
Postet av: Bustebartebill

Mange kommentarer her som er både gode og dårlige, men argumentet til Bygers er det teitaste eg har lest på lenge. Det går jo for fa.. ikkje an å samanlikne skisport med fotball! Skal du samanlikne kunstgras med vanlig gras så hadde det hatt meir for seg å samanlikne skihopp på plast og på vanlig snø. Dei fleste hopparar hoppar gjerne på plast når alternativet er å ikkje hoppe i det heile tatt, men eg kan garantere deg at alle foretrekker snø!!!

Åpent sinn?

No må vi skilje mellom breddefotball og fotball i høgare divisjonar. LA GRASET LEVE (det ekte)

03.mai.2006 @ 13:48:59
Postet av: Bygers

Og enda teitere er det naar sure bonder tar det jeg skrev seriost!! Herre min hatt for en taper....

04.mai.2006 @ 02:28:50

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=1135078
hitsimg