TV2Nettavisen

Sannhetens øyeblikk

Av Thomas Enger - 25.mar.2007 @ 01:53

Det er på tide å se seg selv i speilet.

 

NORGE-BOSNIA 1-2: Det er ikke så voldsomt lenge siden jeg skrev, i dette forumet, at jeg syntes Norge var blitt gode. At vi spilte god fotball, og at vi hadde opptil flere gode fotballspillere.

Akkurat det siste står jeg ved fortsatt, men det er også det eneste. Lørdagens flause av en fotballkamp avslørte, etter mitt syn, hvor skoen trykker. Og hvis noen tror at alt blir så meget bedre hvis Åge Hareide skulle trekke seg eller få sparken, så tro om igjen. Det er nemlig ikke hans kompetanse det kommer an på.

Jeg tror det koker ned til noe så enkelt som at Norge rett og slett ikke er bedre. Vi har kort og godt ikke bedre spillere tilgjengelig. Lørdag kveld tapte vi 1-2 for et land som kun har slått Malta i løpet av de siste 15 månedene. Og det uten sine antatt beste spillere. At kampen gikk i mars mens mange av de norske spillerne er midt i en oppkjøringsfase inn mot seriestarten her hjemme, har minimalt å si. Vi har spillere på laget som har holdt det gående gjennom hele vinteren, mot gode motstandere, ute i Europa.

Det er den kollektive kompetansen det skorter på. Vi har enkelte spillere som holder godt internasjonalt nivå, men vi har det på langt nær på alle plasser. Thomas Myhre (selv om han aldri skulle ha sluppet inn det første målet), Brede Hangeland, Morten Gamst Pedersen, John Arne Riise og John Carew er gode nok. Kristofer Hæstad har potensial, og spilte en meget god førsteomgang mot Bosnia lørdag.

Bortsett fra disse, så er vi ikke godt nok besatt på alle plasser. Dermed blir det ikke noe sterkt kollektiv. Jeg mener oppriktig og seriøst at Norge ikke har noe som helst i et EM å gjøre per i dag. Vi har ikke de kvalitetene, verken individuelt eller kollektivt, som skal til. Det viste lørdagens kamp, det har EM-kvalifiseringen så langt vist, og det har det norske landslagets prestasjoner gjennom hele Åge Hareides regjeringstid også vært et vitnesbyrd på. Vi har levert enkelte gode kamper, fått til noen gode resultater, men så har vi jammen meg levert mye dårlig også. Vi mangler med andre ord stabilitet på et høyt nivå.

Før EM-kvalifiseringskampene tok til igjen, var det litt skriverier i pressen om at Hareide kanskje ikke ville gi seg likevel dersom det ikke ble EM-billett. Hvis et fillemål i siste kamp var årsaken til at EM-toget gikk uten Norge, og hvis han fortsatt hadde tillit, så var ikke hans "nei" så absolutt som først uttalt. Jeg tror ikke det blir noen aktuell problemstilling. EM-kvaliken kommer til å være avgjort lenge før det for Norges del, og da i negativ forstand.

Åge Hareide ville ikke at vi skulle skylde på John Carew etter lørdagens kamp, selv om han bommet på mange sjanser. Jeg har tidligere, også i dette forumet, uttrykt min begeistring for vår storvokste Aston Villa-proff, men samtidig oppfordret ham til å trene mer på avslutninger. For jeg får nesten vondt inni meg når jeg ser hvor klønete Norges nummer ti er når han kommer i posisjon til å avslutte. Selv på straffesparket var det så vidt han traff ballen skikkelig. Jeg sitter fortsatt med et inntrykk av at det er mer flaks enn dyktighet de gangene han treffer innenfor stengene, og hører nettsusen, selv om han har levert noen perler også opp igjennom sin karriere.

Så jeg vil gjerne gjenta min oppfordring og forundring: Hvorfor trener du ikke mer på avslutninger, John? Fy flate for en toppspiss du ville ha vært hvis du hadde hatt de egenskapene i deg også!

Noe av problemet med Norge, er at vi offensivt sett kun har Carew og en hengende spiss som skal score målene for oss, hvis vi da ikke skaffer oss en dødball. Da stiller vi med et slagkraftig mannskap, med høye og sterke karer som Brede Hangeland, Erik Hagen, Steffen Iversen og Frode Johnsen til å krige inn ballen. Men man kan skryte av Morten Gamst Pedersens venstrebein så mye man vil, men det hjelper så lite når over halvparten av dødballene hans enten blir for lave eller for lange når han spiller med flagget på brystet. Det har vi rett og slett ikke råd til på landslaget. Og det er for lite å basere en offensiv strategi på.

I rene spillsituasjoner har vi også en midtbane som aldri er med og truer motstandernes 16-meter. Verken Martin Andresen eller Kristofer Hæstad har den evnen, at de kommer på sugende løp bakfra og er med og skaper røre i motstandernes forsvar. Det er lenge siden vi hadde en Leo til slikt. Det blir for tynt med Carew alene på topp, særlig når han trenger så mange sjanser til å score som han gjør.

Det er med en viss grad av vemod jeg skriver dette, for jeg føler ikke at jeg har mine ord i behold lenger. Jeg synes ikke Norge er gode lenger. Vi har knapt vært heldigere med en kvalifiseringsgruppe enn denne, og hvis vi ikke klarer å ta oss videre til europamesterskapet i et konkurrerende selskap med lag som Malta, Moldova og Bosnia - når skal vi klare det da?

Vi kan belage oss på det det står og faller på nå, nemlig flaks. Vi må ha marginene på vår side i resten av kvalifseringen, både i forhold til de øvrige resultatene i gruppen, og foran våre motstanderes mål. Neste gang John Carew får en sjanse, må vi håpe at Fru Fortuna har et godt øye til oss akkurat den dagen, i akkurat det øyeblikket.

Men det er ikke uflaks som er grunnen til at Bosnia vant 2-1 lørdag kveld. Det må vi innse. Vi er flere hakk unna EM-nivå per i dag, og da er det like greit å peile seg inn mot å se et nytt fotballmesterskap på TV - uten norsk deltakelse.


Kommentarer:
Postet av: Julemiddag1

Jeg er veldig enig i mye. Først og fremst synes jeg dette handler om materiell. Eller mangel på materiell. Hareide har for dårlige spillere å velge mellom. For mange middelmådigheter, for lite spisskompetanse. Når RBK starter med 8 utlendinger fra start er ikke dette bare fordi norsk er dyrt, men også fordi "godt norsk" ikke er tilgjengelig. Når Hareide i mars blir tvunget til å starte med 7 spillere tilnærmet uten matchtrening siste 4 måneder viser dette det samme. Derfor bør ikke debatten handle om hvorvidt Hareide må gå, eller om Sollied eller noen andre bør inn. Den bør handle om hvordan vi skal utvikle god nok og differensiert nok spisskompetanse.

Ellers synes jeg Hareide må ta 1 vesentlig feil på sin kappe etter gårsdagen. Carew trenger en måltyv som kan komplettere ham. Et rustent oppspillspunkt som Johnsen eller Iversen duger ikke. Vrakingen av Nevland var en tabbe som ødela både for Norge og for Carew.

25.mar.2007 @ 10:05
Postet av: Terje G

Vraking av Nevland var en tabbe ja. Trenger en mobil spiss rundt Carew. Carew skal naturligvis ikke benyttes som spydspiss i en kontringssettup på hjemmebane mot en antatt svakere motstander!!

Ellers er det balansen som er feil med Norge, ikke nødvendigvis kvalitet.
Kvaliteten spiller for spiller var neppe bedre under Drillo i nittiårene, men balansen var genial.
Det var midtbanespillere med motor, men dagens midtbane, med den daulate Andresen som anker er helt ute av det. Ingen truer bakrom, Hæstad og Strømstad virrer rundt, men det blir lite av det også. Brenne har potensiale dog.

I gamle dager hadde vi et forsvar med fart (Bratseth), som gjorde at man ikke trengte ta så voldsomt defensivit ansvar på midtbanen som vi må i disse dager. Hvem vil vel la Hagen og Hangeland stå alene mot fotrappe motspillere? Bratseth kunne enkelt løpe opp alt som kom, så tryggheten var en helt annen den gang.

Nå ligger frykten tjukk over hele laget, fordi spillerne ikke stoler på kvalitetene til lagkameratene.
Legg merke til hvor lite folk Norge hadde i boksen til Bosnia under stort sett hele kampen, faktisk også i de siste 10 minuttene. Det tyder på et organisasjonsproblem, med balanse som hovedpoeng. Det finnes rett og slett ikke typer som er opportunister, som tar en sjanse på å stikke bak en duell. I steden står Andresen med den baktunge ræva si på 25 meter og håper det kommer en ball, mens Leo eller Rekdal i gamle dager ville fislet seg inn i feltet og gribbet en løs ball.

Jeg gremmes25.mar.2007 @ 10:21
Postet av: einar

Under Drillo-epoken hadde vi marginene på vår side. Men vi hadde også et lag som jobbet som en drøm kollektivt, alle sto opp for hverandre, og sloss for hver jæ*** ball, om den så var inne i nettet vårt allerede.
Nå jobber de for seg selv, hvis du kan kalle det jobbing i det hele tatt. Hareide bør først og fremst dumpe denne totalt håpløse 4-4-1-1-formasjonen. En mer defensiv organsiering går det ikke ann å skaffe. Få 4-4-2 eller 4-5-1, så kan vi få litt fart på sakene igjen. Prøv å bruk Brenne i Leo-rollen, Andresen beviste for n'te gang at han enten ikke er bedre, eller ikke gidder.

25.mar.2007 @ 12:02
Postet av: Bønna

Vi må vel innse at Norge med sine 4,5 mill. innbyggere ikke er i stand til å levere toppspillere som skal prestere mot andre land i Europa , bortsett fra en gang i blant.
( blind høne finner også korn ! )
Mange har hevdet at det hadde vært bedre å brukt et helt fotballag i toppserien, fordi didde er gjennomspilt , gjennomtrent , og KAN presetere i europeeisk toppfotball.
De er flinkere til å yte , og ofte får man veldig gode resultater. Se på Rosenborg fks.
Men hva skulle man da ha NFF til ???????

25.mar.2007 @ 12:11
Postet av: King Kenny

Haraeide kom med fine ord om sexy fotball og unge spillere.
Drillo er til NÅ den enste som har skjønt at Norge må gjøre noe annerledes og være ekstreme for å havne i det gode selskap.
Nils Johan blei med på pressen og folkets krav om å tilpasse seg mer kontinetal fotball og laget presterte svakere for hver gang , men Hareide har ikke skjønt et kvekk og tror lille Norge skal spille pen fotball og vinne kamper. Husk Carew spiller for Villa i bunn av PL. Riise ligger på 4 pl i PL . Gamst rundt midten for Blackburn og en vi har en Keeper som aldri får spille uansett klubb. Dette er våre
største stjerner som Hareide så gjerne vil dyrke og holde seg inne med !!!
Skal Norge til sluttspill igjen må vi få en trener som dyrker kollektivet og tør være annerledes ."stjerner" som ikke vil være med på det kan vi bare si bye bye til de har fått nok sjanser til å sette preg på landslaget under Åge uten vise de duger i dette selskapet.
Merkelig ikke pressen også vil til EM/VM igjen for på slutten med Drillo og Semb var det slakt etter hver match selv om de tok poeng , mens Hareide skånes fordi de nå har 4 passninger på motstanderes halvdel.
Jeg vet hvertfall hva jeg foretrekker !

25.mar.2007 @ 12:23
Postet av: Kjartan

På tide å innse at etter det kommende tapet eller uavgjortkampen mot Tyrkia så er Norge sjanseløse på EMsluttspill. Dermed kan Hareide bygge et nytt lag for VM-kvalifisering. Det betyr å sparke ut middelmådigheter som kaptein Andresen og andre og velge unge kommende spillere i stedet. Det store problemet til Norge er at alt for få spillere er i stand til å score mål. Carew er antageligvis Norges beste på topp, men han scorer vanvittig få mål. Han regnes som toppspiss, men har aldri vært på europeisk mellomnivå. Han scorer rett og slett alt for lite. Dersom han skal spille må man ha en mobil spiss i nærheten som kan score de enkle målene. Den lærepengen har endelig Hareide tatt og kaller inn Nevland, en spiller som utrettelig jobber for laget, i motsetning til nevnte Andresen som knapt har gjort en god kamp for Norge.
Mitt råd er å drite i hvem som regnes for å være best og heller komponere et lag som spiller som et lag og ofrer seg for hverandre. Oppblåstheter som Andresen passer dermed ikke inn...

25.mar.2007 @ 13:47
Postet av: nok_en_synser

Synes ikke det er noen grunn til å sverte gutta, de er stort sett sympatiske personer, og jeg tror de faktisk gjør sitt beste utpå der. De har nok virkelig har lyst på å spille i EM, naturligvis.

Som artikkelen konkluderer med er vi bare ikke gode nok. Det spiller ingen rolle om det er b-laget til Bosnia som kommer, de er fortsatt bedre fotballspillere enn våre. Dette tror jeg skyldes at vi i Norge generelt gjør en grov forenkling i vår vurdering av fotballspillet. Når Norge går på banen skal vi ut å slåss, vi skal sette inn luftskytset, og krige_inni_boksen. At dette er den riktige måten å agere på i fotball synes i det store og hele å være (eller har vært i lang tid) den gjengse mening blant ledere innen fotballen, spillere og media. I Norge er det slikt at ren fysisk styrke er helt avgjørende for hvor god man er i fotball. Andre egenskaper vi fremhever som viktige er løpskapasitet og hurtighet.

Problemet er at det er begrenset hvor mye en kan vinne gjennom å briljere på disse områdene. Det hjelper fint lite hvor mye og fort du kan løpe dersom du ikke vet hva du skal gjøre når du er fremme. Mange av våre spiller kan forflytte seg raskt fra A til B, men ikke dersom det kreves samtidig ballkontroll.

Vi undervurderer viktigheten av å være istand til å uten vanskeligheter kunne behandle ballen på en hensiktsmessig måte. I fotball er det slik at god ballbehandling, som et utrenet øye gjerne overser, kan spare 11 mann for et løp hjemover som de nå kan benytte til angrep. Vi bør snart lære at det er avgjørende å være mer kritisk til hvordan vi avleverer en pasning - fordi fordelen av å holde i ballen istedet for å løpe etter den blir oss altfor sjelden til del. Presisjon. På vårt landslag har vi til dels denne kvaliteten i noen spillere, men i sum blir det for svakt.

Tidligere lyktes vi i noen grad med å innse disse svakhetene og spille svært ekstrem fotball, for slik å lykkes med enkelte gode resultater. Bruk av drillostilen er egentlig som å pisse i buksa - det fungerer i øyeblikket, men på lengre sikt er det katastrofalt. I en slik sammenhengen er det positivt når et lag tør å forsøke å *spille* fotball, også dersom det vil avsløre oss som svake fotballspillere - da blir det lett å se hvor vi bør forbedre oss.

25.mar.2007 @ 15:21
Postet av: Kjetil


Mange gode, og fornuftige kommentarer her. Og de fleste berører nettopp det som har vært, og er, hovedproblemet for det norske landslaget spesielt. Og for den noeske fotballen generelt. Målscorere!
Hvem skal lage de målene vi til enhver tid trenger? Carew? Iversen? Johnsen? Nevland?
Hareide famler litt i blinde. Han stoler 100% på at de 4 overnevnte spillerne skal pøse inn målene som gjør at vi kommer til et sluttspill.
Dette er jeg ikke uenig i. Hvorfor? Jo, vi har INGEN spiss som garanterer mål. Se på snittet til de overnevnte 4 på landslaget. Johnsen "leder" med 0,30 mål per kamp. Dette er ikke ikke dårlig, men mot hvem scorer Johnsen? Jo, mot lag som IKKE er rangert over oss. Mange mål mot svake lag.
Hvorfor er det slik? Har vi ikke sett dette over lang tid? JO!!
Hva skal vi så gjøre?
En ting er å "trene" de vi allerede har. En annen ting er å sette igang et spiss- prosjekt. Ikke ulikt det midtstopper- prosjekt vi hadde for noen år siden. Det ga gode resultater.
Eller hva med det venstrehåndsskytter- prosjektet håndballjentene gjennomførte for 10- 15 år siden. Begge overnevnte prosjekter ga veldige resultater. Vi fikk frem midtstoppere og skyttere i verdenstoppen.
Prøv NFF!
Andre ting: la andre gjøre jobben utenfor 16- metern, Carew. Kom deg inn i boksen.
Terp innlegg og cornere, Gamsten.
Få inn offensiv løpskraft på midten, Åge.
Tenk offensiv og ta sjanser, backer og midtstoppere. Jo flere i angrep, jo flere motstandere må tenke forsvar. Vinn- vinn- situasjon.
Vi gleder oss til onsdag. Da får vi svar på om Norge ER et lag. Ikke bare "noen" gode spillere.

25.mar.2007 @ 19:51
Postet av: math

En floskel blant middelmådigheter på landslaget er blitt utsagnet: "Ingen har klippekort". Men det er jo nettopp det de har. Myhre er ikke keeperen man trenger. Men enda verre er det med den såkalte kapteinen. Den totalt oppskrytte Martin Andresen. Han er veik, treig og har passe teknikk. Hæstad er et rivjern, men ikke noe mer. Kan kanskje fungere, men da må han ha ivirigere spillere som Brenne og Grindheim rundt seg.

26.mar.2007 @ 09:20
URL: http://www.slappa.no
Postet av: zmjund

Voldsom til Andresen hetsing det er her, Andresen er tross alt en defensiv midtbane spiller og ikke nødvendigvis den som skal tilrettelegge de målfarlige pasningene. Problemet til landslaget er som mange andre her har greid å observere vi flytter ikke nok folk i angrep og Carew er dessverre en elendig avslutter.

26.mar.2007 @ 14:28

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5018741
hits