TV2Nettavisen

Neger til besvær

Av Thomas Enger - 17.apr.2007 @ 12:01
All er skjønt enige om at rasisme er en uting, både på og utenfor fotballbanen. Det bør det ikke være noen debatt om. Jeg støtter meg selvsagt fullt og helt til at rasistiske utsagn ikke skal forekomme.

Jeg skal ikke påstå at jeg kjenner verken Kristofer Hæstad, Atle Roar Håland eller Peter Ijeh, så hvem av dem som snakker sant og om noen av dem er rasister, skal jeg ikke ta stilling til eller kommentere her. Men jeg tillater meg å stille spørsmål ved om ikke saken som oppsto etter Start-Viking på søndag, er en storm i et vannglass.

Alle som har spilt fotball, vet at det går hardt for seg til tider. Man har nærmere 200 i puls ved enkelte tilfeller, og i kampens hete er det fort gjort å miste både hode og bryte med alle normer for anstendig oppførsel. Man reduserer seg selv til et primitivt vesen, og man tyr til karakteristikker, personangrep, andre sleivspark enten verbale eller fysiske, for å "ta igjen litt", for å få motstanderen ut av balanse, for å gjenskape en fordel man kanskje i utgangspunktet hadde.

Noen er verre enn andre, og noen ER kanskje rasister også. Men jeg tror ikke det er mange. Og hvis noen faktisk er det, så tror jeg neppe de tør å gå ut offentlig og si det. Den kollektive responsen vil i så tilfelle være så ødeleggende for vedkommende at jeg tviler sterkt på at de våger.

Jeg har selv hatt lyst til å slå ned både den ene og den andre fordi vedkommende idiot taklet meg ufint og unødvendig stygt akkurat der og da. Jeg har selv hatt lyst til å ramme noen der det svir som mest, fordi jeg har vært syk av hevnlyst med nevnte 200 i puls og med et åpent og blødende sår i ansiktet. Om jeg ikke har gjort det fysisk, så har jeg i hvert fall gjort det verbalt. Jeg har sagt mitt. Og det har ikke vært ord jeg har lyst til å gjengi her.

Dommeren har også fått unngjelde når han har latt være å dømme straffespark når det er soleklart og når det er 1-1 med to minutter igjen å spille. Jeg har hatt lyst til å slå ned han også, men jeg har ikke gjort det. Jeg har bare fått tre gule kort i min over 20 år lange fartstid som fotballspiller, og alle har vært for munnbruk.

Likevel vil jeg påstå at jeg er en snill fyr. Jeg har aldri slått noen. Jeg har aldri MENT at dommeren er en !!!/#€#=!!! drittsekk, eller at en eller annen motspiller bør grave seg ned og for menneskehetens skyld aldri komme opp igjen. Jeg liker å se på meg selv som en fordomsfri fyr som ser det positive i folk snarere enn det motsatte. 

Men hva skal være tillatt å si på en fotballbane?

Er det for eksempel verre å kalle noen for en "fucking black monkey" enn å kalle en kortvokst person for dverg? Er ikke det like rasistisk eller sårende? Er den ene karakteristikken verre enn den andre, bare fordi hudfargen til en av dem er mørk?

Jeg mener svaret er et klart nei.

Det vi derimot IKKE skal akseptere, er når publikum, trenere eller andre som ikke er utpå banen, kommer med rasistiske tilrop. Det er gjort med overlegg, og det er noe annet. Slikt finnes det ingen unnskyldning for, og det må NFF slå hardt ned på.

Hvilke sanksjoner som skal tas i bruk, kan alltid diskuteres, men jeg tror Doffen/Ijeh-saken blir gjort til en større greie enn det egentlig er, hvis dette ender opp med bøter, karantener eller andre former for straff som får sportslige konsekvenser både for spillerne og laget.

Jeg tilhører for øvrig også dem som mener at ordet "neger" ikke er negativt ladet. Vi har som policy i Nettavisen at vi ikke skal skrive ordet. Jeg mener ikke noe vondt eller rasisistisk ved å omtale en mørkhudet person som en neger. Jeg har derimot forståelse og respekt for at andre oppfatter det annerledes. Derfor sier jeg heller noe annet eller skriver det om.

Det som er positivt med dette, er at rasismedebatten igjen får plass i media og i folks bevissthet. Det er en kamp det er verdt å kjempe for, men la oss ta de virkelige rasistene. De som faktisk mener det. Ikke de som gjør noe fryktelig dumt og primitivt i kampens hete og med 200 i puls.

Jeg synes faktisk det finnes verre ting i fotball, og som man bør slå hardere ned på. Det blir tema for en annen blogg.

Takk for oppmerksomheten.

Kommentarer:
Postet av: Vegard

Det som Hæstad angivelig sa var ikke neger, men fucking black monkey. Noe som er mye verre og burde bli slått ned på, selvom det skjedde i kampens hete.

17.apr.2007 @ 12:13
Postet av: Vigleik Gleksdal

Så lenge NFF har nulltoleranse på utsagn som går på spilleres hudfarge så er saken klar, men ingen kan bevise at dette ble sagt.

Hæstad har jo innrømmet å ha sagt noe som ikke var helt bra til Ijeh, så han Ijeh er jo ingen løgner. Men han kan selvfølgelig ha misforstått. Spørsmålet ingen stiller Hæstad er hva han mener han sa. Men norske journalister er jo noen pingler og har vel sånn respekt for Doffen. Ijeh har langt på vei bekreftet sin versjon av saken, skjuler Doffen noe siden han ikke vil si sin versjon?

17.apr.2007 @ 12:14
Postet av: i.ke. viktig

Kan jo tenkes at Ijeh var redd for å bli forfulgt for sin albuebruk, og dermed fant det for godt å flytte fokus. For ingen snakker om den stygge albuen..

17.apr.2007 @ 12:16
Postet av: Å herre.....

Om denne karen får det som han vil. E det
greit at alle springe rundt ut på banen
å sier f.eks.
You fucking slave negro, you belong in the
jungle. You fucking monkey.
Dette bør jo være lov siden det kun er ment
for å psyke ut spilleren. Haha dette er og
blir for dumt. Om dette er redaksjonenes til
nettavisens syn er jeg ferdig med å lese dette.

17.apr.2007 @ 12:21
Postet av: Binders

Så rasisme på banen i kampens hete er OK? Det bør være nulltoleranse overalt!!!!!

Dessuten er det ikke opp til deg å bestmme om ordet "neger" er negativt ladet. Du må da spørre en svart om dette - hvordan de føler det når du bruker det ordet. Og om de føler at det er negatvit ladet - ja så er det det! Tenk for eksempel om noen hadde kaldt deg drittsekk, og deretter sagt at for dem så er ordet drittsekk ikke negativt ladet.......

17.apr.2007 @ 12:26
Postet av: Blues

Hmmm... Det kan også være lett å "dra rasekortet" og være "såret". Han har sikkert vært utsatt for rasisme en eller annen gang, og han vet nok også at det er noe som det slåes ned på. Når han har gitt en spiller en stygg albue så blodet flyter...kan det kanskje være betimelig å gjøre seg selv til "offer" når den nedslåtte og blødende personen lirer av seg noen kraftuttrykk? Kanskje det ble sagt "inni helsikes svarte faen!" eller noe. "Svarte!" er jo et uttrykk som ikke henspeiler på hudfarge, men er et generelt uttrykk for misnøye.

Uansett..om man er fra Nord-Norge og sier "helsikes hæstkuk" til en politimann er det greit..kommer man fra sydligere strøk får man hvertfall bot.

Det er mange måter å provosere på... Om det inneholder ord som henspeiler på hudfarge eler ikke, kan dette være sårende eller forbannende.

Det blir derimot litt "bakvendt" å komme med ubeviselige beskyldninger som sverter andre mennesker i ettertid, rett etter at man selv har gitt denne personen blod i trynet. Tror det med jurister etc bygger på ettermælet..og at Ijeh skal bli straffet om han ikke kan bevise hva som ble sagt, eller trekker det tilbake.
Eneste man står igjen med som bevis er blodet.

Det beste hade vært om begge uttalt at de har lagt det bak seg, og ordnet opp privat.

17.apr.2007 @ 12:40
Postet av: Kjetil

Hæstad sier at han sa noe, men han hevder at dette "noe" ikke på noen som helst slags måte var rasistisk.

Jeg tror Ijeh har satt i gang dette for å få vekk fokus fra at han slngte en albue i trynet på Doffen - og fordi han snøyt seg på Start kaptein Atle Roar Håland. Det burde NFF ta tak i!

17.apr.2007 @ 12:42
Postet av: Kjell

Et meget godt og saklig innlegg av Thomas Enger.
For det første kan ingen hverken bevise eller motbevise hva som ble sagt i kampens hete.
Dessuten har betegnelsen rasisme sklidd helt ut.
I en opphisset situasjon på banen kan du bruke alle fysiske og geografiske kjennetegn på en person i negativt betydning bortsett fra hudfargen.
Eks:
Helv... dverg, Forb... haltepink, kvisetryne, sildestrupe, torsketryne, vestlandsfaen, svenskefaen, kjerringfaen etc, etc.

Burde man ikke være såpass stolt over sitt eget opphav at man hever seg over slike meldinger som Startspillerne angivelig skal ha kmmet med?

17.apr.2007 @ 12:46
Postet av: Poteten

Neger brukes først og fremst om mennesker som opprinnelig stammer fra Afrika sør for Sahara. Ikke alle mørkhudet er negre! Det er det samme som å kalle deg, Thomas Enger, en same!

17.apr.2007 @ 12:47
Postet av: Big Dunc

Er nok engang enig med Enger her. Det skal være lov å kalle en neger for en neger. Er han neger så er han neger, det blir som å kalle en trønder for en trønder. Det blir alt for mye stress å kalle de afro-nordmenn, pakkis-normenn, dansk-normenn eller hvor enn nå de kommer fra. Det går greit med de som har enkle navn som er mulig å uttale/lære seg f.eks Ijeh, Braaten, Nyan, Annan osv, men de som har et håpløst navn og har et par røtter i Afrika er og blir neger.

17.apr.2007 @ 12:50
Postet av: JohnnieB

Støtter deg fullt ut i dette, Enger. Meget bra skrevet!

17.apr.2007 @ 12:52
Postet av: viggen

Kanskje Doffen plukket opp nye gloser i Wigan? Daglig trening med Emile Heskey kan jo utfordre tålmodigheten selv til den mest tolerante gutten i troppen :-)

17.apr.2007 @ 12:52
Postet av: Big Dunc

Mye styr om denne albuen. Ijeh får en dytt i ryggen, faller mot høyre hvor Doffen kommer i hundre inn i situasjonen og krasjer/springer på en fallende Ijeh og Tommy blåser frispark til Ijeh som helt uskyldig blir dyttet på Doffen.

17.apr.2007 @ 12:57
Postet av: Til Poteten

Neger er kun beskrivende for et menneske syd for Sahara? Uh? Her er du nok helt på ville veier. Har du ikke hørt om Neger fra RASTA? Rasta Stasjon ligger da i Hedmark, godt plantet mellom Koppang og Rene. So there!!

17.apr.2007 @ 12:59
Postet av: Brewcastle

Hurra!

Jeg har sjelden vært mer enig i en slik blogging.

17.apr.2007 @ 12:59
Postet av: Eivind T

Heier selv på Viking, men mener jeg klarer å være litt objektiv her.

Jeg synes ikke albuen til Ijeh var like stygg som den han plantet i nesa på Martin Andresen i fjor. Slik jeg ser det så kommer albuen mot Hæstad etter at han får en skulder i siden og jeg vil tro at armen kommer opp i et forsøk på å få igjen balansen. Skyt meg hvis jeg tar feil.

Påstanden om at Ijeh snyter seg på Startkapteinen bør være lett å bevise/motbevise. Det er vel bare å gå grundig gjennom opptakene fra kampen.

Jeg skal ikke ta side i rasist anklagene. Hæstad har innrømmet at han sa noe, men ikke hva.

Blir spennende å se hva utfallet av denne saken blir.

Mvh
Eivind

17.apr.2007 @ 13:00
Postet av: MK

Om det å kalle noen "fucking black monkey" er bedre eller verre enn å kalle noen for "dverg" har vel ingenting med denne debatten å gjøre.

Jeg er enig i at saken er blåst litt for mye opp, men rasistiske tilrop skal verken komme fra trener, publikuem eller SPILLERE. Uansett hvor høy pulsen er. Det er da ingen unskyldning.

Hva som ble sagt i dette tilfellet skal jeg ikke påstå at jeg vet noe om. Her blir det ord mot ord.

Men det er viktig å påpeke at all form for rasisme (da mot alle minoriteter.....) er helt uakseptabelt. Og det gjelder også fotballspillere som løper rundt på banen med høy puls.....

17.apr.2007 @ 13:16
Postet av: Bolla

Synes at å kalle noen "a fucking black monkey" (hvis det var det han sa) er litt ekstremt, selv om man har en puls på 200..Men når det er sagt så må det være akseptabelt å bruke skjellsord mot motspillere så lenge det ikke er ondsinnet rasisme. Dette forekommer på alle værdens fotballbaner, og det er en del av gamet!

17.apr.2007 @ 13:22
Postet av: Huff HUff

Hvis en hvit fotball spiller sier you fucking black, så blir det rabalder, men hvis en med en anne hudfarge sier you facking white idiot, så er det ingen som bryr seg. det må være likhet for loven.... jeg syns begge ting er like ille, men da må det også bli straffet på samme måte. det er mange som blir kalt mye rart på banen, men rasistiske uttalelser skal slås ned på. Jeg tror dette er en avledningsmanøver for å få fokuset vekk fra alt det usportslige Ijeh gjør i løpet av en kamp!

17.apr.2007 @ 13:26
Postet av: Halvor Fredrikstad

Ganske vilt at en journalist velger å bruke ordet neger etter at det har vært store debatter også innad i pressekretser om bruken av dette ordet. Det er faktisk slik at det er vanlig å se på ordet neger som et negativt ladet ord.

Dette er jo rart for oss som har vokst opp med ordet, men nå er det nå en gang slik at det har blitt et negativt ladet ord, og de fleste fraråder at man bruker det. Synes derfor det er smått utrolig at en journalist fjoller til en såpass viktig debatt som dette.

Ellers er vel det nærmeste man vet om utsagnet til Hæstad at han sa "fucking black monkey", eller det var slik Ijeh tolket det. Direkte oversatt betyr det "jævla svarte apekatt", noe som er langt verre enn å kalle noen neger, og har klare rasistiske undertoner. Hæstad er selvfølgelig ikke noen rasist av den grunn, men forbundet jobber mot slike uttalelser og dersom det stemmer at han har brukt disse ordene er en utestengelse på sin plass.

17.apr.2007 @ 13:29
Postet av: JOMA

Hvis Enger ikke kan spille fotball uten å kjenne disse følelsene for å slå ned noen, bør han kanskje begynne å samle frimerker i stedet. Slutt å dikte opp unnskyldinger. Stopp vold og rasisme, både på og utenfor banen.

17.apr.2007 @ 13:37
Postet av: D.T.P.

Synes fotballspillere og trenere i Norge er alt for hårsåre i forhold til hva som sies på banen og tribunene. I England får Arsene Wenger ofte høre sanger om at han er pedofil fordi han rekrutterer mange unge spillere til Arsenal og Liverpoolspillere og fans får slengt etter seg at de er noen jævla knivstikkende mordere.

Kan ikke si noe annet enn - daaaaakar liten...

17.apr.2007 @ 13:38
Postet av: TOMBA ARENDAL

RASISME ???
Syns du har en del gode poenger her, men spørsmålet i denne saken er vel hva som er sant eller ikke.
Peter Ijeh er veldig klar over hvordan reaksjonene blir når slike uttalelser faller.
En meget sleip måte å flytte fokus fra sine egne handlinger, men denne gangen har han skutt over mål og misset fullstendig. Det som kan dokumenteres i ettertid er imidlertid slaget mot Hæstad og forhåpentligvis snørra mot Håland.
Hvis fotballforbundet ønsker å fremstå som et seriøst organ er ihvertfall dette handlinger som bør etterforskes.
Dette dreier seg vel i stor grad om holdninger.
Synes Viking fremstår som et "hater motstanderenlag" som går på banen med en blanding av frykt/mord i blikket holdning som minner mye om Røslertiden i LSK. Jeg forstår at det skal være alvor, men dette er litt i overkant.
Ijeh's uttalelser minner mye om en forsmådd hustru som svarer med påstander om at mannen har vært stygg med henne. Påstander som man vet det er umulig å tilbakevise.
Jeg håper Start ved Hæstad/Håland står ved sine
uttalelser om å forfølge saken og eventuelt gå til sivilt søksmål for å tilbakevise slike simple påstander.
Det er nå for sent for Ijeh å si at han kanskje har misforstått hva som ble sagt.
Merkelig at en person som hevder at han er personlig kristen kan opptre så ondsinnet.
Men med Østenstad som sannhetsvitne og rådgiver så er det vel ikke annet å vente.! !

17.apr.2007 @ 13:43
Postet av: Mads

En spade er en spade...helt til man snubler i den. Sånn er det med alt.

17.apr.2007 @ 13:45
Postet av: Dulle

Er det verre å si "jævla kuk" enn det er å si "fucking black monkey"... Jeg fikk gult kort en gang for å ha sagt "pungrotte" til en fyr, det er jo i grunn like "rasistisk" det som "svarte ape"??? Det er helt patetisk av fargede fotballspillere å ta seg nær av alt som blir sagt til dem under en fotballkamp, de slenger sikkert akkurat like mye dritt de som de "hvite" gjør...

17.apr.2007 @ 13:47
Postet av: TOMBA ARENDAL

NEGER ????
Registrerer at mange her henger seg opp i ordet neger.
Kan opplyse om at her om dagen ble en av skuespillerne i "Politiskolen" omtalt som den "svære negeren Hightower" av programlederen på TV-2 programmet Glitz. Det har ikke forekommet noen svære overskrifter etter den uttalelsen.
Konsekvensen må i så fall bli at man endrer det spanske språket der negro betyr svart.

17.apr.2007 @ 13:55
Postet av: Peder Aas

Har en sterk mistanke om at Ijeh lyver for å forsvare at han snøt seg på Doffen. Grensen for å beskylde noen for å være rasist er så liten at ordet har mistet sin virkning. Spurte en tidligere kollega fra Afrika en gang om han kunne hente noe. Fikk beskjed om at jeg ikke var boss, og at jeg bare var en rasist.

17.apr.2007 @ 13:56
Postet av: Frode Kommode

Ijeh har forklaringsproblemer, han sliter. Det er feigt å komme med påstander man ikke kan forsvare seg mot.

17.apr.2007 @ 14:19
Postet av: Hans Erik

Rasistisk overskrift, tipper du er en rasist.
Du ser ihvertfall sånn ut

17.apr.2007 @ 14:34
Postet av: Geir

Veldig bra skrevet av Enger her, som vanlig. Vil vel kalle det sunt bondevett, men når jeg leser de fleste lavpannede (oops, sikkert rasistisk) innleggene her, begynner jeg å lure på om det er hold i det uttrykket lengre.

Jeg er av den formening at de som skriker 'rasisme, rasisme!' her er de som er mest rasistiske, og faktisk ser på svarte som noe underlegne oss hvite (oops, etnisk nord-europeiske). Det er jo derfor de reagerer, for det er jo noe man skal være beskjemmet over? Fordi jeg ikke ser noe negativt i å være svart, kan jeg harselere med det. Og nei, jeg sier ikke 'svarte slavesjimpanse' e.l.. Slike utsagn henspiller på noe som definitivt er negativt, og er selvfølgelig upassende.

To venner på byen, en hvit og en svart, kan gjerne si til hverandre ting som 'kom nå, din jævla svarting' og 'kontroller nå den hvite liksomkuken din'. Hvorfor? Fordi de åpenbart har tilkjennegitt at de aksepterer hverandre og vet at den andre ikke mener noe med det.

Når det gjelder selve saken, tviler jeg veldig, veldig sterkt på at Håland og Doffen sa det Ijeh hevder. Såpass kjenner jeg til dem begge. Dette er lavmål av nigerianeren, men han kommer fra en kultur som er litt annerledes enn vår. Er dette rasistisk? Nei, mener jeg. Hadde han vært født og oppvokst Sverige eller Norge, hadde han vært annerledes.

OK, jeg stopper nå før jeg blir sensurert.

17.apr.2007 @ 14:38
Postet av: Thomas Reig

Alle uten gul drakt ser at albuen er et uhell.. Ijeh blir skvist mellom 2 Start spillere og får i tillegg frispark for hendelsen, og likevel påstår du at Ijeh gjorde det med vilje?

Synes du nærmer deg en litt stygg side nå, Thomas.. lukter litt FRP-propaganda her nå

Peder Aas: sier du Ijeh snyter seg på Doffen også nå?..først gjorde han det på Håland..og nå på doffen også?.. gjorde det vel på matta Mathisen også etterhvert...

17.apr.2007 @ 14:41
Postet av: Erik

I Bergen har vi et populært turmål vintrstid.
Vi legger turen til Negerlandsbyen.
Stedet er på Kvamskogen,og er et ypperlig sted å sette seg ned i solveggen. Her blir en brun som en neger...

17.apr.2007 @ 14:42
Postet av: Geir

Et par ting jeg vil legge til her. For det første er det rett og slett barnslig å gå ut i media å henge ut Håland og Hæstad. Ikke bare fordi man ikke kan forsvare seg mot slik sverting, men også fordi Ijeh er ufin og bruker albuen til å få blod til å flyte, og dermed bør ta det som en mann om offeret vil ta igjen verbalt. Dette ordner man opp seg i mellom, man begynner ikke å grine offentlig. Han vet godt hva adrenalin kan sette i gang av reaksjoner - av typen man får når man kjenner jernsmaken i blodet.

Altså, etter å ha dusjet og summet seg, går han ut i media med dette. Deretter nok et lavmål fra Østenstad. Pause. Klubbene blir enige om å legge ballen død. Hva skjer så? Jo, Ijeh går i på kvelden ut i media nok en gang. Er mannen uintelligent?

Vedder en tier på at Hæstad sa: 'Du er teit, din dumme Viking-spiller'. Det var det verste og mest sårende Ijeh kunne fått høre ettersom han er smertelig klar over det.

17.apr.2007 @ 15:00
Postet av: Puskas Bjørkvoll

Jeg likte ikke Ijehs albue i trynet på Hæstad. Jeg synes det er feil å unnskylde slike forseelser slik mange kommentatorer har gjort. Jeg er overbevist om at Ijeh visste hva han gjorde. Det er ikke godt å vite hva som ble sagt av hvem i kampens hete. Men ingen snakker nå om Ijehs albuebruk. Så langt har Ijeh lykkes bra med sin taktikk.

17.apr.2007 @ 15:06
Postet av: forundret

Ingen som klager over at Stenslid også fikk blodig nese på søndag.. dette var forårsaket av en Start-spiller.. men han går ikke og griner til media om det..

Dersom det er rasistiske tilrop på banen skjønner jeg godt at Ijeh sier ifra.. Når han først sier ifra og all denne utskjellingen kommer forstår jeg også at det ikke vil bli sagt ifra neste gang, og da har jo mobben fått det som de vil.. skjell ut negrene men pass på at det ikke kommer med på film!! Da tør de ikke å si ifra om det heller!

Synes mindre og mindre om sørlendinger og begynner å lure på om alle har samme mørke mening som Doffen har..

17.apr.2007 @ 15:15
Postet av: Geir

Til 'forundret': Du sier du synes mindre og mindre om sørlendinger. Jeg er sørlending, og du liker meg åpenbart ikke selv om du ikke har møtt meg. Er du rasist?

17.apr.2007 @ 15:24
Postet av: TOMBA ARENDAL

Forundret....
For meg må du gjerne være forundret så lenge du vil.
I denne saken var det den som slo som gikk ut og sutret i media, ikke den som ble slått.
Bedre lykke neste gang, men en anbefaling: FØLG MED.....!!!!

17.apr.2007 @ 15:25
Postet av: anders

Med historie mellomfag er det betenkelig at du ikke ser noen forskjell på å kalle en person "dverg" og "fucking black monkey". Men kan jo hende foreleseren var dårlig...

17.apr.2007 @ 15:32
Postet av: Petter myrvold

Doffen er Doffen

17.apr.2007 @ 15:35
URL: http://www.ss.no
Postet av: Mirijam

Det er ikke ok å kalle en svart person neger slå opp i ei seriøs ordbok og du får grei beskjed hva neger = negro betyr Og sett det i overskriften i ei avis er ikke greit, det er rasistisk drittslenging. Hilsen lei av å høre neger, det er snart bare i Norge skitordet brukes, men så er endel nordmenn sabla treg i å skjønne dette da. Mine barn som er lei av rasistisk drittslenging her i Norge visste godt at hvis de brukte ordet i USA hvor de kommer fra ble utvist i flere dager fra skole fordi det er skittkasting. Det heter svart, afro amerikaner, afrikaner osv. Regner ikke med at dere benytter anledningen til å lære noe men ønsker å leve i deres trangsynte verden Vær så god. I media ser man generelt ikke ordet neger. Ute på bygda hører du ofte ordet med forbanna foran osv. det er et vanlig brukt skjellsord.

17.apr.2007 @ 15:36
Postet av: Renate

Til Big Big Dunc:
Hvordan kan du si:"Det skal være lov å kalle en neger for en neger. Er han neger så er han neger, det blir som å kalle en trønder for en trønder". En trønder kommer fra Trønderlag, derfor tilnavnet trønder, eller f.eks. bergenser kommer fra Bergen. Men mener du at en "neger" kommer fra negerland? Hvor er det?
Jeg blir så oppgitt over å lese hvor uvitene og arrogante mange mennesker er. Og bare fordi du av latskap ikke klarer å uttale navnet til folk, så skal du gi dem rasistiske kallenavn. Det er hva man kaller mobbing i dag!


17.apr.2007 @ 15:37
Postet av: Anders

Det hersker jo liten tvil om hva som har skjedd her..hæstad slengte drit til ijeh som av en eller annen grunn spiller rasistkortet...noe jeg har inntrykket av blir spilt alt for ofte..enkelte tror at hvis man slenger f. eks en mørkhudet full i drit, så er man liksom rasist..og så skal alle være politisk korrekt å slå ned på dette selv om det ikke var rasistisk.. ijeh er forresten en latterlig karakter som liker å framstå i media som en helgen med all sin gudrykt og annet vissvass..men på banen behandler han folk fryktelig dårlig..200 puls eller ikke..jeg kan aldri tenke meg at hæstad har sagt noe rasistisk til ijeh.

17.apr.2007 @ 15:39
Postet av:

At Ijeh traff Hestad med armen kan vel alle fra videobildne se var et uhell hvor Ijeh ble skubbet ned - og dommeren gav korrekt Ijeh frispark. At Ijeh bløffer om rasistiske bemerkninger kan jeg ikke tro. At Hestad angrer og ikke vil innrømme flausen tror jeg gjerne - men å fremstille seg selv som offer som blir for drøyt. Jeg mister mye av respekten for Hestad nå. Støtter Ijeh 100%.

17.apr.2007 @ 15:39
Postet av: akk ja

ingen bryr seg om ijeh eller start såe...who cares..ijeh spilte rasistkortet litt for tidlig, og mot feil person..alle callet bløffen og nå må svi for å leke offer.

17.apr.2007 @ 15:42
Postet av: Andreas

Hva med "jævla pottitt", som våre nye landsmenn har for vane å slenge etter etniske nordmenn på en idrettsbane? Skal jeg da dra "rasismekortet" og rope og skrike da??

Det har blitt for lett å gå ut å rope og skrike etter en eller annen kommentar utpå en bane. Selv driver jeg med idrett på toppidretsnivå, og det er en del av gamet å slenge meldinger til hverandre. Det er synd at Ijeh føler seg truffet, men helt ærlig, kom igjen..

Når det kommer til ordet neger, har det hele utviklet seg til en heksejakt. Negerlandsbyen har allerede blitt nevnt, jeg husker jeg bakte negerboller når jeg var liten (sjokoladekuler, på en måte), og negerkongen i pippis bøker var jo en kjent figur. Synes Telenors reklame om dagen er bra; "jeg liker kaffen svart, eh.. mørk.." 99 av 100 mørkhudete nordmenn reagerer ikke på det, men det er alltid en eller annen som MÅ klage! Noen er mørke i huden, andre er hvite. Andre igjen har et mer gulaktig skjær. Skal det gå sånn at vi ikke kan bruke disse ordene lenger?

Kan noen forklare meg hvordan jeg skal beskrive en mann fra dypeste Afrika, for jeg vet nemlig ikke lenger. Mørkhudet? Svart? Brun? Solfarget? Tan? Jeg er hvit i huden, og jeg tror det er akkurat like naturlig for meg å bli kalt hvit, som det er for en fra Afrika å bli kalt mørk/svart.

17.apr.2007 @ 15:42
Postet av: Bergenseren!

hmm.. At det nå kommer ut her på debatten at Østenstad kommer med dumme utspill, og Ijeh igjen blåser opp saken, må jo komme fra en trangsynt sørlendning!
- Begge klubbene ble enige om å legge ballen død, i stedet er det Svein Mathisen som går ut å kaller Ijeh for feig i etterkant, og som igjen fører til at media vil ha en kommentar i fra Viking-leiren.
Så hvem som blåser saken opp? Jo, det er media!
Angående albuebruken til Ijeh, så kommer jo faktisk en Startspiller hardt inn fra venstresiden til Ijeh, som fører til at armen hans treffer Hæstad. Det kan ALLE (ja, sørlendinger også) se på videoen fra kampen! Og de beste av alt, du kan se det om og om igjen!
Så kan dere også se kjeften til Hæstad som slenger ut en kommmentar.
At Ijeh skal ha snytt seg på Håland tar jeg med en klype salt. Hvorfor var det da ingen som reagerte på dette under "kampens hete"?
Og hvorfor har det da ikke dukket opp videobilder av hendelsen?
Ijeh uttalte at han var likegyldig til straffen til Hæstad. Det er jo ingen oppreisning for ham at Doffen skulle blitt utestengt eller fått bot. Nei, en beklagelse hadde vært bedre, eller en slutt på slike kommentarer.
At slike kommentarer blir slengt ut i kampens hete, når spillere har 200 i puls, bør jo ikke være en unnskyldning. Det er ett personangrep som går på rase og hudfarge.
Om Hæstad skulle ha sagt noe rasistisk eller ikke, så vil enten Hæstad eller Ijeh bli hengt ut som tapere og løgnere. Så hvorfor skulle da Ijeh gå ut å lyve om en slik alvorlig sak?
At Hæstad forsvarer seg er også naturlig, for det kan bli et meget dårlig rykte han får på seg. Men jeg viser til en episode i fjor - Hamkam - Stabæk. Roman Kienast gikk ut å benektet at han hadde sagt noe!

17.apr.2007 @ 15:43
Postet av: Kåre

Ærlig talt:

å kalle en svart person for "monkey" er rasistisk.

Neger er en terms som de fleste svarte tar ille opp og det vet oppegående nordmenn, selv om det er vanskelig å forstå og ta til seg da vi er vokst opp med "negerboller" og "negerlandsbyen" og slikt.

Men hvorfor Hæstad velger å fokusere sinnet mot hudfargen ... ville han sagt "jævla hvite apekatt" hvis det var Ragnvald Soma??

Uansett: sikkert sagt i affekt - men det viser jo litt av Hæstads natur når det den slags skjellsord han velger ..

17.apr.2007 @ 15:46
Postet av: Ulven

Doffen er rasist, for mange av oss som kommer fra Kristiansand er det ingen hemmelighet at Doffen er fetteren til Terje Sjølie som er nestleder i Nynaziklubben Boot Boys. Det er heller ingen hemmelighet at han alltid har hatt et anstrengt forhold til halvnegereren Alex Valencia, som forøvrig også er bifil. Doffen bør straffes for måten han oppfører seg på banen på, ikke bare slenger han ut rasistiske bemerkninger, men han bringer hele fotballnorge i vanry når han reiser til england bare for å bli ledd tilbake til sørlandet.

17.apr.2007 @ 15:54
Postet av: Renate

Til Bergenseren!

Du kan bruke ordet svart :-)
Det er ikke rasisist ladet.

17.apr.2007 @ 15:56
Postet av: Rino

Hvorfor ikke bare ta igjen da? kan han ikke kalle Doffen blekansikt, dverg eller noe sånt :D

17.apr.2007 @ 15:58
Postet av: forundret

er forskjell å slå og å bli skuffet slik at albuen kommer opp i ansiktet på en annen spiller (var ikke spilleren som skuffet som fikk albuen, men spilleren som var på motsatt side av han som "skuffet").

Geir:
Er forskjell på å ikke like noen og å forsvare en som, etter påstandene, har kalt en hel folkerase for apekatter..

Måten Thomas Enger sier det på (som jeg antar er sørlending ettersom han jobber i FVN) er at det er greit å skjelle folk huden full med rasistiske tilrop sålenge en er på banen.. -det er DETTE jeg reagerer på og synes er langt over streken.. og spesielt når så mange støtter ham i tillegg..det er skremmende når en tenker på hvor mye SOS Rasisme har jobbet for å få null-toleranse på fotballbanen.. dette er helt klart mange steg tilbake!

17.apr.2007 @ 16:06
Postet av: TOMBA ARENDAL

KJÆRE DERE....
La nå Tom Nordli få ha apekattstemplet i fred..

17.apr.2007 @ 16:07
Postet av: Big Dunc

Til Renate: Det er du som er uviten, arrogant og lat. For det første er det ingenting som heter negerland, så pass trodde jeg du visste. For det andre så er det ikke av latskap jeg ikke lærer meg navna, det er fordi de er veldig vanskelige å uttale. Du klarte ikke engang å skrive mitt navn korrekt engang, så du kan selv innrømme at det ikke alltid er så lett. Jeg er blitt kalla mange navn, men lat er jeg ikke. Ordet neger blir brukt om personer fra det afrikanske kontinent, sør for Sahara. Så en neger er en neger fra store deler av Afrika. Ser selv at du er veldig lat som ikke gidder skrive "for eksempel" engang!! Jeg kaller en afro-normann for neger, et kort greit ord som forteller at en person er fra sørlige Afrika. Akkurat som du skriver f.eks, en fantastisk forkortelse av de svært vanskelige og lange ordene for eksempel.

17.apr.2007 @ 16:10
Postet av: Jens

Om en neger kommer fra negerland, så kommer en araber fra araberland.

17.apr.2007 @ 16:42
Postet av: harry

hvorfor ikke bare kalle doffen 'wigan reject'? finnes vel knapt verre skjellsord mot en proff wannabe?

17.apr.2007 @ 16:57
Postet av: Kjell Erik i Oslo

Enig i at dette blir blåst voldsomt opp, "se og hør" journalistikk av TV-2. Det skjer vel for lite i norsk fotball. På -80/90 tallet skjedde det vel 1? sak som kom i media. Mot Kongsvingerspiller Caleb Francis.
Det er plukket ut 1 hendelse fra hver kamp, er det fordi TV-2 er ute etter sensasjoner eller er de på fotballkamper for å kommentere fotball.
Alle som har spilt fotball vet at det sies mye stygge ting i det stille, og fysiske hendelser må man regne med hele tiden.

17.apr.2007 @ 17:05
Postet av: Bergen

En kan spørre seg hva som er verst av fysisk vold, eks. en albue i ansiktet eller en rasistisk kommentar. Jeg syns rasisme er latterlig og idiotisk. Men det er vel klart verre når en spiller slår ned en annen enn en verbal krangel som ikke førte til annet enn at Ijehs overoppblåste ego fikk seg en smell.
Rasisme i fotball er en uting og bør selvsagt ikke forekomme, men det fins verre ting. Rasismen som foregår på fotballbaner i form av småkommentarer i kampens hete er bagateller.
Enger kommer forresten med et bra poeng når han spør seg om fucking black monkey er verre å si enn å kalle noen for en dverg. Jeg ville ihvertfall blitt mer såret av det siste.

17.apr.2007 @ 17:34
Postet av: Arvid Samuelsen

Denne bloggen var full av selvmotsigelser. Ljeh har langt på vei gått ut og sagt at Hæstad er en rasist.

Bloggeren skriver
"Noen er verre enn andre, og noen ER kanskje rasister også. Men jeg tror ikke det er mange. Og hvis noen faktisk er det, så tror jeg neppe de tør å gå ut offentlig og si det. Den kollektive responsen vil i så tilfelle være så ødeleggende for vedkommende at jeg tviler sterkt på at de våger.

Når det vil være så ødeleggende for Hæstad og få rasist stempelet på seg, kan vel ikke Hæstad's reaksjon kalles storm i et vannglass. Han bør jammen få anledning til å renvaske seg.

Bloggeren dømmer også Hæstad på forhånd:

"Det som er positivt med dette, er at rasismedebatten igjen får plass i media og i folks bevissthet. Det er en kamp det er verdt å kjempe for, men la oss ta de virkelige rasistene. De som faktisk mener det. Ikke de som gjør noe fryktelig dumt og primitivt i kampens hete og med 200 i puls."

Tror Ljeh bruker media til å ta bort oppmerksomheten fra sitt eget skitne kvalmende spill.

17.apr.2007 @ 17:40
Postet av: andrew

Doffen er rasist, for mange av oss som kommer fra Kristiansand er det ingen hemmelighet at Doffen er fetteren til Terje Sjølie som er nestleder i Nynaziklubben Boot Boys. Det er heller ingen hemmelighet at han alltid har hatt et anstrengt forhold til halvnegereren Alex Valencia, som forøvrig også er bifil. Doffen bør straffes for måten han oppfører seg på banen på, ikke bare slenger han ut rasistiske bemerkninger, men han bringer hele fotballnorge i vanry når han reiser til england bare for å bli ledd tilbake til sørlandet.

17.apr.2007 @ 18:01
Postet av: ma...

selvfølgelig er det verre å bli kalt "fucking black monkey" på dårlig norsk av en talentløs fotballspiller, enn å bli kalt en dverg vel for faen! idiot! doffen er og blir en usympatisk dritt. han burde blitt kalt "a disguisting, little dwarf with a pizzaface!"

17.apr.2007 @ 18:11
Postet av: Pedro

Det at du faktisk likestiller "Fucking black monkey" med f.eks. "dverg" vitner om at du er fullstendig historieløs. Jeg har ingen mulighet for å ta ditt innlegg seriøst når du skriver slike ting.

17.apr.2007 @ 18:23
Postet av: Anonym

Arivd Samuelsen bør lære seg navnet på spilleren før han uttaler seg:)

Peter Ijeh.. med I.. ikke L..

Ser heller ikke sammenlikningen mellom å bli kalt "fucking black monkey" og "jævla dverg". Ja, det er ikke en bra ting å si, noen av delene. Men hvorfor er det verre å bli kalt dverg?
Dverg, Psykisk utviklingshemmet osv .. det er noe man er.

17.apr.2007 @ 18:27
Postet av: Anonym

I tilfelle noen ikke skulle forstå at Arvid Samuelsen ble skrevet "Arivd Samuelsen", så oppklarer jeg herved saken, ettersom det var med vilje;)

17.apr.2007 @ 18:29
Postet av:

Hvis du kaller en hvit nordmann for drittsekk så er det en ting, men hvis du kaller en mørk nordmann eller neger for drittsekk så er du rasist. Dette er jo omvendt rasisme....

17.apr.2007 @ 18:31
Postet av: Renate

Til Big Dunc:
Helt utrolig at du ikke har klart å ta mitt poeng om at det ikke finnes noe som heter "negerland". Ordet "neger" er et rasistisk ord som henger igjen fra slavetiden. Det du sier er at alle personer sør for Sahara er "negere". Jeg antar at du bruker denne betegnelsen kun på svarte mennesker, men det finnes mange hvite mennesker som bor sør for Sahara. Jeg håper at du er voksen nok til å endre dine standpunkt, og nå begynne med å respektere at det finnes veldig mange mennesker som ikke ønsker at ordet "neger" brukes. Dette fordi de opplever det som rasistisk. Og hvis du ikke er en rasistisk person, respekterer du de menneskene som oppleverer det som rasistisk ved og ikke bruke rasistiske ord.

17.apr.2007 @ 18:43
Postet av: Arne H. Hansen

Det var tydelig å se på Ijeh at han var merket av hendelsen. Hva som ble sagt av Hæstad får vi nok aldri vite, og dette blir nok en ikke-sak siden det antakeligvis blir ord mot ord.

Dersom Hæstad er skyldig (noe vi ikke vet) så er det ikke rart at han nekter. Hvorfor skulle han innrømme noe slikt når dette kan føre til at norges befolkning vender ham ryggen? Som sagt vet vi ikke hva som ble sagt og derfor bør Hæstad og Ijeh ta hverandre i hånden og glemme hele saken.

Personlig tror jeg mer på Ijeh enn på Hæstad. Hvorfor skulle Ijeh gå ut med usannheter. For meg er det mer nærliggende å tro at Hæstad kom med noen uheldige gloser i kampens hete, men som sagt så blir dette bare synsing og derfor dette ikke bli noen stor sak. Når det er sagt så bør Hæstad tenke seg om hva han sier fremover. Skulle han bli bekyldt for noe slikt av andre spillere ligger han tynt an.

17.apr.2007 @ 18:56
Postet av: Big Dunc

Til Renate: Klart jeg tok poenget ditt, bare tulla litt med deg. De hvite folka sør for Sahara er innvandrerer fra europa, så de er europere. Neger er et annet ord for svart, at du forbinder det med noe negativt får være ditt problem. Om jeg er rasist eller ikke aner ikke jeg, men ord som neger, trønder, bergenser og pakkis kommer jeg til å bruke så lenge jeg lever.

17.apr.2007 @ 19:07
Postet av: Jo

Unnskyld, Mr. Enger (Anagrams are the best!), men var ikke du den samme som skrev at Kienast var ferdig i norsk fotball, for så ille var det?

Har du moderert synspunktet ditt litt?

17.apr.2007 @ 19:48
Postet av: Snorre Heimsund

Det er tydelig at Start-ledelsen holder høyt sandkasse-nivå på måten de har håndtert denne saken. I stedet for å legge seg helt flate og beklage det hele, så kommer de i stedet med mot-beskyldninger. Bare det i seg selv tyder på at de har noe å skjule og troverdigheten deres blir neppe styrket med slike lavmål-utspill. Rasisme er noe av det mest alvorlige som kan skje ute på en fotballbane, og er under enhver omstendighet totalt uakseptabelt. Det finnes overhodet ingen unnskyldninger eller påskudd for å gjøre noe slikt, iallefall ikke når uttalelsene kommer fra en profilert landslagsspiller.

Vi må gi Peter Ijeh vår uforbeholdne støtte og si klart ifra at rasisme i enhver form er uakseptabelt. Jeg vil oppfordre alle som bryr seg om dette til å ringe til NFF og si klart ifra at rasisme er totalt uakseptabelt, så får de selv vurdere hva de vil gjøre noe mer med saken. Å legge en såpass alvorlig sak død sånn uten videre er ingen tjent med etter min mening.

17.apr.2007 @ 20:11
Postet av: jorn

Merkelig at Kienast fortsatt soner en dom for å kalle Nannskog en apekatt når Nannskog oppfører seg som en apekatt overfor dommeren i årets første seriekamp.

17.apr.2007 @ 20:50
Postet av: T

At du mener at alt er greit å si i "kampens hete" sier vel alt om deg. Ikke rart det finnes så mye bs i denne "avisen".

17.apr.2007 @ 20:59
Postet av: Big Dunc

De som sier at Ijeh bruker rasismekortet for å få fokuset vekk fra albuen, må kanskje se kampen engang til. Når du ser taklingen som Doffen utførte på Søren Berg, er det helt klart at det er den styggest episoden i hele kampen. Taklingen burde resultert i rødt kort og fem kampers karantene, men dette er det ingen som snakker om!!!! Mangen husker vel taklingen som Ieroklis Stoltidis utførte på Per Ciljan Skjelbred i CL for noen år siden. Folk gikk av hengslene og kalla det et angrep på norsk fotball og Soler i TV3 studioet, mente at denne mannen aldri skulle få spille fotball igjen. Da må han jo si det samme om Doffen nå, for den taklingen hans var mye verre enn det på Ciljan. Men, men man kan vel ikke forvente mer av en homo.

17.apr.2007 @ 21:13
Postet av: evald holmen

Er Doffen homo, Big Dunc?

17.apr.2007 @ 21:19
Postet av: geirmund

Viking e d igrunnen så fantastisk ??????????

17.apr.2007 @ 21:31
Postet av: Kristian

Enig med deg Enger. Hvorfor er det verre å kalle en mørhudet person for en "svart dumming" enn å kalle en lyshudet person for en "hvit dumming". Er det virkelig så ille å være svart at de blir helt vill bare noen bruker ordet?

Og at Ijeh presterer å kalle en uskyldig kommentar i kampens hete for "uakseptabel oppførsel" etter selv å brutalt ha albuet ned personen er ikke annet enn utrolig.

17.apr.2007 @ 21:47
Postet av: Big Dunc

Nei, Erik Soler

17.apr.2007 @ 21:53
Postet av: VIF

Kanskje den kommentaren ikke er så uskyldig likevel Kristian? Gjerne vi aldri får vite hva som ble sagt heller.

Og tror du skal se bildene fra kampen en gang til før du sier at Ijeh bruker albuen brutalt på Hæstad. Som bildene klart viser er det førsteforsvareren i Start som kommer susende inn fra siden i Ijeh og dytter ham til siden. At armen til Ijeh går opp er ett uhell, han ser jo heller ikke Hæstad komme bak. Ingen har øyne i nakken!

Jeg velger å tro at hvis Hæstad har sagt noe, så lå det nok ingen mening bak det, men en uheldig kommentar (som selvfølgelig ikke skal forekomme). Likeså var armen til Ijeh som traff Hæstad. Se bildene, det har jeg. Og det er ikke tilsiktet!

Taklingen til Hæstad på Berg, kvalifiserte til kort. Rødt eller gult skal jeg ikke si, men har sett rødt på slikt før! Han går for ballen, men treffer Berg rett på ankelen med strak fot og med knottene først. Så før Doffen går ut å klager, så bør han gjerne se seg selv spille fotball. Men at den taklingen er verre enn den Ciljan Skjelbred fikk i CL er idioti å uttale! Det er en av tidenes styggeste.

VIF for alltid

17.apr.2007 @ 22:08
Postet av: Mirijam

Hei, er det greit at jeg kaller deg en hvit pedo morspuler? Det blir mer likt black motherfucker enn dverg. Dverg er ok, men synes du Enger det er greit om jeg synes du er en pedo hviting morspuler? Hvis du synes det er greit å kalle andre det så tåler du vel det pe..

17.apr.2007 @ 22:12
Postet av: Big Dunc

Kall hvem du vil, hva du vil, så lenge du kan stå for det etterpå.

17.apr.2007 @ 22:20
Postet av: Historieløst

Fullstendig historieløst av blogger. Hvis du ikke klarer å ta inn over deg de historiske aspektene ved rasistiske uttalelser, så får du blogge om noe du har litt greie på. Corner eller slike ting. Dette er lavmål.

Ps Ja Big Dunc du er nok en rasist.

17.apr.2007 @ 22:58
Postet av: TOMBA ARENDAL

UTROOOOOLIG.....
Ser på nyhetene i kveld at Ijeh frikjenner Atle Roar Håland.
I samme sendingen viser de fra gårsdagens intervju hvor Ijeh påstår at Håland har opptrådd rasistisk.
Hva i all verden er dette for noe.....
Ijeh fremstår med null troverdighet, og hvis NFF mener alvor i sin etterforskning i denne saken så må det innebære straff for Ijeh.
Han innrømmer å ha snakket usant. Det er etter min mening like straffbart å fremme påstander om kriminelle handlinger som å faktisk utøve dem, da dette er gjort i den hensikt å sverte en annen person.
Så NFF, nå har dere en sak og jeg forventer at dere bruker deres mandat og gjør deres plikt.
Makan til usportslighet har jeg aldri opplevd.

17.apr.2007 @ 23:15
Postet av: Daniel

Gi rasismen rødt kort sier nå jeg. Er veldig spent på hvordan dette kommer til å ende

17.apr.2007 @ 23:34
Postet av: Daniel

Gi rasismen rødt kort sier nå jeg. Er veldig spent på hvordan dette kommer til å ende

17.apr.2007 @ 23:34
Postet av: Kjell

Enig med deg i at det kan være like ille for en kortvokst eller en med vektproblemer og få påpekt dette, som at en svart blir minnet på at han er svart. Ellers tror jeg ikke du vet hva det vil si å være supporter. Har selv spilt fotball og vet at jeg kan bli minst like opphisset på stadion som jeg ble som spiller, og jeg brøler mye rart men ikke rasisme. Selv om det faktisk og kan friste av og til holder man da denslags tilbake.

17.apr.2007 @ 23:42
Postet av: Marius

Nå må disse patetiske start spilleren slutte, hvem f... tror
di at dem er? Jeg vil ikke savne dem verken i tippeligaen eller på landslaget. Tenke seg til, voksne mennesker står frem på tv og med grine lippe og våte tårekanaler tragisk. Nei doffen, blir ikke mann før du innrømmer feil!!! Samme hvor stor brystkassse du tror du har.

18.apr.2007 @ 00:04
Postet av:

Rasisme i kampens hete er OK? Din forbannede gjøk, ser for meg at dette blir førsteside i VG i morgen, rasisme er aldri OK, din bleikfeite journalistfaen

18.apr.2007 @ 00:12
Postet av: Poteten

Når ble fjellapene fra Norge hvite?! Nordmenn er mer rosa en hvite! Å være hvit er som denne siden her! Hvor mange nordmenn er så hvite?!

Vi lever faen meg ikke i USA! Der negerordet blir brukt ofte av afro-amerikanske!

Ijeh ville ha sagt dette til Doffen:

The white man said, "Colored people are not allowed here, "
The Brown man turned around and stood up. He then said:
"Listen Bitch...... when i was born, i was BROWN, "
"when i grew up, i was BROWN, "
"when i'm sick, i'm BROWN, "
"when i go in the sun i'm BROWN, "
"when i'm cold, i'm BROWN, "
"when i die, i'll be BROWN, "
"But you Bitch..........."
"when you're born, you're PINK, "
"when you grow up, you're WHITE, "
"when you're sick, you're GREEN, "
"when you go in the sun, you turn RED, "
"when you're cold, you turn BLUE, "
"And when you die, you turn PURPLE, "
"And you have the nerve to call me colored?"
"Mutha Fuckin Bitch!!!" SHUT DA FUK UP!!!

18.apr.2007 @ 00:32
Postet av: Volodja

"Er det for eksempel verre å kalle noen for en "fucking black monkey" enn å kalle en kortvokst person for dverg? Er ikke det like rasistisk eller sårende? Er den ene karakteristikken verre enn den andre, bare fordi hudfargen til en av dem er mørk?

Jeg mener svaret er et klart nei."

Uavhengig av hva Doffen må ha sagt til Ijeh, må dette være et journalistisk lavmål av de sjeldne. Ikke så vanskelig å få jobb i Nettavisen?

18.apr.2007 @ 01:15
Postet av: AAlbino

1. Ijeh ble dyttet, og albuen er ikke ment med overlegg.

2. Ingen hører Stenslid klage om når han måtte ut med blodig nese...

3. Tviler på at Ijeh juger om såpass sensitive ting, han har profilert seg som meget religiøs, og jeg tror på han.

4. 2 mot 1, lettere å få sympatien i overtall...

5. Hva sa Hæstad NØYAKTIG? Hvorfor er det ingen som undrer på det?

18.apr.2007 @ 01:46
Postet av: Killed by Death

Hvis det Doffen sa ikke var rasistisk, hvorfor i all verden har han da ikke sagt hva han faktisk sa? Så ut på tv-bildene at det svartnet fullstendig for ham så jeg tror på Ijeh i denne saken.

18.apr.2007 @ 10:10
Postet av: paskar

Hvis det værste utrykket Doffen kunne komme på var "neger" - så er han en rasist, så enkelt er det.

18.apr.2007 @ 10:39
Postet av: Sørlendinger tar ikke rasisme på alvor

Ijeh-saken har tydeligvis satt fokus på et meget ømtålig tema på Sørlandet. Etter å ha lest uttallige debattforum der sørlendinger er sterkt representert så virker det ganske klart for meg at rasisme ikke er så alvorlig på Sørlandet. Jeg sitter igjen med det inntrykket av at Sørlendinger synes at det å bli kalt rasist er mye verre enn selve rasismen.

Start-ledelsen, Fædrelandsvennen og TV-Sør underbygger også dette skjeve synet i måten de har håndtert Ijeh-saken på.

Dette synes jeg er meget skremmende tendenser, spesielt når jeg har vært så naiv å tro at rasismen og fremmedfrykten på Sørlandet forsvant med FMI- og Arne Myrdal-bråket for ca. 15 år siden. Men det har altså blir kraftig motbevist igjennom de siste dagers hendelser. På Sørlandet så har tydeligvis SOS Rasisme en kjempeutfordring, siden rasisme og fremmedfrykt virker å gjennomsyre alle nivåer av samfunnet der. Jeg gremmes bare av tanken.

Snorre Heimsund

18.apr.2007 @ 11:00
Postet av: TOMBA ARENDAL

Ser at Snorre Heimsund og andre her er så opphengt i ordet rasisme at de fullstendig mister gangsynet. De er tydeligvis villig til å kaste alle prinsipper om rettssikkerhet på båten når det koker under topplokket.
Da Ijeh forsto at han hadde rettet beskyldningene mot "feil personer" fikk han kalde føtter. Man trenger da ikke være jurist for å se sammenhengen her.

18.apr.2007 @ 12:09
Postet av: Red Baron

Enger skriver smart han. Så noen som mente han burde slutte å spille fotball fordi han av og til får lyst til å slå ned noen. Denne personen har tydelig aldri spilt fotball. Av og til koker det når man blir taklet stygt eller dommeren gjør en feil avgjørelse.
Om Hæstad faktisk sa det som er gjengitt er det vel liten tvil om at det var et uheldig utsagn. Men av og til overdrives fokuset på rasisme i for stor grad, der det ikke er grunnlag for det. Derav betydningen av ordet neger. Neger har i mine år vært et utrykk for å beskrive en mørkhudet person. Når jeg har sagt det selv har det ikke vært ordet neger som har vært negativt ladet. Det er i tilfelle de ordene som kommer før ordet neger som står for den negative ladningen. Det samme med ordet dverg. Men dersom det ikke er lov å kalle noen neger, bør det heller ikke være lov å kalle noen dverg. Man kan gjøre fint lite med både egen hudfarge og egen høyde.
Så tilbake til Doffens utsagn. "Fuckings black monkey", eller oversatt "Jævla svarte ape" skal jeg gå med på at virker rasistisk ladet. Diskusjonen hadde vært akkurat den samme dersom utsagnet hadde vært "Fuckings monkey". Hadde man derimot kalt Hæstad for en jævla ape, etter en av hans av og til hasardiøse taklinger, ville ingen reagert. Men dersom man kaller en mørkhudet for ape er man rasist.
Jeg må vel derfor slutte meg til Engers blogg hva gjelder ordet neger. Det burde i rasismedebatten i dag være litt mer fokus på hva man faktisk mener med ulike ord og uttrykk. Personlig anser jeg ikke som rasistisk verken når jeg omtaler en mørkhudet person som neger, eller når jeg utbryter svarte faen over å ha bommet på fotballbanen eller blir frakjørt på playstation.
Jeg vil derfor konkludere med at det selvsagt er viktig at rasisme settes i fokus, og at det i denne saken bør undersøkes hva som faktisk er sagt og ment, men generelt bør man være litt forsiktige med å spille rasismekortet i enhver sammenheng der det ikke nødvendigvis hører hjemme. Det blir litt som å rope ulv ulv. Mediaoppstyret hadde nemlig aldri vært det samme om Ijeh kalte Hæstad for en "jævla pottet"...

18.apr.2007 @ 17:23
Postet av: Men Red Baron da

Ser du ikke at denne apekatt analogien er historisk belastet. Svarte afrikanere har i mange hundre år blitt samelignet med apekatter/dyr og dermed umenneskeliggjort fra hvitt europeisk og amerikansk hold. En lignende historie ligger til betegnelsen neger.
Der ligger sensitiviteten rundet en slik ordbruk. Dette er også din arv om du vedkjenner deg den eller ikke. Det er enkelt for deg å mene at andre grupper må tåle mer.

18.apr.2007 @ 17:47
Postet av: Feig Enger

Hva med å kommentere noe av kommentarene slik som andre bloggere som for eks Karlsen gjør. Dette kan ikke du og nettavisen la stå uten å utdype dine synspunkter. Spesielt det du skriver nå i forhold til det en her på forumet sier du har skrevet om Kienast (at han burde være ferdig i norsk fotball) må du forklare eller oppklare

18.apr.2007 @ 17:54
Postet av: Red Baron

Min arv???
Det var da voldsomt til generalisering. Jeg er nesten fristet til å kalle deg rasist. Jeg svarer for mine handlinger og mine handlinger alene. Hva mine forfedre evt gjorde/ikke gjorde flere hundre år, har ikke vært og kommer heller aldri til å bli mitt ansvar. Dersom jeg omtaler en person som neger, bør personen, slik ordet neger brukes i dag, spørre hva jeg legger i det, ettersom det i dag er minst like mange som kun bruker ordet som en betegnelse uten noen negativ ladning, som de som bruker det som et skjelsord. Ape er noe jeg har kalt mine kamerater ofte ved ulike anledninger. Jeg har også brukt det ved mindre vennlige anledninger, uten at jeg anser meg som særlig rasistisk. Det må jo være de som legger noe negativt i ord, som i mange miljøer ikke oppfattes som rasistisk som har et problem.
By the way: Jeg mener ikke at noen grupper må tåle mer enn andre. Det jeg mener er at rasismekortet spilles litt for ofte uten grunn, slik at det i noen sammenhenger heller blir et provokasjonsmoment som faktisk kan gi grobunn for rasisme. Les aviser de siste 10 årene, og si meg hvor mange ganger en "neger" har blitt omtalt som rasist for å kalle en hvit person for en jævla pottit eller lignende. Tror ikke du finner noen.

18.apr.2007 @ 18:11
Postet av: Men kjære røde baron

Du misforstår. Selvsagt svarer du for bare dine handlinger, men du kan ikke kreve å få suverent avgjøre om et ord er krenkende. Det er ikke noe bare du selv avgjør. Hvis du arbeidet med en kortvokst. Ville du da inistert på å kalle vedkommende for dverg, hvis han reagerte på det (fordi du ikke legger noe negativt i det)
Hva du kaller dine kompiser angår ingen, men hvilke ord du bruker utenfor de "lukkede" rom angår oss alle. Mange sorte reagerer på ordetn neger og apekatt analogier. bakgrunnen ligger i historien. Men det gidder du ikke forholde deg til. Hm litt autistisk

18.apr.2007 @ 23:39
Postet av: Billy Bad

Ser noen fremdeles tror Ijeh "snøt seg på" Håland. Dette er da dementert fra den animerte Startleiren for lenge siden. At Ijeh "slengte albuen i fjeset" på noen er også selvsagt vrøvl.

Så folk egentlig kampen??

Synes ellers dette er et sirkus uten like. Bottom line er uansett at rasisme må holdes vekk fra fotballarenaer. Ser det er verre sørover i Europa...

19.apr.2007 @ 00:06
Postet av: Alex Kapranos

Sjokkerende lesning. Dersom Enger ikke forstår forskjellen av å kalle noen for en "jævla dverg" eller "fucking black monkey" burde han bli fratatt retten til å ytre seg i et presseorgan for evig og alltid.

19.apr.2007 @ 09:48
Postet av: Trond

Blir for enkelt!
Klart en skal slå ned på ting som blir sagt i kampens hete også.

Ser at en sier at Ijeh kom med dette for å få bort fokus fra albuen. Alle som så kampen kunne se at den albuen IKKE var med vilje, Ijeh ble jo klemt mellom 2 Startspillere.

Eneste som er sikkert, er at Solër vet alt.. hehe Hvem tar han alvorlig lenger?

19.apr.2007 @ 12:06
Postet av: Tomba Arendal

Jeg har nå snakket med noen av mine nære venner i Start, og jeg må innrømme at Doffen har sagt noe som er riktig stygt...kanskje ikke rasisitisk, men likevel ikke bra.

Jeg vil derfor på det sterkeste beklage alle mine unyanserte mishagsytringer mot Viking, men til mitt forsvar, Start er mitt lag, Hæstad min evige helt, og Håland mitt ideal.

Ber derfor alle se bort i fra mine tidligere innlegg, og har allerde bestil blomster på interfora til Ijeh og hans familie!

19.apr.2007 @ 12:34
Postet av: Tomba Arendal

Beklager igjen, men jeg kom på at jeg har pyntet på sannheten. Egentlig ikke nære venner jeg har i Start, men pappa skal tråkke gress i pausene på Sør Arena. Sånn, da er min sjel hvit :)

19.apr.2007 @ 13:43
Postet av: Til Tomba Arendal

Kan du ikke bare si hva som ble sagt da?

19.apr.2007 @ 16:05
Postet av: Dommeren

Ijeh blir helt riktig tildelt frispark i albuesituasjonen. Ygor bruker armen aktivt å skyver Ijeh i Hestad slik at han HELT UFORSKYLT setter albuen i fjeset til Hestad (Hvor skal Ijeh gjøre av seg - han blir jo skviset mellom de to Start spillerne). Det er Ygor som forårsaker dette, så Start burde heller skylde på sine egne i situasjonen. Hvem som helst som ser videoen kan se dette. BRA DOMMER.
Enig med journalisten at slike uttalelser kan komme i kampens hete. Men man må da pinadø være voksen nok til å kunne si unnskyld! Ikke drive med unnamanøvrer og motangrep! TÅPELIG!

19.apr.2007 @ 20:36
Postet av: Sieg Heil

Doffens sanne ansikt.

Postet av: Satyren

Meget grundig analyse av saken.

Postet av: ...

Til flere her: Neger er et nøytralt ord på norsk som betyr "person med mørk hud" (strengt tatt er det egentlig forbeholdt menn med mørk hud, den feminine formen er negresse). "Svart", "farget" og "mørkhudet" er negativt ladete alternativer. At noen foreslår å kalle alle med mørk hudfarge for afro-amerikanere (selv om de gjerne aldri har vært i Amerika) avslører at debatten rundt ordet neger er basert på den misforståelsen at "neger" tilsvarer amerikanske "nigger". Neger på norsk tilsvrer "negro", et nøytralt ord, mens den direkte oversettelsen av nigger vil være svarting.

Har enda til gode å høre noen bruke neger som skjellsord på egenhånd ("din neger"), selv om jeg selvfølgelig har hørt rasistiske bemerkninger som inneholder ordet neger ("din jævla neger"). Her er det "jævla" som er negativt ladet, ikke neger, på samme måte som "jævla trønder" er negativt ladet.

Når dette er sagt er det vanskelig å finne det norske ordet neger i utsagnet "fucking black monkey", som uansett er negativt ladet og til og med rasistisk...

23.apr.2007 @ 10:16
Postet av: Krister

Først skriver Enger at «Jeg tilhører for [...] dem som mener at ordet "neger" ikke er negativt ladet». Deretter følger han opp med at «Vi har som policy i Nettavisen at vi ikke skal skrive ordet».
Ja vel nei!

Det er egentlig besynderlig at så mange kjøper påstanden om «neger» som et nøytralt begrep. Riksmålsordboken er ofte en fin kilde til kunnskap om ord og ords betydning gjennom tidene. Så la oss lese se på hva riksmålsordboken sier om «neger»:
Neger: «menneske av den antropologiske typen som bebor mesteparten av Afrika og som kjennetegnes av mørk hudfarve, tykke leber og sort ullent hår».
Ja, nettopp tenker man kanskje. Helt nøytralt. Så la oss derfor lese fortsettelsen:
«Familiært nedsettende, lite kultivert person, lavtstående person».
Hm? verdinøytralt i norsk språkhistorie?

Og hvordan settes så ordet inn i en sammenheng? I tillegg til verdinøytrale begreper som også er i bruk her på huset som «negerarbeid, negeren på jobben» er jo også «negerhore» en klassiker. I Riksmålsordboken er de mer avmålte, men kan likevel peke på følgende:
«Neger- i sammensetning med sprognavn brukt som betegnelse «gebrokken, ubehjelpelig» (egentlig slik som negrene taler europeiske språk, som f.eks. negerfransk)».
Hei og hå så verdinøytralt det var.

«Nordisk Familjebok» fra 1913. Den såkalte Uggleupplagan, 19. bind, s. 729-730.
«I psykiskt hänseende kan negern sägas i allmänhet stå på barnets ståndpunkt med i regel klen begåfning och liflig fantasi. Han är glad och obekymrad, ehuru stundom skenbart allvarlig; han saknar kraft och uthållighet, hänger sig åt ögonblickets ingifvelser och snabbt växlande stämningar samt är mycket känslig med utprägladt sinne för det komiska. Han är vidare i besittning af ett rikt inre lif, kan stundom visa prof på utpräglad vänskaplighet, men ter sig i regel skygg, misstänksam och i saknad af hvarje spår af barmhärtighet och medkänsla. Om negerns objektiva känslor: kärlek, vänskap, förtroende, tacksamhet o. d., ha vi dock. svårt att uttala oss, då negerns sinnesriktning är så grundolika européens. Negern är modig på sitt sätt: han undflyr helst faran, men bragt i trångmål, kämpar han till sista andedraget. Om negerns sedliga ståndpunkt är det äfven svårt att fälla ett omdöme. Det är nämligen träffande anmärkt, att negern i sedligt afseende snarare kan sägas sakna moral än vara omoralisk. I intellektuellt hänseende står negerrasen enligt etnografernas samstämmiga mening under de kaukasiska, mongoliska, malajiska och amerikanska raserna».

Jammen var det verdinøytrale definisjoner ute og gikk. Flott at Enger er så bevandret i litteraturen

03.mai.2007 @ 15:37

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5414893
hits