TV2Nettavisen

Hareides viktigste svar

Av Thomas Enger - 17.aug.2006 @ 00:24:25

Norge skremte neppe vannet av Ungarn med 1-1 mot Brasils B-lag onsdag kveld.

Men viktigere er de svarene Åge Hareide fikk i forhold til det arbeidet han skal gjøre videre.

Norge er fortsatt ubeseiret mot Brasil. Det spiller for så vidt liten rolle i den store sammenhengen, selv om det kanskje er viktig rent historisk for et land som er ranket som nummer 49 blant alle verdens fotball-lag. I forhold til det som skal skje i Budapest om to og en halv uke, har resultatet relativt liten relevans, annet enn at det er greit rent psykologisk å ta med seg videre for de norske spillerne.

Brasil stilte på langt nær med sitt beste lag, men det er tross alt Brasil vi snakker om. Og det er noe med å unngå å tape for et slikt stjernemannskap, B-lag eller ikke. Før kampen hadde de færreste regnet med at Norge skulle klare å bryne nebb med de tekniske og fotrappe brassene. At vi tidvis klarte det, og attpåtil ledet etter at en time var spilt, bør Åge Hareide & co si seg fornøyde med. Det kan de ta med seg videre.

Før kampen var det flere som undret seg over hva slags verdi en hjemmekamp mot Brasil kunne ha når man skal møte en helt annen motstander, på opptil flere nivåer, på bortebane snaue tre uker senere. Det var ikke så mye man kunne øve på som ville ha ha relevans i forhold til Ungarn-kampen, ble det hevdet. Nei, det er kanskje riktig. Men alle fotballkamper har en verdi, i den forstand at man får sett an spillere, sjekket formen deres, hvordan de takler et trøkk som Brasil nødvendigvis vil føre med seg, og om man dermed er rustet og kvalifisert til å spille med det norske flagget på brystet også når det er snakk om EM-poeng.

Hareide fikk også sjekket ut at alt er som det skal med Ole Gunnar Solskjær. Han fikk nok et bevis på at dødballer er Norges viktigste våpen og at Kristofer Hæstad er uvurderlig dersom ballerobring sentralt på midtbanen er et vesentlig punkt i den norske taktikken. Doffen må være alle ballglade midtbanespilleres verste mareritt. Har man ballen i føttene i mer enn to sekunder, så kan man ikke regne med å stå på beina særlig lenger. For da er Doffen der. Han blir viktig for Norge framover. Han er en ballvinner av rang og et uromoment på enhver midtbane.


Norge har fortsatt en del å gå på når det gjelder det defensive arbeidet, og det spørs om ikke Åge Hareide blir nødt til å gjøre et par endringer i den bakre fireren fram mot Ungarn-kampen. Brede Hangeland og John Arne Riise er det vanskelig å komme utenom, og siden Jon Inge Høiland med all sannsynlighet er tilbake igjen i Ungarn-troppen, blir han trolig et førstevalg på høyre back. Erik Hagen, derimot, overbeviste ikke mot Brasil. Han er en nokså primitiv duellspiller som ikke kommer til sin rett mot fotrappe teknikere, og det spørs om ikke Hareide trenger raskere føtter i midtforsvaret ved siden av Hangeland. Både Anders Rambekk og Kjetil Wæhler stiller sterkere i så måte. Trolig velger Hareide en av dem når EM-alvoret begynner, og det gjør han i så fall rett i.

Men det gledelige for Hareide, uansett utgangspunkt før kampen, må være at han føler seg trygg på at han har funnet en firer på midtbanen han kan fortsette å drille inn mot Ungarn-oppgjøret. Han trenger ikke eksperimentere så mye lenger. Doffen og Martin Andresen utfyller hverandre på en prima måte, og Fredrik Strømstad gjør manns jobb og vel så det på høyre flanke. Og når Morten Gamst Pedersen stiller inn venstrefoten, kan hva som helst skje innenfor motstanderens 16-meter.

Norge hadde bare én skikkelig trening i kroppen før Brasil-kampen. Det blir adskillig grundigere forberedelser før de viktige kampene begynner. Norge får anledning til å være sammen opptil flere dager i strekk før oppgjørene mot Ungarn og Moldova, og terping på detaljer blir et stikkord. Hvis vi ser bort fra forsvaret, virker det som om Norge står sterkere nå enn på lenge. Vi har en midtbane som er i ferd med å finne sin form, og et angrep som klarer å skape sjanser på egen hånd nærmest ut av ingenting. I tillegg har vi gode erstattere i disse posisjonene på benken.

Da gjenstår det bare å tette igjen bak.

Der ligger Norges største utfordring i tiden som kommer.


Kommentarer:
Postet av: C

B-lag er å overdrive! Hele forsvarsrekka var toppa.. ettesom Carlos og Cafu kommer til å gi seg på landslaget. Sentrale midtbanen var ikke langt ifra toppa den heller. og Robinho er vel ikke noen b-lags spiller.. Og heller ikke Fred.

17.aug.2006 @ 01:49:13
Postet av: Johnny-Johnny

Ja la oss for all del måle Brasils angrepsrekke mot Hagen. Oi han vant ikke hver gang, ja da må vi sette Hagen, med sin enorme erfaring, ut av laget når vi skal møte stor-nasjonen Ungarn.

Du burde bli sports-journalist, logikken er ihvertfall på samme nivå. Lykke til...

17.aug.2006 @ 02:10:27
Postet av: Hans

Nja, Hagen var svak i dag da, men at det nok kommer kamper som er mer riktig for ham er sikkert nok.

17.aug.2006 @ 03:37:12
Postet av: Iversen

Kanskje ingen Sherlock-observasjon at Hagen er en primitiv stopper? :D Jeg tror Norge har bruk for en steinhard, primitiv stopper. Om ikke annet, så fyrer det opp resten (men jeg innrømmer at jeg gjerne ser Wæhler der og).

17.aug.2006 @ 08:23:12
URL: http://www.espeniversen.com
Postet av: Mario

Endelig en som har fått det med seg at Wæhler er bedre enn Hagen. Det var han når Hagen kom på landslaget, og han er det forsatt.

17.aug.2006 @ 09:01:40
URL: http://www.mbunderholdning.no
Postet av: Thomas

Vel... å si at Doffen blir viktig for norge er som å si at kjernevåpen er fremtidens beste problemløser...
Kristoffer Hæstad var vel den som bidro MINST igår, ingen gjenvinninger, håpløse passninger og dribleraid som endte med brazil-sjanser... Nei, ut med Hæstad og inn med en fotballspiller...

17.aug.2006 @ 09:27:17
Postet av: Hurricane Gilbert

Erik Hagen har aldri vært god nok for landslaget. Det samme gjelder for øvrig Brede Hangeland, og for den saks skyld Claus Lundekvam.

Enkle fotballspillere. Svært enkle. Pol og spring og stang og hold og dytt.

Problemet er imidlertid: Har vi egentlig noen stoppere som er gode nok?

Vel, det var bedre stelt før, vil jeg våge å hevde. Med Rune Bratseth. Henning Berg. Ronny Johnsen. Og Erik Hoftun som superreserve fra midten av 90-tallet.

Aiaiai, those were the days, my friend.

17.aug.2006 @ 09:42:13
Postet av: Patrick

Fin oppsummering, men deler ikke helt hyllesten av Hæstad. En ballvinner av rang, ja, men sannsynligvis bedre mot god motstand. Mao. bedre til å bryte ned motstanderen enn å skape noe selv. Det synes jeg er symptomatisk med Norge også, og gjør meg skeptisk til en kvalifisering mot lag vi er nødt til å ta iniativet mot.

17.aug.2006 @ 09:44:36
Postet av: Dilbert

Jeg synes at både Hagen og Hæstad er for dårlige ballspillere.

Hagen bør erstattes - kanskje av Wahler, og Grindheim eller Svindal bør vurderes opp i mot Hæstad. Svindal er tryggere enn Hæstad, men ikke så fandenivoldsk, Grindheim en mellom ting. Eneste argument for Hæstad er at han springer som ei piska rotte, og at det avlaster forsvaret. Det ville værte større forutsetninger for å få til noe offensivt spill om vi hadde en annen enn Hæstad på midten.

Et siste alternativ Mike Tyson Braathen på høyre, og Strømstad inn i midten.......

17.aug.2006 @ 09:50:09
Postet av: Grim

Enig at Hagen bør ut av landslaget. Høiland og Riise som backer, og Rambekk og Lundekvam/Hangeland som stoppere. Skulle vært morsomt å sett Pål Steffen Andresen som stopper på landslaget. Han er taklingsterk og har god fart. Men han er kanskje for ung enda.

Martin Andresen bør ut. Han holder et greit tippeliga-nivå, men med så mange feilpasninger han har på landslaget, så bør han settes ut til fordel for Tommy Svindal Larsen. Trur Larsen/Doffen er en bedre kombinasjon enn Andresen/Doffen.

Iversen bør også få inndratt klippekortet sitt. Lenge siden han hadde noe å bidra med. Ut med Ivers, og inn med Helstad.

Positivt at Solskjær er tilbake igjen. Han har vel et stykke igjen til god-formen, men han viste endel bra den ene omgange han spilte. Med Solskjær og Carew på topp, så skjer det ihvertfall noe fremover på banen.

17.aug.2006 @ 10:54:07
Postet av: jens den 2,kongen av zaba

Kampen mot brasil var ganske så bra ,spør du meg(ihvertfall resultatmessigt). Det er ikke mange nasjoner som tar poeng fra brasil.Ser at hagen er blitt kritisert og det kan jeg være enig med,men når norge skal spille mot ungarn så kan han være til god nytte. Jeg tror at den russiske ligaen er ganske så lik ungarns spillestil og hvem kjenner den ligaen? Jo hagen,og nå sto det at han hadde fått skikk på kort og sånt(2 gule på siste 13 kamper). Synst hangeland gjorde en god jobb og fortjener en plass i startoppstillingen. Riise(litt svak i går)og Høiland tar backene. Gamsten tar venstre ving og hæstad/svindal larsen i midten og braaten på høyre.Solskjær viste han klarer å prestere,så han og carew på topp.Spiller norge sånn som de gjord mot brasil så kan det bli 3-poenger

17.aug.2006 @ 13:45:54
Postet av: Kjell Ove Bratseth

Til de av dere som føler Doffen ikke er en god nok fotballspiller, da han hadde litt trøbbel med verdens kanskje hurtigste pasningsføtter, må ikke glemme at gutten er den beste ballerobreren Norge noengang har hatt. Gi han et år til med landslaget og han er i verdensklasse. Må forøvrig si at det var gledelig å se Solskjær som en fighter og at Strømstad viser seg som Norges beste og mest kreative midtbanespiller gang på gang.

17.aug.2006 @ 14:01:23
Postet av: Vegar Bjørge

Kjell Ove Bratseth er ihvertfall sørlending, det kan det ikke være tvil om. Doffen beste ballvinner Norge har hatt? Neppe. Det ser lovende ut for Norge med de unge spillerne på midtbanen sammen med Andresen. Det må ikke glemmes at Andresen har en liten down nå men han har vært glimrende for Brann det meste av sesongen. Det finnes noen gode unge midtbanespillere i Trondheim også som har tatt trønderene inn i gullkampen. Tenk om 3-4 år hvor gode Tettey og Skjelbreid er da. Skremmende egentlig.... Jeg er ingen trønder

17.aug.2006 @ 14:35:17
Postet av: Geir

Til Vegar: Om ikke Doffen er Norges beste ballvinner gjennom tidene; hvem er/var da bedre? Mye mer interessant om du kan gi oss et navn enn at du arrogant sier "Neppe".

17.aug.2006 @ 17:23:52
Postet av: Teodor

Til Geir! Erik Mykland var vel en mye bedre ballvinner enn Doffen. I tillegg så var han glimrende offensivt. Myggen er tidenes beste norske fotballspiller uten tvil.

18.aug.2006 @ 09:59:16
Postet av: Geir

Ventet på at den skulle komme ja ;-) Mykland er en god nummer to. Mykland var hovedgrunnen til at jeg kom meg på Kristiansand Stadion tidlig på nittitallet, men forcen hans var først og fremst at han leste spillet bedre enn de aller fleste. Han hadde god kondis, og ganske bra akselerasjon, men her er Hæstad bedre. Også når det gjelder selve taklingene.

Folk har en tendens til å glemme det dårlige spillerne gjorde. Kan her trekke frem Eric Cantona og Peter Schmeichel. Meget gode spillere, men kunne ha bunnivå som var helt fryktinngytende dårlig.

Og jeg kan jo legge til at det faller litt på sin egen urimelighet at du kritiserer Kjell Ove for å ha på Start-briller, når også Mykland var sørlandets store helt...

18.aug.2006 @ 16:00:41
Postet av: PER

B LAG? Alle de som spilte på det brasilianske laget hadde gått rett inn på de fleste landslag i europa. Da snakker vi ikke om Lichtenstein,San Marino,Luxenburg og den slags lag. Det var noen jeg savnet på det brasilianske laget men de var vel opptatt med mer viktige ting ute i europeisk fotball.

20.aug.2006 @ 14:17:16
Postet av: Big Spender

For meg er det helt UMULIG å selge sjela si til et lag som inneholder Morten Gamst og John Arne Riise. Nå er i tillegg Bjørn Helge Riise med. Hvem skal stå på tribunen og blø for laget? Trettenåringer og Bama-direktører??

30.aug.2006 @ 00:12:00

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=1826918
hitsimg