TV2Nettavisen

Bill.mrk: "Stilling ledig"

Av Thomas Enger - 14.nov.2006 @ 10:09:15

Blir man en bedre trener av å få sparken?

Listen over sparkede fotballtrenere i Tippeligaen i årets sesong ble enda lenger mandag. Bare etter serieslutt har tre trenere fått beskjed om at den jobben de har gjort i år, ikke har vært god nok. Verken Frode Grodås, Arild Stavrum eller Uwe Rösler har gått fra jobben frivillig, men de har enten "kommet til enighet" eller forhandlet fram en "avviklingsavtale" med sine eks-arbeidsgivere.

Men veien ut i arbeidsmarkedet, som for de aller fleste arbeidssøkende fortoner seg som et mareritt, er sjelden det for sparkede fotballtrenere. Svært ofte får de nye jobber igjen kort tid etterpå, hvis de da ikke vil ta en pause for å "tenke over hva de skal gjøre framover".

Fotballtrenere har en merkelig posisjon i arbeidsmarkedet. Det er en vanvittig krevende jobb, det er ingen i tvil om, og det er selvfølgelig en fordel å oppnå gode resultater. Men slik det har blitt, ser det ut til å være mer enn nok med en bra CV. Har man vært her eller der, virker det ikke å spille så veldig stor rolle hva man har gjort mens man har vært der. Får man sparken, betyr det som regel bare at man blir ledig for andre potensielle arbeidsgivere. Det tar i hvert fall ikke lang tid før vedkommendes navn blir koblet til ledige stillinger.

Men hvis de har fått sparken - er det noen grunn til å tro at de skal gjøre det så veldig mye bedre andre steder? Eller er virkeligheten simpelthen den at vi kort og godt ikke har nok gode trenere å ta av?

Det snakkes alltid om resultater etter at klubbledelsen har evaluert satsingen. Når de så tar konsekvensen av de svake resultatene, og går ut på markedet for å finne nye trenere, virker det imidlertid som om klubbene er mer opptatt av å hente inn NAVN, som resultatmessig kanskje ikke har spesielt mye å vise til, snarere enn personligheter som passer inn i klubbenes visjoner for fremtiden.

For listen i fotball-Norge er lang over trenere som enten har fått sparken eller som ikke har fått fornyede kontrakter (i praksis er det ikke så veldig stor forskjell). Tom Nordlie, som for tiden vel må sies å være Norges mest ettertraktede trener, har måttet forlate både Sandefjord, Vålerenga og Start i unåde. Han frelset Viking i høst, og tygger for tiden på et tilbud om mer permanent arbeid i Stavanger, men han er også en brennhet kandidat som Uwe Röslers etterfølger i Lillestrøm.

Ivar Morten Normark fikk det ikke til på øverste nivå med Aalesund, og ble raskt hentet til Tromsø. Der gikk det også rett vest, og nå er han trener for samelandslaget. Per Joar Hansen tok konsekvensen av dårlige resultater med Rosenborg, men trener nå Aalesund. Jan Halvor Halvorsen har vært i både Byåsen, Sogndal, Start og svenske GIF Sundsvall, og er nå i Notodden. Hallvar Thoresen har vært i både Frigg, Strømsgodset, Brann, Hønefoss og Lillestrøm (som hjelpetrener) uten nevneverdig suksess. Nå er han U21-trener på oppsigelse før han forsvinner til en jobb som sportssjef i Odd Grenland.

Der har han for øvrig Gaute Larsen i trenerteamet, som fikk sparken i Stabæk. Harald Aabrekk har blant annet vært i Tromsø, Brann og Haugesund. Nå er han i Vålerenga, rett nok ikke som hovedtrener. Arne Erlandsen fikk ikke ny kontrakt med Lillestrøm, forsvant til IFK Göteborg, der han på grunn av manglende satsing fra ledelsen valgte å trekke seg tidligere i år. Mandag ble han ansatt som ny trener i HamKam.

Og listen er lenger enn som så.

Men det aller beste man kan gjøre dersom man har fått sparken som trener, eller selv har forlatt vervet, er å bli ekspertkommentator på TV. Da Nils Johan Semb fratrådte som landslagstrener i 2003, begynte han etter hvert i TV 2. Der har han nå opparbeidet seg en fremragende status, og hans navn blir nevnt i alle mulige sammenhenger når klubber har sparket en trener og er på jakt etter en ny.

Det er med andre ord ingen grunn for verken Frode Grodås, Arild Stavrum eller noen av dere andre som har fått sparken i år, til å være bekymret. Det vil alltids være klubber som tror at dere kan utrette store ting neste år. Eller neste år der igjen.

Hvis ikke er det alltids en plass i tv-ruta.

Jeg savner en mer strategisk og langsiktig tankegang blant de norske eliteklubbene. Det er ikke mange som våger å satse friskt på unge og fremadstormende trenere, og som aksepterer at resultatene uteblir i en sesong eller to. Det er antakelig for fristende å hente inn NAVN når kravene om resultater - på kort sikt - er så fremtredende som de er. Og når altfor mange har ambisjoner om gull, vil noen nødvendigvis se tilbake på sesongen med skuffelse. Da er også veien til drastiske tiltak faretruende kort.

Man skal heller ikke glemme to ting til: Det er fotballspillere som vinner trofeer, ikke trenere. Det er fotballspillere som må sette filosofi ut i praksis, og de må derfor ikke fraskrives ethvert ansvar. Og det er nå engang slik at klubbledelsen ansetter både trenere og spillere.

Så kanskje det er der skoen trykker? At det er altfor mange inkompetente ledere der ute?

Det er i hvert fall et relevant spørsmål.


Kommentarer:
Postet av: Daniel

Det er ikke bare trenerne sin feil. Når skal spillerne ta ansvar?Trenere får altfor lett sparken. Ledelsen i en klubb ser bare på resulteter(skulle man trodd)når de sparker en trener og ikke om hans trenerstil passer med laget.Men det finnes et par unntak som f.eks. viking og tom prahl.Prahl passte rett og slett ikke inn i viking.At røsler ble sparka skjønner jeg ingen ting av og det var bare ikke grodås sin feil at kamma rykte ned. Og når vif og start(dette kommer det til å bli reaksjonar av) spiller som et annet lag av et trenerbytte så sier det to ting:
1.Treneren har valgt rett taktikk
2.Spillerne har vært veldig slappe når de hører at treneren kan bli sparka og når de får den nye, ja da skal de spille godt og blø for drakta.Så mitt råd er å være tolmodige.Sånn som hareide sier at vi ikke må få hellastilstander og sparke treneren etter en uke eller for ingenting

14.nov.2006 @ 15:58:19

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=2709401
hitsimg