TV2Nettavisen

Rykk tilbake til Start

Av Thomas Enger - 05.sep.2007 @ 12:59
Den viktigste årsaken til at Stig Inge Bjørnebye er ferdig i Start, er ikke Stig Inge Bjørnebye.

Start og Stig Inge Bjørnebye er blitt enige om å avslutte samarbeidet. Ropene om sistnevntes avgang har økt i omfang de siste ukene, og det toppet seg etter 2-3-tapet for Vålerenga i helgen.

Vålerenga er et godt fotballag, og et lag i fremgang, så ingen norske fotball-lag eller -ledere bør bli fortørnet over å reise hjem fra Ullevaal Stadion med null poeng. Men tapet føyde seg inn i rekken av mange for Start de siste månedene. Ti kamper på rad uten tre poeng tynet tålmodigheten til "alle" på Sørlandet, fra fans til sponsorer til styremedlemmer, og Bjørnebye er dermed historie.

Én ting føler jeg meg sikker på: Det er ingen vinnere tilbake på Sør Arena.

Hvis man tar en titt på Starts resultater i år, og tar et ekstra dypdykk bak dem, er det særlig én ting som slår meg. Og det er at tabellen ville ha sett ganske annerledes ut dersom kampene i årets Tippeliga bare hadde vart i 80 minutter. Før hør bare på denne rekken av tapte poeng etter 80 spilte minutter:

Start-Godset 25. mai: Peter Kovacs avgjorde for Godset på overtid. Godset vant 3-2.
LSK-Start 24. juni: Olivier Occean scoret seiersmålet med seks minutter igjen å spille. 1-0.
Start-Lyn i siste kamp før fotballpausen: Lyn scoret da det gjensto to minutter av kampen. 0-1.
Start-Aalesund etter fotballpausen: Tor Hogne Aarøy scoret ti minutter før full tid og sikret tre Aafk-poeng. 1-2.
Start-Tromsø 5. august: Start ledet 1-0 til bare noen sekunder gjensto. Douglas Sequeira utliknet for TIL. 1-1.
Start-Brann 26. august: Start ledet 1-0 til tre minutter igjen. Armann Björnsson scoret. 1-1.

Teller man opp hvor mange poeng Start har tapt i årets sesong i løpet av kampens ti siste minutter, så kommer man opp med åtte. Trekker man fra det ene man røvet til seg hjemme mot Stabæk 29. april, på overtid, så kommer man ut med sju poeng netto.

Det ville gitt Start 23 poeng.

På ingen måte på trygg grunn, men fem poeng unna Odd Grenland på kvalikplass. Og ja, jeg vet at det er håpløst å regne sånn og snakke om alt som kunne ha skjedd dersom snøen ikke hadde falt i Moldova. Men likevel.

Jeg våger uansett påstanden om at mye ville ha sett annerledes ut for både Stig Inge Bjørnebye og Start om Tromsø ikke hadde utliknet på overtid på Sør Arena 5. august. Det ville - kanskje - ha snudd trenden. Det hadde i hvert fall gitt dem tre poeng og kanskje fornyet tiltro til at de ville klare å redde plassen.

For det er noe med stemningen i et lag når man aldri klarer å avgjøre kamper til egen fordel. Under Tom Nordlie var Start nærmest notoriske i forhold til å stå distansen ut, til å avgjøre når det gjaldt som mest. Nå er det stikk motsatt.

Jeg tror ikke det har noen ting med Stig Inge Bjørnebyes treneregenskaper å gjøre. Det har mest med psykologi å gjøre. Alle som har spilt fotbalkamper, vet at det smaker ekstra godt å vinne en kamp på overtid. Tilsvarende surt er det å tape eller miste poeng når kampuret har passert 90 minutter. Medgang avler medgang. Motgang avler gjerne - ja, du gjettet riktig - mer motgang.

Jeg skal ikke påstå noe som helst om Stig Inge Bjørnebye som trener. Det vet jeg for lite om. Men jeg påstår, fullstendig blottet for faglig belegg selvfølgelig, at tilfeldigheter og psykologi er de to viktigste årsakene til at Start nå er i gang med å lete etter en ny trener - de ovennevnte resultater lagt til grunn.

Når det er sagt, så tror jeg det er helt rett av både Start og Bjørnebye å foreta et grep nå, selv om det er aldri så drastisk. Så mye negativ oppmerksomhet som Bjørnebye har fått den siste tiden, er ingen tjent med.

Spørsmålet er om det hjelper så mye i forhold til å redde plassen i årets Tippeliga. Jeg tror det er for sent. Det blir kanskje ro i rekkene, men Start er dårlig forspent med offensiv slagkraft. Og med Kristofer Hæstad skadet og et lag uten nevneverdige profiler til å gå foran i krigen, er jeg redd toget har forlatt perrongen for denne gang - uten Start.

Men jeg har tippet og tippet feil før.

Og jeg håper jeg gjør det igjen.
Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5518515
hits