TV2Nettavisen

Hva skal du med situps, John?

Av Thomas Enger - 16.nov.2006 @ 10:15

Av og til lurer jeg på hva John Carew tenker på.

John Carew kunne etter onsdagens 1-1-kamp i Serbia fortelle at han hadde trent ekstra mye situps og pushups i det siste. Hva i huleste skal han med det?

En Carew i toppform er en ressurs i enhver klubb i Europa. Det bør det ikke herske noen som helst tvil om. Ei heller at jeg er en stor fan av vår kraft-Carew. Jeg har tidligere i denne spalten omtalt Lørenskog-tårnet i rosende vendinger, fordi han er så rask, så sterk og så vanskelig å håndtere for en hvilken som helst motstander. Derfor kan Norge leve med at han ikke scorer så voldsomt ofte, fordi han gjør så mye annet som er bra for laget.

Men det jeg ikke fatter, er hvorfor han ikke trener mer på de tingene han er dårlig på. Jeg skal ikke påstå at jeg kjenner hans personlige treningsopplegg til punkt og prikke, men er det én ting han ikke trenger mer fokus på, så er det styrke. Det har han. I bøtter og spann. Og han har tidligere sagt at han ikke trener så mye på avslutninger. Når han er i form, så sitter det, liksom.

Men det Carew ikke har så voldsomt mye av, er avslutningsteknikk. Nå banket han riktignok inn en perle av et mål mot Serbia, men jeg har sjelden en følelse av at nettkjenningene hans er et resultat av ferdigheter. Ofte er det mer snakk om flaks. Og basisferdighetene hans med ball kan til tider se ganske klønete ut.

Målet mot Serbia kunne for meg virke som et tilfelle av "nå brenner jeg til og håper den går inn". Han kikket ikke opp på keeperen før han fyrte løs. Og ballen kunne like gjerne ha gått over eller utenfor, som inn.

Så hvorfor trener du ikke mer på avslutninger? Hva skal du med en situp eller to til, John? Hvorfor følger du ikke Ole Gunnar Solskjærs eksempel og terper avslutning etter avslutning etter avslutning, fra ulike vinkler, med mann i ryggen, på en-touch inne i boksen, fra 15 meter, 20 meter, fra skrått hold – hver dag?

Jeg tør påstå at det ikke er så mye som skal til før du blir en garantist for 20-25 ligamål i Lyon – eller hvilken klubb du enn måtte befinne deg i - hver sesong. Det er du ikke nå. Til det kommer målene altfor sjelden, og jeg tviler sterkt på at det er tilfeldig.

Det er fint å holde ved like det man er god på, men man må terpe på det man ikke kan. Så dette er en bønn og en oppfordring i all vennkapelighet: Kom deg foran mål, John. Det er der du hører hjemme.

Ikke på helsestudio.


Kommentarer:
Postet av: Sverre

helt enig..

inzaghi gjør ikke en dritt av seg, har aldri heller gjort det.
Men han er en jævel på å være på rett sted til rett tid, bare for å pirke den ballen forbi keeperen.
Det er det som er forskjellen på et lag som spiller 0-0, og de som vinner 1-0 ..

Hater møtende spisser, spill med offensive midtbanespillere og vinger. samt en luring som inzaghi som scorer alle målene sine innenfor 16 metern.

16.nov.2006 @ 12:01
Postet av: Bjørnar

Du har jo tross allt 1 år på idrett grunnfag. Så du har jo et godt grunnlag for å komentere denne saken. Situps er med på å styrke balansen i kroppen. Man blir jo ikke på noen måte sterk av det. Dersom han hadde løftet vekter, kunne jeg forstått argumentet ditt. Trene på avslutninger gjør han hele tiden. For å bli en god avslutter så trenger man god balanse. Slik solskjær har. Situps er grunnleggende for balansen. Armhevinger styrker overkroppen. Men man kan jo ikke bli nevneverdig sterk av 30-40 reps a 4-serier. Dette sier seg selv.
For en unyttig blogg!

16.nov.2006 @ 12:14
Postet av: kørbitz

For en unyttig kommentar da Bjørnar :) Det hersker jo ingen tvil om at mannen har ett poeng her. Ikke bare for Carew, men for alle fotballspillere egentlig. Iallefall i Norge er etter min mening treningsmetodene feil, og det så man også igår. Hæstad og Strømstad løper milevis i hver kamp og har bra teknikk når de får tid på seg, men mangler jo totalt styrke(pingler). Carew har styrke, balanse som du sier, men mangler totalt utholdenhet. Og det er mitt poeng ! En utholdende kropp har både styrke, balanse og sammenheng, det gjør den også istand til å utføre teknikk på en riktig måte. Derfor bør Carew trene utholdenhet, da hadde han også scoret på den sjansen han fikk i kampen igår, men hvor han setter seg fordi han er trøtt ! Du you digg..............

16.nov.2006 @ 13:34
Postet av: Øystein

Helt enig med Bjørnar! Dette er det mest meningsløse pjatt jeg har lest på lenge. Alle unntatt Thomas skjønner at John legger mesteparten av treningsinnsatsen sin i helt andre ting enn push-ups og sit-ups. Det John ville si er at han også har trent mer styrke og kraft. En mann som John må faktisk ha ekstremt høye doser styrketrening for å klare å opprettholde sitt høye styrkenivå. I tillegg er han sikkert like mye foran mål som Ole G.

Men i tillegg til avslutteregenskapene, som sikkert kan bli enda bedre, har John en helt egen evne til å holde på ballen og rive seg løs. I fravær av andre med akkurat denne evnen på landslaget har derfor John ved flere anledninger vært servitør enn målscorer.

16.nov.2006 @ 13:42
Postet av: Erik

Her er du på jordet! Er helt uenig i det som skrives i den bloggen her. Det er mye Carew er dårlig på, det er helt sikkert!

Men styrke er noe man trenger, samma hva man driver med. Jeg trener selv styrketrening, og det hjelper meg på fotballbanen, det merker jeg veldig. Vil tro at du, som har skrevet den bloggen her, aldri verken har spilt fotball eller trent styrke!

16.nov.2006 @ 14:03
URL: http://www.footballunlimited.net
Postet av: David

Her var det så utrolig mange dårlige kommentarer at jeg nesten bare må le! En kar bruker det faktum at Thomas Enger har Idrett Grunnfag som ARGUMENT MOT (!) ham. Samme kar innbiller seg at om han ikke Johnny hadde tatt initiativ til det selv, ville han aldri behøvd å ta en eneste sit-up i den ekstremt uprofesjonelle fotballklubben Lyon. Ehh... selvfølgelig er styrketrening en obligatorisk del i alle profesjonelle klubber, derav sit-ups og armhevninger. Poenget til Enger er at Carew - som i kraft av å være stor og naturlig sterk - ikke trenger å bli enda sterkere. Vil han holde en motstander på avstand, kan han det allerede. Ikke noe poeng i å VÆRE I STAND TIL å holde Lennox Lewis på avstand også.

Hæstad pingle? Han er vel mer eller mindre berømt for brystkassa, og selv om jeg ikke kjenner noe til treningsmetodene hans, er jeg ganske sikker på at han tar rundt 90kg i benk. Det er ikke pinglete til å være litt over 1.70.

Så vidt jeg kunne få med meg, kritiserte heller ikke Enger Carews balanse, men avslutningsteknikk. Dette er ikke en og samme sak. Terping er hva Carew trenger. Han må avslutte mer eller mindre på instinkt som Solskjær gjør. Det virker på meg som om Carew er litt for opptatt av hvordan han kan se mest mulig atletisk og muskuløs ute på banen. "Se så sterk jeg store bamsen er!"

"En mann som John må faktisk ha ekstremt høye doser styrketrening for å klare å opprettholde sitt høye styrkenivå." For noe vas. Han er først og fremst naturlig sterk. Jeg tar selv 130kg i benk (1.80 høy) og trener 4-5 ganger i uken på helsestudio, så jeg vet hvordan man ser ut etter "ekstremt høye doser styrketrening" - selv uten doping. Men jeg må vel helt til slutt legge til at jeg har Idrett Grunnfag selv, så da teller vel ikke mine kommentarer (føler det er lurest å være ærlig her).

16.nov.2006 @ 16:47
Postet av: Ole R

en av Nils Arne Eggens hovedteser går på at man har bedre effekt ved å trene enda mer på de tingene man fra naturens side er godt utstyrt med. Å fokusere på mindre gode egenskaper er bortimot bortkastet fordi man aldri vil bli gode på de områdene uansett. Sånn set ble laget bygget oppp av spillere med ekstreme ferdigheter på sine spesifikke felt og spesialiteter, istendefor å ha et lag med allraoundere som alle ville vært sånn passe middelsgod på alt. Sånn sett høres det ikke helt ugunstig ut at Carew fortsetter å fokusere på nettopp de egenskapene som alt gjør ham til den spilleren han er - istedenfor å forsøke å bli en annen....

et annet poeng her som synes å være glemt - John carew har vært skadet i lengre tid og har vært nødt til å ty til alternativ støttetrening. Mosjonssykler, svømming og evt styrke trening, spesielt av kjernemuskulatur, er nettopp det skadete idrettsutøvere bør ty til i en restitusjonsfase for ikke å overbelaste skaden, men samtidig holde formen vedlike og sånn sett komme raskest mulig i kampform igjen.

16.nov.2006 @ 18:06
Postet av: ørjan

som du sikkert burde vite som omtrent alle trenere jeg har vært borti sier, så skal du fortsette å trene på det du er god på så du blir enda bedre på det, og trene på en elle to ting du kan bli bedre på. dette er ganske elementert for dem som har en smule peilig på fotballtrening.

16.nov.2006 @ 20:46
Postet av: ørjan

som du sikkert burde vite som omtrent alle trenere jeg har vært borti sier, så skal du fortsette å trene på det du er god på så du blir enda bedre på det, og trene på en elle to ting du kan bli bedre på. dette er ganske elementert for dem som har en smule peilig på fotballtrening.

16.nov.2006 @ 20:48
Postet av: Marthe

Til kørbitz:

Hæstad en pingle? Han har fått beskjed om at han ikke KAN trene mer styrke enn det han gjør, av den grunnen at han faktisk har nesten for mye muskler i forhold til sin kroppshøyde.
Og han har, som David sier, en veldig stor brystkasse i forhold til størrelsen sin.

Tror kanskje poenget til Thomas Enger her er at Carew har andre ting han heller burde trene på, ikke at han skal slutte å trene styrke.

(Nå er det kanskje vanskelig å ta meg seriøst, fordi jeg er jente, bare skriver dette fordi jeg synes Kristofer Hæstad er kjekk, og at jeg som jente selvsagt ikke vet døyten om fotball. Men det er faktisk sant, jeg har lest det i et intervju med Hæstad, hvor han selv sa dette.)

19.nov.2006 @ 20:45
Postet av: EBO

Hadde Carew i stedet trent fotballforståelse så hadde han vært en stjerne. Han er ikke, og kommer aldri til å bli noen tilgang til noen toppklubb, tross fysikken.

27.nov.2006 @ 15:35
Postet av: Roald

Helt enig med Fjøtoft. Overrasket over at ingen
har sagt dett før(Trodde at trenere hadde sagt dette til Carew for lenge siden). En skal ikke ha spilt mye fotball for å se at dette er sant.
Han har et mye, mye dårlige tilslag en f.e. Ole G. Solskjær(som har et ekstremt godt/riktig tilslag). Dette har vi sett hos mange spisser som er hurige. De har dårlig teknikk, roter ofte bort ballen etc.
Er rett for at det er for sent for Carew. Dette må en lære i ung alder.

14.sep.2007 @ 11:26
Postet av: cathrine

Når pressen ikke omtaler jc som oksen på laget, så bør han kalles kua på laget - kua carew.
De som kaller han en komplett spiller, burde hente inn en to meters gamp fra Østre Enfold og be han stampe omring inne i motstanderens rekker. Før eller siden kommer det en ball og treffer deg i bakhue, og gampen blir scoringshelt! Slik som mediene gjorde med kua c onsdag - gi ham 8 på spillebørsen er direkte pinlig! Men politisk korrekt er det!

14.sep.2007 @ 12:43

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/2737577
hits