TV2Nettavisen

Faens fantomsmerter

Av Thomas Enger - 12.sep.2007 @ 23:03
Grekerne kan ha så mange guder de bare vil. Jeg er pokker så glad jeg er norsk.

NORGE-HELLAS 2-2: Norge tok ett poeng hjemme mot Hellas onsdag kveld, en kamp de fleste nordmenn vil huske med glede og varme. Det var noe så sjeldent som en fantastisk god fotballkamp, på Ullevaal Stadion, der Norge under Åge Hareide tidligere er blitt kritisert for å levere under pari. I hvert fall rent underholdningsmessig.

Onsdag kveld var det Norge som satte premissene. Det var Norge som styrte kampen i så godt som samfulle 90 minutter. Vi fikk se en norsk venstreside slik den er ment å fungere, med John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen i herlig, farlig samspill, og Riise kronet sågar verket med sitt fantastiske mål i 1. omgang.

Rett og slett nydelig. Det var like vakkert som det var viktig. For det betydde 2-2, og Norge kunne gå ut etter pause og jage seiersmålet.

Og som de jaget. Det var ikke snakk om å legge seg bak, håpe på feil hos grekerne eller håpe at kontringsmulighetene skulle oppstå ut av det blå. Norge trykket på, vant cornerstatistikken hele 13-1, og med litt mer trøkk foran grekernes keeper i 2. omgang, så kunne det ha blitt flere norske mål også.

Grekerne skapte lite, men når de først besøkte den norske banehalvdelen, så ble det farlig. To ganger smalt ballen i treverket, den siste gangen på overtid, så alt i alt skal vi ikke deppe for mye over at en fantastisk norsk fotballkveld ikke ble perfekt.

Men det var sannelig ikke mye om å gjøre.

Selv om det var en glede å være til stede på Ullevaal Stadion onsdag kveld, er det likevel vanskelig å la være å tenke på hvor deilig det er å være norsk - og ikke gresk. Eller født på kontinentet i det hele tatt, der man blir oppfostret til å forsøke det sleipe, til å jukse, til å påvirke dommeren til å tolke en kroppsbevegelse som om spillerne er blitt utsatt for drapsforsøk med 24.080 tilskuere som vitner. For ikke å snakke om alle der hjemme i tv-stua.

Jeg hater det. Simpelthen hater det. Spillere som legger seg ned når de ikke er skadet. Spillere som blir liggende og velte seg i smerter - når smertene ikke finnes.

Tomålsscorer Kyrgiakos, keeper Chalkias eller Georgios Samaras. Det var sikkert flere også. Alle forsøkte de å svindle seg til enten norske gule kort eller frispark i gunstige posisjoner. Jeg nøler ikke med å kalle dem svindlere, og jeg skulle gjerne sett et regelverk som slo hardere ned på slikt tøys. En ting er gule kort for filming - noe helt annet er når de blir liggende og vri seg - som for liksom å få aksept for fantomsmertene sine - helt til banemannskapet kommer for å gi dem livreddende førstehjelp. Da spretter de opp. 

Nei. Jeg er glad jeg er norsk. Vi driver - heldigvis - lite med sånt her. Blir det et hverdagsfenomen også i norsk fotball, så skal jeg slutte å følge med. Det er et løfte og en garanti.

Men la svindlere være svindlere. La oss heller kose oss med at vi leverte en av våre beste landskamper, selv om det ikke ble full pott og et sjumilsskritt nærmere EM. Vi sakket ikke akterut heller, og vi har fortsatt mulighet til å avgjøre dette selv.

Alt vi trenger å gjøre, er å vinne tre fotballkamper. På rad. Det er ikke sikkert vi trenger det heller, men det vil garantere oss EM-billett. 

Så det er bare å glede seg til en enormt spennende høst.

EM-håpet lever. I høyeste grad.

Kommentarer:
Postet av: Per Berge

Anng det "Greske drama" som jo er ett begrep sier jeg bare følgende komentar: "Reserve yalla".
Når det gjelder alle de dommeravgjørelsene som gang på gang er beviselig feil og i mange tilfeller spekulativt forutbestemte MÅ nå videodømming taes inn som ett nødvendig redskap. Hva skal en med en fjerdedommer om det fortsatt skal være ett meneskets øyebliks observasjon som kun legges til grunn? Hiv fjerdedommern inn i ett videorom med 3 objektive dommere. Det er alt for mye å vinne på jukset og alt for mye å tape på en fairplay holdning. Hiv Blatter på en Sveitsisk innsjø med en ankerkjetting om halsen og innfør demokratiske og reale moderne endringer. Den dagen han dauer eller blir hivd på sjøen skal jeg egenhendig heise flagget på full stang midt på Ulevåll matta Innfør lagstraff ved sabotering av tid og rødt kort ved åpenbar skuespill av skader.
Vi skriver 2007 i Norge i dag mens FIFA og UEFA skriver 1827.

12.sep.2007 @ 23:40
Postet av: Øystein

Så enig, Per! Her er det like mye dommeren som har skylden. Hva var det dommeren tenkte på da han ga Carew gult der han skulle hatt straffe?? Og hvorfor gir ikke grekernes uthaling ifm frisparket på overtid tillegg i tiden? Når dommerne bidrar til at sabotasje lønner seg, er det ikke rart at dette bare fortsetter.

13.sep.2007 @ 00:10
Postet av: Stefan

Undrer meg til stadighet over de samme tingene som desverre er veldig vanlig på sydligere deler av kontinentet.
Når det gjelder frisparket på 17m like før slutt så må man jo lure på hvem som skal få gult kort når grekerne først stiller seg opp med hele laget og krangler i ett minutt, før de etterpå bruker ett minutt til før de får muren på plass. Dommeren hadde jo ikke en enkeltspiller å vise kort til da.
Burde kansje kapteinen få kort, eller burde det innføres en slags lagstraff som nevnt over? Kansje kunne feks en slik lagstraff føre til gult kort for den spiller som lager neste frispark?
Synes iallfall det bør være hjemmel for dommeren å gjøre noe, for såvidt jeg har forstått så kan lagstraffer kun utfoøres post-match av forbundet, jmf trekke poeng og flytte kamper til nøytrale baner o.l.

13.sep.2007 @ 00:34
Postet av: Tor Christer Næsse

Det er jaggu bra det er hvertfall en journalist som har baller nok til å fortelle hvordan fotball skal spilles! 110% enig. får vondt i mitt fotball hjerte, når jeg ser Hellas prøve å spille noe de kaller for fotball. hva med å la fjerde dommer sitte for seg selv med det utstyr,(video + direkte kontakt med dommer ++), som trengs for å få dømt, "hvertfall", international fotball så rettferdig som mulig. har ikke noe imot et lite avbrakk i kampen for å få spillet dømt mer rettferdig.

13.sep.2007 @ 00:43
Postet av: Per Berge

Nei i dag har vi teknologi som ville gjort dette nær 100% korekt. Men altså disse pampene som Blatter mfl,som Omdal og Lenartson prøvde forgjeves å bli kvitt sitter like safe enda hvor korupte de er.
Er det kansje på tide spillerne begynner å lea seg litt og sier sin mening tro? Vi har sett positive resultat etter att utøvere har protestert i andre idretter så hvorfor ikke i fotball?
I håndballen har de hatt 30 sekunders regelen for å gjennomføre ett angrep så lenge jeg kan huske så å følge opp tidsbestemte regler er IKKE noe problem,,,,om en da ikke er fotballdommer og tilknyttet FIFA og UEFA.
I Amerikansk fotball ( rugby etter mitt syn) stopper de spillet for å se om dømminga er korekt. Ok så vil en kamp vare noe lengre men hva så? Å stå på tribunen er jo helt topp alikevel, og sitter en hjemme forran TVn får du bare bedre tid til å hente en ny øl i kjøla.
Sponsorer ville sikkert vært glad for ett slikt alternativt med mere reklame så kansje markedskreftene er veien å gå? Ikke det kompromisset men sikkert ett virksomt redskap i så måte vil jeg mene.
Ellers var det en fryd å se gutta i kveld. Åge hadde en genial strategi og lagoppsett noe vi så helt fra avspark.

13.sep.2007 @ 01:53
Postet av: Christian

En idè kunne vært å innføre såkalt "challenges" som de har i amerikansk fotball. Hvor vært lag har 3 muligheter hver omgang til utfordre dommer avgjørelsen, og hvor dommeren da går til en videoboks ved sidelinjen og ser situajonen i reprise.

13.sep.2007 @ 02:56
Postet av: Håvard

På tide å "face the reality" folkens. Er litt typsik norsk å klikke for slik oppførsel grekerne bedrev igår. Og husk at John Carew fikk gult kort for filming han også. Og glem heller ikke grekerne var fornøyd med uavgjort og dermed stresset de ikke like mye som Norge med å vinne kampen.
Hadde Norge vært i Hellas' situasjon ville vi nok sett norske spillere som lå nede for "ingenting"...
Fotball på internasjonalt nivå
handler om å gjør hva som er best mulig for sitt lag i hver kamp, ikke å skaffe seg venner.

13.sep.2007 @ 10:40
Postet av: Njål

En liten kommentar til kampen, et stykke på siden av innholdet i blog'en forøvrig, men har ikke sett at noen har kommentert det: hvorfor hadde ikke Norge en mann på første stolpe på corneren som gav grekerne 1-0? Skal innrømme at jeg ikke har fulgt med på norges corner-oppstilling, men pleier de ikke å ha 1 mann på hver stolpe? Hypotetisk selvsagt, men ettersom headingen var helt i hjørnet er vel sannsynligheten ganske stor for at den hadde blitt avverget om Norge hadde hatt en mann på første stolpe. Hadde vært ok om noen hadde giddet å kommentere det.

13.sep.2007 @ 11:46
Postet av: Håvard

Virket som det ble prioritert markering av mann fremfor å stå på stolpen igår.

13.sep.2007 @ 12:08
Postet av: tyrkia

får håpe vi får pisset skikkelig på tyrkia..de er nok noe mer angrepsvillig..og da kan vi ihvertfall spille mer bakrom som vi har vært meget gode på den siste tiden.

13.sep.2007 @ 16:03
Postet av: andes

til stefan..man kunne da vitterlig ha gitt gult kort til han som står 3 meter unna når frisparket tas..og som faktisk får blokket fra under 2 meters hold.

13.sep.2007 @ 16:05

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5524800
hits