TV2Nettavisen

Hva skal du med situps, John?

Av Thomas Enger - 16.nov.2006 @ 10:15

Av og til lurer jeg på hva John Carew tenker på.

John Carew kunne etter onsdagens 1-1-kamp i Serbia fortelle at han hadde trent ekstra mye situps og pushups i det siste. Hva i huleste skal han med det?

En Carew i toppform er en ressurs i enhver klubb i Europa. Det bør det ikke herske noen som helst tvil om. Ei heller at jeg er en stor fan av vår kraft-Carew. Jeg har tidligere i denne spalten omtalt Lørenskog-tårnet i rosende vendinger, fordi han er så rask, så sterk og så vanskelig å håndtere for en hvilken som helst motstander. Derfor kan Norge leve med at han ikke scorer så voldsomt ofte, fordi han gjør så mye annet som er bra for laget.

Men det jeg ikke fatter, er hvorfor han ikke trener mer på de tingene han er dårlig på. Jeg skal ikke påstå at jeg kjenner hans personlige treningsopplegg til punkt og prikke, men er det én ting han ikke trenger mer fokus på, så er det styrke. Det har han. I bøtter og spann. Og han har tidligere sagt at han ikke trener så mye på avslutninger. Når han er i form, så sitter det, liksom.

Men det Carew ikke har så voldsomt mye av, er avslutningsteknikk. Nå banket han riktignok inn en perle av et mål mot Serbia, men jeg har sjelden en følelse av at nettkjenningene hans er et resultat av ferdigheter. Ofte er det mer snakk om flaks. Og basisferdighetene hans med ball kan til tider se ganske klønete ut.

Målet mot Serbia kunne for meg virke som et tilfelle av "nå brenner jeg til og håper den går inn". Han kikket ikke opp på keeperen før han fyrte løs. Og ballen kunne like gjerne ha gått over eller utenfor, som inn.

Så hvorfor trener du ikke mer på avslutninger? Hva skal du med en situp eller to til, John? Hvorfor følger du ikke Ole Gunnar Solskjærs eksempel og terper avslutning etter avslutning etter avslutning, fra ulike vinkler, med mann i ryggen, på en-touch inne i boksen, fra 15 meter, 20 meter, fra skrått hold – hver dag?

Jeg tør påstå at det ikke er så mye som skal til før du blir en garantist for 20-25 ligamål i Lyon – eller hvilken klubb du enn måtte befinne deg i - hver sesong. Det er du ikke nå. Til det kommer målene altfor sjelden, og jeg tviler sterkt på at det er tilfeldig.

Det er fint å holde ved like det man er god på, men man må terpe på det man ikke kan. Så dette er en bønn og en oppfordring i all vennkapelighet: Kom deg foran mål, John. Det er der du hører hjemme.

Ikke på helsestudio.


Kommentarer:
Postet av: Sverre

helt enig..

inzaghi gjr ikke en dritt av seg, har aldri heller gjort det.
Men han er en jvel p vre p rett sted til rett tid, bare for pirke den ballen forbi keeperen.
Det er det som er forskjellen p et lag som spiller 0-0, og de som vinner 1-0 ..

Hater mtende spisser, spill med offensive midtbanespillere og vinger. samt en luring som inzaghi som scorer alle mlene sine innenfor 16 metern.

16.nov.2006 @ 12:01
Postet av: Bjrnar

Du har jo tross allt 1 r p idrett grunnfag. S du har jo et godt grunnlag for komentere denne saken. Situps er med p styrke balansen i kroppen. Man blir jo ikke p noen mte sterk av det. Dersom han hadde lftet vekter, kunne jeg forsttt argumentet ditt. Trene p avslutninger gjr han hele tiden. For bli en god avslutter s trenger man god balanse. Slik solskjr har. Situps er grunnleggende for balansen. Armhevinger styrker overkroppen. Men man kan jo ikke bli nevneverdig sterk av 30-40 reps a 4-serier. Dette sier seg selv.
For en unyttig blogg!

16.nov.2006 @ 12:14
Postet av: krbitz

For en unyttig kommentar da Bjrnar :) Det hersker jo ingen tvil om at mannen har ett poeng her. Ikke bare for Carew, men for alle fotballspillere egentlig. Iallefall i Norge er etter min mening treningsmetodene feil, og det s man ogs igr. Hstad og Strmstad lper milevis i hver kamp og har bra teknikk nr de fr tid p seg, men mangler jo totalt styrke(pingler). Carew har styrke, balanse som du sier, men mangler totalt utholdenhet. Og det er mitt poeng ! En utholdende kropp har bde styrke, balanse og sammenheng, det gjr den ogs istand til utfre teknikk p en riktig mte. Derfor br Carew trene utholdenhet, da hadde han ogs scoret p den sjansen han fikk i kampen igr, men hvor han setter seg fordi han er trtt ! Du you digg..............

16.nov.2006 @ 13:34
Postet av: ystein

Helt enig med Bjrnar! Dette er det mest meningslse pjatt jeg har lest p lenge. Alle unntatt Thomas skjnner at John legger mesteparten av treningsinnsatsen sin i helt andre ting enn push-ups og sit-ups. Det John ville si er at han ogs har trent mer styrke og kraft. En mann som John m faktisk ha ekstremt hye doser styrketrening for klare opprettholde sitt hye styrkeniv. I tillegg er han sikkert like mye foran ml som Ole G.

Men i tillegg til avslutteregenskapene, som sikkert kan bli enda bedre, har John en helt egen evne til holde p ballen og rive seg ls. I fravr av andre med akkurat denne evnen p landslaget har derfor John ved flere anledninger vrt servitr enn mlscorer.

16.nov.2006 @ 13:42
Postet av: Erik

Her er du p jordet! Er helt uenig i det som skrives i den bloggen her. Det er mye Carew er drlig p, det er helt sikkert!

Men styrke er noe man trenger, samma hva man driver med. Jeg trener selv styrketrening, og det hjelper meg p fotballbanen, det merker jeg veldig. Vil tro at du, som har skrevet den bloggen her, aldri verken har spilt fotball eller trent styrke!

16.nov.2006 @ 14:03
URL: http://www.footballunlimited.net
Postet av: David

Her var det s utrolig mange drlige kommentarer at jeg nesten bare m le! En kar bruker det faktum at Thomas Enger har Idrett Grunnfag som ARGUMENT MOT (!) ham. Samme kar innbiller seg at om han ikke Johnny hadde tatt initiativ til det selv, ville han aldri behvd ta en eneste sit-up i den ekstremt uprofesjonelle fotballklubben Lyon. Ehh... selvflgelig er styrketrening en obligatorisk del i alle profesjonelle klubber, derav sit-ups og armhevninger. Poenget til Enger er at Carew - som i kraft av vre stor og naturlig sterk - ikke trenger bli enda sterkere. Vil han holde en motstander p avstand, kan han det allerede. Ikke noe poeng i VRE I STAND TIL holde Lennox Lewis p avstand ogs.

Hstad pingle? Han er vel mer eller mindre bermt for brystkassa, og selv om jeg ikke kjenner noe til treningsmetodene hans, er jeg ganske sikker p at han tar rundt 90kg i benk. Det er ikke pinglete til vre litt over 1.70.

S vidt jeg kunne f med meg, kritiserte heller ikke Enger Carews balanse, men avslutningsteknikk. Dette er ikke en og samme sak. Terping er hva Carew trenger. Han m avslutte mer eller mindre p instinkt som Solskjr gjr. Det virker p meg som om Carew er litt for opptatt av hvordan han kan se mest mulig atletisk og muskuls ute p banen. "Se s sterk jeg store bamsen er!"

"En mann som John m faktisk ha ekstremt hye doser styrketrening for klare opprettholde sitt hye styrkeniv." For noe vas. Han er frst og fremst naturlig sterk. Jeg tar selv 130kg i benk (1.80 hy) og trener 4-5 ganger i uken p helsestudio, s jeg vet hvordan man ser ut etter "ekstremt hye doser styrketrening" - selv uten doping. Men jeg m vel helt til slutt legge til at jeg har Idrett Grunnfag selv, s da teller vel ikke mine kommentarer (fler det er lurest vre rlig her).

16.nov.2006 @ 16:47
Postet av: Ole R

en av Nils Arne Eggens hovedteser gr p at man har bedre effekt ved trene enda mer p de tingene man fra naturens side er godt utstyrt med. fokusere p mindre gode egenskaper er bortimot bortkastet fordi man aldri vil bli gode p de omrdene uansett. Snn set ble laget bygget oppp av spillere med ekstreme ferdigheter p sine spesifikke felt og spesialiteter, istendefor ha et lag med allraoundere som alle ville vrt snn passe middelsgod p alt. Snn sett hres det ikke helt ugunstig ut at Carew fortsetter fokusere p nettopp de egenskapene som alt gjr ham til den spilleren han er - istedenfor forske bli en annen....

et annet poeng her som synes vre glemt - John carew har vrt skadet i lengre tid og har vrt ndt til ty til alternativ stttetrening. Mosjonssykler, svmming og evt styrke trening, spesielt av kjernemuskulatur, er nettopp det skadete idrettsutvere br ty til i en restitusjonsfase for ikke overbelaste skaden, men samtidig holde formen vedlike og snn sett komme raskest mulig i kampform igjen.

16.nov.2006 @ 18:06
Postet av: rjan

som du sikkert burde vite som omtrent alle trenere jeg har vrt borti sier, s skal du fortsette trene p det du er god p s du blir enda bedre p det, og trene p en elle to ting du kan bli bedre p. dette er ganske elementert for dem som har en smule peilig p fotballtrening.

16.nov.2006 @ 20:46
Postet av: rjan

som du sikkert burde vite som omtrent alle trenere jeg har vrt borti sier, s skal du fortsette trene p det du er god p s du blir enda bedre p det, og trene p en elle to ting du kan bli bedre p. dette er ganske elementert for dem som har en smule peilig p fotballtrening.

16.nov.2006 @ 20:48
Postet av: Marthe

Til krbitz:

Hstad en pingle? Han har ftt beskjed om at han ikke KAN trene mer styrke enn det han gjr, av den grunnen at han faktisk har nesten for mye muskler i forhold til sin kroppshyde.
Og han har, som David sier, en veldig stor brystkasse i forhold til strrelsen sin.

Tror kanskje poenget til Thomas Enger her er at Carew har andre ting han heller burde trene p, ikke at han skal slutte trene styrke.

(N er det kanskje vanskelig ta meg serist, fordi jeg er jente, bare skriver dette fordi jeg synes Kristofer Hstad er kjekk, og at jeg som jente selvsagt ikke vet dyten om fotball. Men det er faktisk sant, jeg har lest det i et intervju med Hstad, hvor han selv sa dette.)

19.nov.2006 @ 20:45
Postet av: EBO

Hadde Carew i stedet trent fotballforstelse s hadde han vrt en stjerne. Han er ikke, og kommer aldri til bli noen tilgang til noen toppklubb, tross fysikken.

27.nov.2006 @ 15:35
Postet av: Roald

Helt enig med Fjtoft. Overrasket over at ingen
har sagt dett fr(Trodde at trenere hadde sagt dette til Carew for lenge siden). En skal ikke ha spilt mye fotball for se at dette er sant.
Han har et mye, mye drlige tilslag en f.e. Ole G. Solskjr(som har et ekstremt godt/riktig tilslag). Dette har vi sett hos mange spisser som er hurige. De har drlig teknikk, roter ofte bort ballen etc.
Er rett for at det er for sent for Carew. Dette m en lre i ung alder.

14.sep.2007 @ 11:26
Postet av: cathrine

Nr pressen ikke omtaler jc som oksen p laget, s br han kalles kua p laget - kua carew.
De som kaller han en komplett spiller, burde hente inn en to meters gamp fra stre Enfold og be han stampe omring inne i motstanderens rekker. Fr eller siden kommer det en ball og treffer deg i bakhue, og gampen blir scoringshelt! Slik som mediene gjorde med kua c onsdag - gi ham 8 p spillebrsen er direkte pinlig! Men politisk korrekt er det!

14.sep.2007 @ 12:43

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/2737577
hits