TV2Nettavisen

Hvordan klarte RBK å bli nummer fem?

Av Thomas Enger - 07.nov.2007 @ 12:51
Det er særlig ett spørsmål som melder seg etter at Rosenborg to ganger i løpet av to uker har slått Valencia - et av Spanias, Europas og verdens beste fotballag:

Hvordan i huleste klarte Rosenborg å bli nummer fem i Tippeligaen?

Måten RBK høvlet over Valencia på tirsdag kveld, var intet annet enn vanvittig imponerende. Det var høy internasjonal klasse over alt de gjorde, helt fra burvoktingen til Lars Hirschfeld, stopperspillet til Bjørn Tore Kvarme og Vidar Riseth, det hurtige og presise pasningsspillet gjennom alle ledd og den fandenivolske løpskraften og innsatsen. Kombinerer du det med fabelaktige individuelle ferdigheter også, så får du et topplag.

Kontringen som førte til 1-0, for eksempel, var det Arsenal-klasse over. Og de er jo ikke så aller verst til å spille fotball.

Så hvorfor ble Rosenborg nummer fem i Tippeligaen? Og hvorfor blomstrer de så til de grader når medaljene her hjemme er fordelt?

Det enkle og tabloide svaret på det, er selvsagt Knut Kjartan Tørum. Han maktet ikke å få Rosenborgs stjernegalleri, for det er en rekke stjerner i trønderlaget, til å fungere. Det gikk brukbart innimellom, men ikke over en hel sesong. Og det er det en trener skal gjøre. Få et godt mannskap til å gjenskape gode prestasjoner over tid. Når han ikke klarte det, var den enkleste løsningen - både på kort og lang sikt - å sparke mannen med det øverste sportslige ansvaret.

Men det er nødt til å ligge mer bak enn som så. For spillerne er de samme. Treningsgrunnlaget er det samme. Ferdighetene har de hatt hele tiden. Er det ikke da på sin plass å stille et par kritiske spørsmål til spillerne også? Gikk de nok i seg selv da det gikk på tverke tidligere i høst? Klarte de å hente nok krefter da motgangen kom? Ville de nok?

Jeg tror ikke det. Men jeg vet ikke. Det kan godt hende alt er Tørums feil, men det tror jeg ikke. For det er nå engang slik at det er spillerne som må vinne kampene. Ikke treneren.

Uansett så fikk trenerteamet Trond Henriksen og Kåre Ingebrigtsen bra medvind med seg inn i jobben etter 2-0-seieren over Valencia på Lerkendal, på Knut Tørums siste arbeidsdag, men rent spillemessig har det også skjedd et par ting med Rosenborg.

Istedenfor den tradisjonelle 4-3-3 praktiserer man nå 4-4-2 med diamant på midten og med to spisser som får lov til å være spisser - ikke kantspillere. Både Steffen Iversen og Yssouf Konè trives åpenbart bedre inni boksen - der de er best - og mot Valencia tirsdag så vi flere prov på at de fant hverandre også på mesterlig vis.

Godfot-teorien til Nils Arne Eggen går ut på å bruke folk til det de er best til. Per Ciljan Skjelbred har levert kamper på høyt internasjonalt nivå de siste fire-fem kampene etter at han fikk lov til å spille indreløper på midtbanen - der han trives best. I tillegg blir Marek Sapara i større grad brukt i det offensive spillet. Han har sine begrensninger defensivt, og i med at han kan kanalisere sine krefter mer inn mot det han er god på, det offensive, så kommer det de andre RBK-spillerne til gode. Vidar Riseth har også fått lov til å spille midtstopper, der han har størst forutseninger for å lykkes.

Godfot-teori, altså, i praksis, i ekte Nils Arne Eggen-ånd.

Og det er klart at gode og til tider svært sterke resultater, som mot Valencia på Lerkendal, utløser masse positiv energi og entusiasme, som aldri er feil å ha med seg i en prestasjonsgruppe. Sånn sett kan man kanskje si at Henriksen/Ingebrigtsen kom til dekket bord.

Summa summarum så ser vi nå et Rosenborg-lag som utnytter de individuelle ferdighetene i et kollektiv, som har fått en opptur og ny energi takket være trenerskifte og gode resultater, og derav har selvtilliten, troen på egne ferdigheter og ikke minst lysten til å spille fotball igjen, kommet av seg selv.

Og vips så er Rosenborg et lag av topp internasjonal klasse.

Verre er det ikke. Men akk så vanskelig er det likevel.

Kommentarer:
Postet av: Michael

Svaret er sikkert like komplisert som det er enkelt. Rosenborg er bortskjemte! Etter mange år med tildels god innsats i CL, så er det å spille mot Brann, Ålesund, Tromsø, etc ikke interessant. De har blitt rett og slett "for gode" for Norge. Iversen sa det selv i går. Det er moro å spille mot lag som tror de er gode. Samme holdningen har Rosenborg i Norge. De tror de er gode, og innsatsen gjenspeiler seg i dette. Grunnen til at de ikke vinner tippeligaen i år skyldes ikke Tørum. Den skyldes rett og slett spillerne selv. De bør gå i seg selv og spørre om de fakisk har gjort nok.
Det er slåene å tenke på. Dette laget spiller bedre en Valencia i to kamper. De har unge fremadstormende spillere som viser stort potensiale. Neste år ser de CL på tv3 sammen med oss andre.. :) Kanskje de skal vise litt innsats i tippeligaen også...

07.nov.2007 @ 13:14
Postet av: Sofus

Det Rosenborg mangler er en ledertype med vinnervilje på laget, som kan få med seg de øvrige spillere til å yte også i kamper i serien. I kamper mot "Europa-lag" er gulrota stor nok til at alle spillerne blir tente og dermed løper de (tilogmed Steffen) og spiller brilliant som mot Valencia.

07.nov.2007 @ 13:18
Postet av: Terje Vegard K

Jeg tror nok at problemet med Tørum var en mangel på evne til å motivere og inspirere sine spillere i "hverdagen"... i kamp mot Tromsø, Odd eller Sandefjord. Internasjonalt, når motstanderne heter Valencia eller Chelsea, er ikke dette noe problem. Der er settingen inspirasjon og motivasjon god nok!

07.nov.2007 @ 13:53
Postet av: Bård

Men når spillerne i VIF, Start, Odd etc. blir bedre er det trenerens fortjeneste, men med en gang det gjelder RBK, så er det spillerne som har underprestert. Vif gikk på en kollaps i vår, ut med treneren og plutselig blir det ett helt annet lag. Da var det treneren som fikk skryt. Hvorfor kommenterte dere ikke VIF spillerene i den tiden da?

07.nov.2007 @ 13:54
Postet av: Petter Krass

Men hallo....årsaken forklarte jo Vidar Riseth til pressen rett etter kampen i går...sitat:
"35-åringen virker bekymret over retningen eliteserien har tatt stilmessig.Den norske ligaen begynner å bli mer og mer lik engelsk 1. divisjon - jeg har spilt begge steder selv. I Norge er det blitt mye «Kick and run» med veldig høyt tempo. Det gjør det vanskeligere å spille fotball, mener Vidar Riseth."

07.nov.2007 @ 13:55
Postet av: Overprestasjon

RBK har den sterke egenskapen at de overpresterer mot bedre, europeisk motstand. Ingen kan vel tro at det vi så av RBK i går er et normalt RBK. De har tradisjon for CL-eventyr, og profilerer på å bli undervurdert. All ære til RBK, men de bør være edruelig nok til å innse at å slå Valencia to ganger på to uker er en vanvittig overprestasjon.

07.nov.2007 @ 14:18
Postet av: Undervurderer/Gidder ikke

Synes det er latterlig at RBK sin "innsats" skal hauses sånn opp... INGEN tenker på at Valencia leverte verdens dårligste innsats noensinne... De var rett og slett forferdelige... Noe som ofte er tilfelle når for eksempel lag som KIL/Hemne gjør det bra i Cupen... God bedring

07.nov.2007 @ 14:51
Postet av: Nivå?

Spør heller hvordan Valencia er nummer 4 i Spania. De er jo åpenbart blottet for selvtillit, noe som manifesterte seg i dårlig fremdrift, altfor mange berøringer (begge deler klarer de fleste i Tippeligaen bedre...), usikkerhet bakover, en gigantisk keepertabbe, tannløshet i 16-meteren og de toppet det med å sette innpå en spiss som var i så svak kampform at han fremsto som dårligere og tregere enn Armand Bjørnsson!
Det er jo simpelthen mange lag i Tippeligaen er mye bedre enn dette akkurat nå...

07.nov.2007 @ 15:42
Postet av: Har ikke journalistene sett kampene

Valencia har i to kamper nå spilt som ett middels bedriftslag. Det er ikke vanskelig å slå ett lag uten sammhandling,uten interresse av å sette fart fremover. Rosenborg fikk allverdens tid da Valencia ikke hadde den aggresjon som er vanlig i internasjonale kamper.

07.nov.2007 @ 15:50
Postet av: teho

Jeg tror i norge er det mer fokus på å få mannen bort fra ballen enn ballen bort fra mannen. I Norge løper man inn i motspilleren hele tiden for å forstyrre spillet. I utlandet er man mer fokusert på å drible og ta ballen på den måten. Derfor får man mer ro til å spille ball enn å bli kvitt den hele tiden for å beskytte beina fra motspilleren.

07.nov.2007 @ 16:54
Postet av: Dr Munk

Det enkle svaret er selvsagt at Brann, Stabæk, Viking og LSK er bedre enn RBK. Å overprestere ift eget gjennomsnitt klarer de fleste lag, slik Haugesund her i hjemlig cup. Stabilitet er man nødt til å ha skal man vinne serien.
Nå er årets utgave av Valencia en skygge av seg selv sammenlignet med tidligere, men selvsagt en stor prestasjon av RBK å vinne to kamper på rad. fint plaster på fotballselvfølelsens sår i bartebyen.

07.nov.2007 @ 18:39
Postet av: Herregud

Hvis vi ser på sesongen under ett så har Rosenborg ofte blitt kritisert for sin kollektive forsvarssvikt, da problemet i mye større grad har vært personlige feil. Og de to hovedeksponentene for dette; Kuka Koppinen og Christer Basma har endelig blitt satt på banken i stedet for å få spille fast samme hvor elendig de opptrådde.

07.nov.2007 @ 23:47
Postet av: Til idiot Mr Dunk!!!!!

Dævven Hajn....No må du skjerpe deg gutt...Rosenborg har spillt i feil formasjon frem te nå...har dem spillt 4-4-2 i hele sesongen så har RBK vunnet tippeligaen for lengst...andre norske Tl laga har ikke hatt sjangse i havet mot dem...Slutt å vær så grinat å misunnelig på den prestasjonen som RBK gjør i europa fortiden.....konsentrer deg heller om ditt eget lag!!!...E e 110% RBK fan og e fryder meg no for tia....Ps: Rosenborg e å blir skandinavias stolthet....Gullet kjæm heim igjen!!;)

08.nov.2007 @ 02:37
Postet av: PM

Fordi RBK ikke har vært gode nok. Tabellen lyger sjeldent:-)
Valencia spiller for tiden elendig. Dårlige prestasjoner og samhandling i laget, samt elendig på markering og bevegelse.
Når RBK spilte mot Schalcke ble de til de grader rundspilt på eget gress og RBK vil igjen oppleve dette når de skal møte dem i Tyskland. RBK kommer også til å tape kraftig mot Chelsea på Lerkendal og kan i bestefall klare å kvalifisere seg videre til UEFA sluttspillet, noe som også er en god prestasjon.

08.nov.2007 @ 15:18

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5576495
hits