TV2Nettavisen

Start jakten, Kåfjord

Av Thomas Enger - 17.nov.2007 @ 23:03
Norge har sølt vekk en av tidenes muligheter til å nå et EM-sluttspill. Men fortjener vi noe annet?

NORGE-TYRKIA 1-2:

Alt lå til rette for en norsk festaften. Erik Hagen scoret et mål han aldri kommer til å kopiere - selv ikke på trening. Det spørs om han i det hele tatt hadde drømt om å score et slikt brassemål som han gjorde på Ullevaal Stadion lørdag kveld.

Det var en fantastisk opptakt som i hvert fall fikk meg til å tenke følgende:

Nå er alt mulig. Nå blåser alt vår vei. Når selv Erik Hagen - ERIK HAGEN - scorer på brassespark, da er alt mulig. Også EM-billett.

Men Håkon Opdals tabbe i 1. omgang sendte tyrkerne tilbake i førersetet, de tok over alt i banespillet de siste tjue minuttene av omgangen, og Norge hadde i grunnen mer enn nok med å forsvare seg. Tilbake var nervene, de vi så utenpå de norske draktene de første ti minuttene av kampen, og Norge stresset og famlet.

Og da tyrkerne gikk opp til 2-1 etter pause, var det som å få et kaldt gufs fra fortiden midt i fleisen. Som om det ikke var kaldt nok fra før av på landslagsarenaen lørdag kveld. For det var svært lite i det norske laget som bar bud om at noe stort var i gjære. Og sånn sett var det en aldri så liten bekreftelse på at det norske laget ikke er modent nok ennå til å kvalifisere seg til noe EM.

Vi er rett og slett ikke gode nok når vi ikke klarer å avgjøre vår egen matchball. Selv etter at vi tar ledelsen i kampen.

Det er lett å finne årsaker hvis man begynner å lete. Vi stilte med en av våre yngste sentrale midtbaner noen gang, i hvert fall den minst meritterte og erfarne, og vi fikk aldri kontroll på midten. Vi var fullstendig blottet for kreativitet i det leddet. Lille, fotrappe Emre fikk lov til å styre midtbanen som han ville. Det er mulig en frisk Martin Andresen og en kamptrent John Carew ville ha endret kampen radikalt, men vi kommer likevel ikke unna følgende fakta:

Vi har bare tatt to av 12 poeng mot våre argeste konkurrenter - Hellas og Tyrkia - i EM-kvaliken. Vi klarte altså ikke å hente fram de gode prestasjonene når det gjaldt som mest.

Derfor har vi heller ingenting i EM å gjøre.

Jeg synes litt synd på Åge Hareide nå. Mange kommer til å kreve hans hode på et fat, særlig siden han har ledet Norge i to kvalifiseringer uten å lykkes. EM-gruppen vår kunne knapt ha vært lettere. Men jeg hadde begynt å få tro på det norske landslaget igjen, etter flere gode kamper og resultater. Vi så konturene av et sterkt norsk kollektiv, ispedd sterke individuelle krefter og kvaliteter. Hareide har gitt mange nye fjes tillit, og mange har tatt vare på den tilliten. Det var noe bra på gang.

Så hva nå, Åge Hareide?

Vel - vi kan fortsatt kvalifisere oss til EM dersom Bosnia skulle slumpe til å slå Tyrkia i neste kamp og vi selv gjør jobben mot Malta. Vi må altså be om et fotballmessig mirakel.

Med forbehold om at nettopp det mirakelet skulle inntreffe på onsdag, så har ikke Åge Hareide klart det som var målsetningen. Det blir ikke noe mesterskap på oss nå heller. Åge Hareide har sagt at han ikke kommer til å fortsette hvis det blir tilfelle.

Så vi får takke for tiden og rydde plass til noen andre.

Det er bare å starte jakten, Sondre Kåfjord.

Kommentarer:
Postet av: xtatic

Regner med at Trond Sollied er en meget aktuell mann for denne jobben!

17.nov.2007 @ 23:25
Postet av: Roman

Hareide forsetter. Han er Akersgatas darling og du er (dessverre) i mindretall, Enger.

17.nov.2007 @ 23:42
Postet av: karl

ja sollied eller ståle. røkt npk pga av midtbanen,tettey, carew fikk ingen fremspill, det ene han fikk var fra hangeland, sier jo sitt.... nei ordentlig skuff. sette inn en spiller i den nøkkelrollen som ikke var uttatt forrige landskamp var helt tull!!! Lurer på hva de skjulte trekkene som de trente på....

17.nov.2007 @ 23:43
Postet av: Meg selv...

... Foreslår meg selv som landslagssjef!
Jeg har over 13 års erfaring med managerspill på PC.
Har vunnet CL over mange ganger.

17.nov.2007 @ 23:52
Postet av: kalle

få landslaget til brannstadion, da blir detTRØKK, ullevåll publikum er ræva, pluss spillerne trenger støtte, de er ikke godt nok uten.

17.nov.2007 @ 23:53
Postet av: Martin th

1. Ståle Solbakken!
2. Trond Sollied.
3. Utlending.

18.nov.2007 @ 00:04
Postet av: Kim

Ja for på Brann stadion er de jo viden kjent for å støtte lag i motgang?.. eller kanskje ikke.

18.nov.2007 @ 00:04
Postet av: Jørgen

Faktisk veldig enig med deg Kim. Er selv ivrig brann fan men er ikke imponert over den gjengse
brannsupporter. Men kunne kanskje vært spennende å outsource kampene litt. Var ikke spesielt imponerende på ullevål i kveld, tyrkisk aften.

18.nov.2007 @ 02:03
Postet av: nubbe

Saken er at norske medier og ballsparker- fantaster hyler og skriker hver gang Norge vinner med et mål mot føkkings Makedonia eller en sjelden gang slår Ungarn med tre.
For ikke å snakke om når en privatkamp mot Argentina eller Brasil ender med seier.
Hør - Norge spiller dritdårlig i kamper som virkelig betyr noe, mot gode lag. Fordi Norge ER dritdårlig. Og det er forbanna kjedelig å se på...
Se på Sverige, se på Danmark, det hadde kanskje vært en idé å satse på basisferdigheter? De beste norske spillerne klarer jo ikke holde ballen i laget i tre trekk, de har fantastisk dårlige dødballer (hva i heiteste er det de har forsøkt å skjule?) - det er rett og slett møkk kjedelig å se på.
Og det er helt greit at Norge ikke blir å finne i neste EM, for der skal det jo strengt tatt spilles fotball. Ikke sparkes.
Bruk de neste ti årene til å utvikle ordentlige spillere, vi har ingenting å se frem til de nærmeste årene. Med mindre David Copperfield ikke blir den nye sjefen, da.
Æsj!

18.nov.2007 @ 03:12
Postet av: MrJan

Jeg er også enig med Kim, og tror ikke at støtten til landslaget ville vært så fantastisk på Brann Stadion. Hvorfor skulle de bli så bra når vi ikke klarer å fylle tribunene mot Hamburg engang. Og det i den første obligatoriske kampen etter at Brann ble seriemester! Skuffende av alle de såkalte ekte Brann supporterne som "ikke" får billett til Brann kampene.

18.nov.2007 @ 03:55
Postet av: snekkers

Kanskje en ide å se bak resultatene som har gitt oss to av 12 poengene. Mot Tyrkia rotet Thomas Myhre bort tre poeng i Frankfurt, og Opdal slapp de inn i kampen på Ullevaal. Med litt marginer hadde vi tatt full pott mot tyrkerne. Braathen fikk et mål feilaktig annulert i Athen, og på hjemmebane rundspilte vi grekerne. Med marginer her hadde det blitt fire poeng.
Med litt mer tur og dyktighet fra et par slepphendte keepere hadde vi vært i EM nå, og da hadde det kommet en hyldnigsartikkel om Hareide. Det er kort vei fra himmel til Aetat.

18.nov.2007 @ 04:37
Postet av: Vil Norge bli noe særlig bedre med ny trener?

Hvorfor skulle det norske landslaget bli så mye bedre men en ny trener? Hvorfor tror nordmenn fortsatt at Norge er en toppnasjon i internasjonal fotball?
Fakta er, at i dagens start 11'er, så er det kun 4 utenlandsproffer, hvorav 3 er mer eller mindre spiller fast på sine klubber. Resten av laget består gode spillere i hjemlig liga, en liga som er en bakgårdsliga i Europa. Hvordan kan vi da forvente at disse spillerne skal hevde seg internasjonalt?
De gangene vi har klart å snuble oss til et mesterskap, er det stort sett pga flaks. Noe vi må se på som en rein bonus. Riktignok har vi hatt en del gode resultater, men det var i Drillo sin tid. Men Norge kommer nokaldri til å være et fast innslag i noe mesterskap, kanskje med unntak av liksomturneringa i OL.
Det er bare å innse fakta...Norge er i beste fall en middelmådighet i Europeisk fotball.
Man kan gjerne finne en ny trener nå, men det vil nok ikke ha så mye å si for fremtidige resultater.

18.nov.2007 @ 06:58
Postet av: BrannBergenogPaletilmiddag

Vær vennlig å hold landslaget unna Tempelet vårt i Idrettveien. Brann Stadion er Branns hjemmebane og her har landslaget intet å gjøre.
For Bergensere betyr landslaget lite i forhold til Brann. Hold dem på Ullevål der får de det publikummet de fortjener. Etter stemningen å dømme, var det Tyrkia som hadde hjemmebane igår. Artig...

18.nov.2007 @ 11:04
Postet av: oj3

Det er vel ingen som stoler på det Åge Hareide sier? Jeg husker en morsom artikler med alle hans jobb-bytte-uttalelser etter at han sprang i sikksakk fra RBK, den gangen han var lei av fotball og skulle slutte - mønsteret og skinnargumentene er alltid det sammen en uke før han dukker i en ny (og bedre) betalt jobb... Nei, Åge Hareide liker seg for godt som landslagssjef, skal de bli kvitt ham, må de bære ham bort.

18.nov.2007 @ 12:30
Postet av: Mørkeblå

Roy Hodgson får GARANTERT Norge til VM!!

18.nov.2007 @ 12:51
Postet av: nubbe

Nei - nye spillere får oss til VM. Manger år frem.
Og én ting til: Ingen lag blir bedre av at alle spillerne tar skylden for alt - i ettertid.
Norge suger - sånn er det, la oss begynne å si det. Høyt!

18.nov.2007 @ 13:24
Postet av: Daniel

Norge er ikke så dårlig som vi skal ha det til. Vi er et lite land med bare 4,6 millioner mennesker. Det er ingenting i forhold til Tyskland, Spania, England, Frankrike osv. Det er jo derfor de er bedre enn oss. Når vi slår Argentina så er Norge verdens beste fotballnasjon, men når vi taper mot Tyrkia- en veldig god fotballnasjon så er Norge tapere på samme nivå som Andorra. Norge er gode men ikke på nivå med verdens beste. De ligger også på 21.plass på FIFA-rankingen og det må det være en grunn til- fordi det er "bare" 20 nasjoner som er bedre enn de. Er enig at kampen i går var skuffenes og at de kan bedre enn som så men vi må ikke stille så høye krav til de. Det hjelper ikke.

18.nov.2007 @ 16:58
Postet av: ?

Dette skriver du (Thomas) for litt siden:
"Nå gjenstår to kamper. Tyrkia hjemme og Malta borte. Vi er gode nok til å vinne begge de to kampene. Og selv om vi skulle rote oss bort mot Tyrkia, skal tyrkerne fortsatt møte Bosnia i siste kamp."
Så følger du opp med å skrive dette i den nyeste bloggen:
"Vel - vi kan fortsatt kvalifisere oss til EM dersom Bosnia skulle slumpe til å slå Tyrkia i neste kamp og vi selv gjør jobben mot Malta. Vi må altså be om et fotballmessig mirakel."
Første gangen får du det til å virke som svært sannsynlig at Bosnia tar poeng mot Tyrkia, nå er det et "mirakel".
Uff - dere synsere....

18.nov.2007 @ 17:56
Postet av: Toheni

Bare så det er sagt; vi går til EM hvis vi slår Malta, samtidig som Bosnia spiller uavgjort mot Tyrkia. Bosnia må ikke vinne, slik Enger skriver. Det var mye som gikk galt i går. Det kollektive angrepspillet sviktet totalt, det var for dårlig bevegelse rundt ballfører, alle løsningene vi gjorde var bare tilfeldigheter, vi pumpet ballen opp mot en ensom Carew, som hadde dårlig bevegelse rundt seg, vi var alt for passive i forsvarsspillet, og ga tyrkerne tid til å bygge opp angrep. Da er det dømt til å gå galt. Det sier litt om våres innsats når heller ikke Tyrkia var spesielt gode.
Og jeg stiller et stort spørsmålstegn rundt uttaket til Hareide, og da spesielt trioen på midtbanen. Som anker hadde vi Tettey. En spiller med enorm arbeidskapasitet, men som har alt for dårlige pasningsferdigheter og overblikk. Greit nok at han kunne stå der å styre spillet med korte, enkle pasninger, selv om jeg helst hadde sett Riseth i den posisjonen i går. Men det jeg stusser mest på er valget av Hæstad som vestre indreløper i tillegg. Hva skal man si om han? Jo, han gjorde en god innsats, og løp som bare det, som vanlig. Men også han har store mangler når det gjelder teknikk, pasingsfedigheter, kreativitet og overblikk, akkurat som Tettey.
Med andre ord hadde vi en særdeles lite kreativ midtbane mot Tyrkia, og skal man klare å sette et trykk på Tyrkias mål mot etablert forsvar, MÅ man ha spillere med gode offensive ferdigheter i midtbaneleddet. Sier litt når Riise var den mest kreative spilleren vi hadde på midten.
Derfor mener jeg det hadde væt på sin plass med Per Ciljan Skjelbred som indreløper. Han har enorm arbeidskapasitet, på linje med Hæstad, men i motsetning til Hæstad kan han også bidra framover på banen. Han har strålende teknikk, overblikk og har brukbare pasningsferdigheter. Han hadde spilt strålende i 4-5 kamper på rad før Tyrkia matchen, inkludert 2-3 CL kamper. Jeg synes Hareide var feig som ikke turte å starte med han.
Det er noe som heter komplementære ferdigheter, som er særdeles viktig i fotball, også i midtbaneleddet . Dette tenkte dessverre ikke Hareide på, og det mener jeg er en av grunnene til at vi sleit såpass offensivt mot Tyrkia i går. Uten sammenligning, men det er nesten som om man skulle startet med Sissoko som anker og Gattuso som indreløper. Det var mye annet som heller ikke stemte i går, men det får være. Nå er jeg bare utrolig skuffet!

18.nov.2007 @ 18:13
Postet av: Heenrik

Dette er synd, og det er synd at gutta ikke klarer å reise seg etter de fikk 1-1 målet i fleisen. Alikevel syns jeg at jeg ser en positiv tendens, det er mange gode enkeltspillere i Tippeligaen, og jeg syns Tippeligaen utvikler seg i riktig retning. Se på Brann f.eks, de har kommet til gruppespillet i Europa cupen. Rosenborg er som vanlig gode i
Europa og har slått Valencia hele to ganger! Norsk fotball peker oppover. Når det gjelder Åge Hareide tror jeg ikke det vil være non god idè og skifte han ut, jeg mener han har gjort en god jobb, og han skal ha at han tør å prøve ut nye spillere, noe Nils Johan Semb ikke gjorde.
Jeg tror Norge klarer dette, og vi satser på en bombe i Tyrkia, alt kan jo skje i Fotball, tross alt. Og Bosnia er da ikke så dårlige som alle skal ha det til !

19.nov.2007 @ 19:44
Postet av: Bearny

Hareide demonstrerte svært dårlig ledelse ved laguttak og coaching. Du må bruke erfarne folk (Riseth vs Tettey) og formspillere (Helstad vs Ivers) i en så viktig kamp. At han får total blackout og ikke bytter inn friske folk tidligere i 2. omg er jo handlingslammelse (Hva gjør Carew på banen siste halvtimen??). ÅH må jo ha div. scenarioer klart FØR kampen begynner og det begynner å koke i toppen. Og på 1:1 må han jo for pokker hvertfall forsøke å angripe og få folk frem på banene. Etter 1-2 så var det jo kollektiv mental kollaps. At en samlet norsk presse nærmest unnskylder både han og spillere er for meg totalt uforståelig! Vi hadde en eventyrlig sjanse, men presterte ræva. Dette er ikke toppidrett, og det er ikke profesjonelt gjennomført hverken oppladning eller gjennomføring av kampen. Dette er et lederansvar selvfølgeig, men også utøverene må vi kunne stille krav til.
God Jul!

21.nov.2007 @ 16:06
Postet av: Muffi

Åge Hareide er tidenes dårligste landslagstrener, sett i forhold til hvilket mannskap han har. Åge mangler fullstendig spilleidé, og baserer seg på "vi må få fram ulven i oss" og "Tæl og innsats skal til" og lignende åndsfullheter.
Historiens enkleste kvalifiseringsgruppe, endte i total fiasko. Åge sa på forhånd at han skulle gå av hvis han ikke fikk Norge til EM.
Totalt katastrofe at han ikke følger sitt eget råd!

24.nov.2007 @ 09:25

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5587138
hits