TV2Nettavisen

Idolkulturen som forsvant. Eller?

Av Thomas Enger - 02.jun.2007 @ 07:06
Det er ingen Idol-kultur i landslaget lenger, påstår landslaget. Det er mulig, det, men det ser bare ikke sånn ut.

Egil Østenstad og Lars Bohinen traff kanskje et sårt punkt da de for litt over en uke siden tok opp det de mente var noe av problemet med det norske landslaget. Idol-kultur er i hvert fall blitt et begrep de fleste sportsinteresserte er blitt familiære med den siste tiden. Det betyr i grove trekk at de norske spillernes fokus har dreid i litt for stor retning mot andre ting enn akkurat fotball. Østenstad og Bohinen mente det var noe av årsaken til nedturen som er kommet i post-Drillo-æraen.

Den ene etter den andre gikk ut og kalte det for sprøyt. Åge Hareide kalte det for skivebom, men ville ikke kommentere det ytterligere. Christian Grindheim syntes det var tåpelig, og ville ikke si noe mer om saken. Martin Andresen innrømmet at det hadde vært et problem for to år siden, men at det var ryddet opp i nå. Mer ville heller ikke han si om utspillet til våre tidligere landslagsspillere.

Jeg har det privilegiet at jeg stort sett kan se så mye fotball jeg vil, fordi jeg jobber med det. Jeg har, på samme måte som de fleste av dere som leser dette, sett Norge vokse fram fra å være et regelmessig slaktoffer for stormakter og middelmådigheter i europeisk fotball, til å bli en motstander alle hatet å møte. Vi klatret til 2. plass på Fifa-rankingen på 90-tallet, en ranking jeg for øvrig ikke levner så voldsomt mye troverdighet, og det var enorme doser engasjement og glød i norsk fotball på den tiden. Det var gøy å slå nasjoner som England og Nederland. Komme til VM. Komme til EM. Det var en helt annen giv og trøkk rundt landslaget da, og jeg tviler på at vi noen gang vil komme i en liknende situasjon igjen. Og det er ikke Åge Hareide eller noen i landslagsapparatets skyld. Det er bare sånn det er.

Jeg tror rett og slett ikke spillerne er sultne nok på å gjøre det godt på det norske landslaget. De brenner ikke for det. Gnisten kan være der innimellom, men ikke hele tiden. Det svir ikke, dypt sett og innerst inne, når Norge taper. De tjener millioner av kroner hvert år, de omgås tidligere eller nåværende Miss Norwayer, supermodeller, kjører fete biler og nyter en stjernestatus de helt sikkert har drømt om siden de var små. De er med på reklamefilmer, sponsoroppdrag, både fordi de må det av rent kontraktsmessige hensyn, men også fordi det er gøy og fordi det betyr mer penger til å kjøpe hårgelé for. Fotball handler ikke lenger bare om en ball, en bane, to lag og to mål. Man er kjendis nå, og det på en helt annen måte enn før.

En uke før Norges neste skjebnekamp (ja, det er mange av dem) i EM-kvalifiseringen er John Carew i Cannes iført smoking, avbildet sammen med Naomi Campbell og Brad Pitt i Se og Hør. Dette er altså spissen Norge satser på at skal skyte oss til EM-sluttspill. Idol-kultur? Ja visst pokker er det Idol-kultur! En uke før en slik kamp burde spissen, nærmest av respekt for de andre på laget, ha ligget i hardtrening og terpet avslutninger og avslutninger og avslutninger, så han kanskje kunne vite akkurat hva og hvordan han skulle gjøre det i fall han fikk den ENE sjansen som kunne avgjøre kampen til vår fordel.

Dét hadde vært kultur, det!

Jeg har stor sans for John Carew, det har jeg skrevet i dette foraet tidligere. Jeg har ment at han er blant Norges viktigste og beste spillere. Det mener jeg fortsatt. Han er selvskreven på det norske landslaget. Og han hadde ferie etter at Premier League var over, ja visst, Halleluja og hurramegrundt. Folk skal få lov til å gjøre hva de vil i feriene sine, og det er mulig han hadde godt av et avbrekk.

Jeg mener likevel det er et galt signal å sende ut til de andre i spillertroppen. Det handler om å være tvers igjennom profesjonell. Vise overfor de andre at man tar neste oppgave dønn seriøst, selv om sesongen er over i England og det har vært et langt fotball-år. Jeg hadde trent og trent og trent, vel å merke hvis landslaget og dets prestasjoner hadde vært vesentlig og viktig i livet mitt. Og jeg har ennå ikke hørt en eneste god forklaring fra landslagsledelsen eller noen av spillerne på hva de konkret gjorde eller har gjort for å få bukt med denne Idol-kulturen, eller hva den konkret bestod av.

Det, og mange andre nærmest daglige Se og Hør-liknende oppslag om våre fotballstjerner, får meg til å tro at den fortsatt er der. Og det går for eksempel lenge mellom hver gang bling-bling-fotballspillere som John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen herjer på landslaget. Selv om de er gode fotballspillere og stjerner i klubblagene sine aldri så mye.

Nå er det Malta som gjelder, en miniputt i fotball-sammenheng (ranket som nummer 112 i verden), og skal Norge (ranket som nummer 49) unngå å havne i samme kategori, er ingenting annet enn seier godt nok. I dag handler det faktisk bare om én ting, og det er å skaffe Norge et resultat. Måten det kommer på, får estetikerne bry seg om. Jeg er normalt sett en av dem selv, for jeg elsker gladfotball med hurtige overganger, spill langs bakken og tekniske finesser, men jeg er villig til å la det passere nå. Norge trenger et godt resultat. Alle som er glade i norsk fotball, trenger at Norge er med og kjemper om en EM-billett.

Idol-kultur får altså være Idol-kultur akkurat nå. Men jeg mener fortsatt at den eksisterer, og at landslagsledelsen trenger å ta et skikkelig oppgjør med den for at vi skal komme oss videre.

Kommentarer:
Postet av: Håvik

"Og det går for eksempel lenge mellom hver gang bling-bling-fotballspillere som John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen herjer på landslaget. Selv om de er gode fotballspillere og stjerner i klubblagene sine aldri så mye."
Hoho, det sier vel alt om hva som egentlig er problemet til Norge når Riise og Gamsten omtales som stjerner.
Denne såkalte idolkulteren er svært søkt. Ta en titt på gode landslag og spillerne der. Hvor mange av dem kjører vel ikke Ferrari, omgås andre selebriteter fra diverse underholdningsbransjer og eksponeres ukentlig i kulørt ukepresse?
Det såkalte problemet med idolkultur i landslaget er en mediesak. For (sports)journalister er ikke det spor bedre selv, de skriver heller Se og Hør-lignende "nyheter" enn fotballfaglig stoff med relevans og dybde.
Det er bedre å komme i andre enn å gå i seg selv. Norsk presse er komisk.

02.jun.2007 @ 08:13
Postet av: ?

På sporten på Tv2 var det et innlegg om at idolkulturen på landslaget var borte. Da presterer MGP å stille opp med nye sko hvor det er brodert hans og kjærestens navn på skoene. Det blir for dumt:)

02.jun.2007 @ 09:01
Postet av: !

Ja, fy søren! Det sier seg selv at man har hodet på feil plass og ikke kan prestere noe på en fotballbane hvis man har fått seg nye fritidssko kort tid i forveien. Det er klart han ikke klarer å fokusere på kampen når han er så oppspilt av sitt nye innkjøp. Hjælpes mæ, for en logisk tanke. Lurer på hvem som er for dum...

02.jun.2007 @ 09:31
Postet av: Per

MGP er bare en jålebukk som jeg helst skulle sett så langt unna landslagstroppen som mulig. Har han noen gang spilt en bra landskamp? Den "dødballeksperten", har vel sett han slått et par bra frispark på 1000 forsøk. Sko med innbrodert navn av kjæresten, det er så Idol-kultur man kan få det. Han trenger kanskje ikke spille enda dårligere enn vanlig fordi om han har de skoene, men det er signaleffekten. Vi ligger dårlig ann i kvaliken å trenger en seier, og da er fokuset på innbroderte kjærestenavn. Dette er jo sånn 10 år gamle jenter driver med.

02.jun.2007 @ 10:04
Postet av: Ben Reidar

Når det gjelder landslaget, misstenker eg meg for å være medgangssupporter. Tror ikkje eg har klart å få noe interesse for det laget siden Drillo var sjef.
Med tanke på Gamstens nye sko. Er det tilfeldig at de to spillerene med mest gelè i håret, flest opptredener i Se og Hør, og som aldri vil være fornøyd med å bli sett med en dame som minst har deltatt i Frøken Norge, er de som skuffer mest på landslaget?
I kampen i kveld kommer Carew til å servere oss bøtter med håpløse avslutninger og Gamsten slår dødballer som aldri kommer over førsteforsvareren.
Dette har eg sett før, og det er derfor eg heller vil se "Med hjartet på rette staden". i kveld.

02.jun.2007 @ 10:12
Postet av: Jøran

Hvilke personlige meninger en måtte ha om spillere på landslaget, om de bør spille eller ikke er vel egentlig lite interessant i denne diskusjonen.
Det som slår meg, er at enkelte tydeligvis mener at spillere ikke skal vise seg i andre sammenhenger enn på fotballbanen, helst se ut som et helvete for ikke å være jålebukker og med Adidas Copa Munidial-sko fra 80-tallet... Og her er jeg totalt uenig.
Det som betyr noe, er hvordan spillerene opptrer på banen, om de virkelig ønsker å vinne. Hvis de mangler motivasjon, så kan vel det like gjerne hende at det er motivatoren (sjefen) som ikke gjør de rette tingene før kamp.
En annen har skrevet tidligere at andre lands spillere er minst like jålete (f.eks Italienerene) uten at de spiller dårligere av den grunn. Fordi de har en sjef som klarer å motivere dem for oppgaven de skal gjøre.

02.jun.2007 @ 11:01
Postet av: Per

Altså, spillerne får være så jålete de vil. Se feks Beckham. Han skifter vel sveis annenhver uke, og stiller opp på litt av hvert, men ser du han kjøre rundt i ferrari i London når han er på landslagssamling? Problemet er ikke at proffene stiller opp på andre ting, men tidspunktene de gjør det på. Når de er på samling så skal det ikke være slik at spillerene gleder seg mer til det som skal skje etter treningen.

02.jun.2007 @ 11:25
Postet av: Hm

Jeg kunne ikke ha vært mere enig. Det er jævlig provoserende å se morten gamst på trenings feltet med skikkelig brunkrem i ansiktet og det har dallet han han fikset på. Det er trening? Hva er poenget? Pålegger sponsorne det? Bort med spillere
som ikke presterer på landslaget! Vi kan ikke bare sitte å vente på en scoring ala den mot Ungarn. Gi
en sulten Daniel Braaten sjansen på venstre kanten, han er mindre forutsigbar. PS! Det er spesielt Gamst og Riise som irriterer meg. Greit med Carew, han presterer i hvertfall.

02.jun.2007 @ 13:03
Postet av: TOM

VÆR SÅ SNILL..........
Ikke sammenlign Gamsten med Beckham. Beckham leverer varene på banen mens Gamst kun leverer i SE & HØR. Fri oss fra slike jålebukker på landslaget...........
På landslaget trenger vi ærlig spillere som er villig til å blø for flagget...

02.jun.2007 @ 16:48
Postet av: Per

VÆR SÅ SNILL.....At Becham leverer på banen er jo hele poenget!!! Han stiller opp på mye, men ikke når som helst. Fotballen er alltid førstepri!! Selv om han nå ha blitt lurt av kjærringa til å reise til "se og bli sett land".

02.jun.2007 @ 16:55
Postet av: kjell o

Morten G Pedersen er et skrekkelig syn. Det fins flere venstre vinger i Norsk serie som har bedre kvalitet. Hans tankeverden synes å ha alt for mye fokus på hårkrem, siste hårstaffasje og sist med kjærestenavn på skoen.
Både han og kjæreste må mangle normal folkevett. Noen må gi han Riise og John Carew ikke mye men bare litt livsvisdom. Nå er det da slik at verken landslagstrener Hareide eller fotballpresidenten sto frems i rekke da vår herre delte ut den åndelige nådegaven, evnen til å tenke og forstå. Derfor bør fotballforbundet kjøpe denne kompetansen, snarest, fra et eller annet konsulentfirma. Noe må gjøres, ingen gidder å se adferden til disse barna lenger. De er alle en skam for norsk idrett.

02.jun.2007 @ 18:17
Postet av: Anders

Dette er profesjonelle fotballspillere, de skal selv klare å motivere seg forran en landskamp, å påstå noe annet blir for dumt.

02.jun.2007 @ 18:45
Postet av: Arne

De er for borskjemte alle de "store". Få inn noen unge, flinke og sultne!

03.jun.2007 @ 02:17
Postet av: Ole R

En Idol-kultur vil det ALLTID være for fotballspillere på elite nivå, spesielt landslagsspillere.
Det er ikke spillerne selv, men supportere, fotballtilhengere og derved også media som GJØR dem til idoler, fenomenet er således ikke til å unngå.
Det er spalter som dette, og fotballens natur som gjør spillerne til stjerner.
Så å snu argumentasjonen til å bli omtrent slik: "om du ikke spiller bra nok, HVER ENESTE KAMP, vil DU som enkeltspiller fort miste din idolstatus.
Idoler er vinnere, gang etter gang, kvasi-idoler flyter på den ene enkeltprestasjonen, den kampen de hadde flaks (Tore Andre Flo feks..)
Nyt din idolstatus, bli fotografert med Naomi og andre av hennes kaliber, for lykken blir kortvarig om ikke prestasjonene på banen står i forhold til statusen til de menneskene du møter. SÅ om du liker det livet du lever - må du fortsette å yte deretter."
Slik ville JEG motivert mine spillere.....

03.jun.2007 @ 10:32

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5453731
hits