TV2Nettavisen

Bli back, talenter

Av Thomas Enger - 11.sep.2006 @ 09:12:31
Går du med en proffdrøm i magen? Her er et godt råd.

Ta en titt på spillerbørsen vår så langt i år. Beste back er på 53. plass. Han er svensk og heter Mikael Dorsin. Backen som ligger noen plasser bak, er 34 år gammel. Han heter Christer Basma.

Vi er med andre ord et godt stykke unna å ha en back-portefølje som toppklubbene ute i Europa studerer med lupe samtidig som munnen flommer over av sikl.

Spillerbørs alene er et elendig argument hvis man skal vurdere backene i norsk fotball. En børs vil aldri være noen hundre prosent fasit i forhold til hvordan en spiller har opptrådt i løpet av en sesong. Og det er på ingen måte like lett å skinne som back som for eksempel spiss, vel og merke hvis du scorer. En spiss som scorer to mål og har en målgivende pasning, havner fort på Rundens lag hos de fleste aviser og øvrige mediekanaler. En back som gjør det han skal, verken mer eller mindre, havner fort i 5'er-sekken og skiller seg sånn sett ikke ut.

Men en spillerbørs er likevel en god indikator. Og det er et ufravikelig faktum at Norge måtte bruke en midtstopper ute på høyre back i de to første EM-kvalifiseringskampene nå i høst. Anders Rambekk er en klok spiller, så han mestret den omstillingen på en prima måte, men det er et tankekors at vi ikke har bedre backer med norsk pass enn at Åge Hareide må ty til en midtstopper for å fylle opp førsteelleveren sin.

I dag virker John Arne Riise, Jon Inge Høiland og Marius Johnsen å være nokså sikre back-kort i Norges landslag. Trond Erik Bertelsen banker ganske hardt på døra, og er nær ved å komme inn (også når ingen er skadet). Bak disse er det rimelig tynt. Jarl Andre Storbæk har vært så vidt innom, det er noen gode unggutter i Lyn, Erlend Hanstveit forsøker med jevne mellomrom å bli proff, Stabæk har fått fram en spennende spiller i Bjørnar Holmvik, Odd har en bra en i Espen Ruud, Molde i Knut Olav Rindarøy, men bortsett fra det, er det magert med talenter på vei opp og fram. (Har jeg jeg glemt noen åpenbare i forbifarten, så send meg en mail (thomas.enger@tv2.no)).

Hvis man ser på norske utenlandsproffer de siste ti årene, er det ikke så voldsomt mange backer som har forsvunnet ut. Vegard Heggem gjorde en bra figur i Liverpool så lenge han var skadefri, mens Stig Inge Bjørnebye hadde en bra karriere på samme fotballøy. Bjørn Tore Kvarme ble solgt mens han var back, men nå er han midtstopper. Og så har vi selvsagt Gunnar Halle og John Arne Riise. Roger Nilsen og Alf Inge Håland ble vel også brukt der ute fra tid til annen. Men etterveksten og eksporten de siste fem årene har vært minimal. For ikke å si lik null.

Hadde jeg vært 14-16 år i dag, og like fotball-gal og proffdrømmende som jeg var den gangen, så er jeg ikke i tvil om hva jeg ville ha satset på. Jeg ville ha gjort alt jeg kunne for å bli en god back. Norge og norske klubblag skriker etter gode backer, særlig norske, og de har gjort det lenge. Hvis man bærer på en proffdrøm, er veien med stor sannsynlighet kortest om man spesialiserer seg som krittslikker på en av sidene. Og særlig hvis man utvikler en særegenhet som gjør at man blir lagt merke til. Man kommer svært langt med ekstrem fart, et heftig skuddbein eller en god innleggsfot. Gjerne i kombinasjon med en solid defensiv legning.

Stig Inge Bjørnebye er kanskje det beste eksempelet vi har på at man ikke nødvendigvis trenger bøttevis med talent for å komme langt. Han var en god spiller, bevares, men ikke en mann med spesielle fotballmessige ferdigheter utover sitt gode venstrebein. Det han kom langt med, var en sterk fysikk, en bunnsolid disiplin og en imponerende treningsvilje. Han sto på. Og proff ble han. Til og med Start-trener.

Å være back er ikke verdens mest glamorøse jobb. Man har et begrenset område å bevege seg på, og gjør man feil - hvilket ikke er uvanlig - har bommertene en lei tendens til å resultere i baklengsmål. Det er sånn sett enklere å være spiss. Ingen forventer at man skal score hver gang, men samtidig er terskelen ekstremt mye høyere for å bli lagt merke til.

Jeg skal på ingen måte påstå at jeg kunne ha blitt proff om jeg hadde satset beinhardt på å bli en god back for 16 år siden, siden jeg knapt nok hadde (og har) et defensivt fiber i kroppen. Men jeg tror sjansene ville ha vært mye større.

Særlig i dette tiåret.


Kommentarer:
Postet av: Erlend

"Men en spillerbørs er likevel en god indikator"

Skal ikke henge meg opp i resten av det du skriver, men spillerbørser er en like god indikator på hvor god/dårlig en spiller er, som en pakke bokstavkjeks strødd utover et bord er en god indikator på hvor god/dårlig en bok er.

11.sep.2006 @ 12:51:44
Postet av: Lars

heilt enig med Erlend spillerbørser er bare tull.

11.sep.2006 @ 15:20:01
Postet av: ...

F.eks Lars Kristian Eriksen tror jeg hadde vært ganske høyt på børsen hadde det ikke vært for at han har vært skadet en del...

- Forrsten enig i at spillerbørser er tull.. Eller, kan være greit å lese hva andre mener om kampen, men bare det..

11.sep.2006 @ 16:00:54
Postet av: Fritz

Sitat: "Å være back er ikke verdens mest glamorøse jobb. Man har et begrenset område å bevege seg på,..."

Jaja, da er vel back og midtstopper det samme.

En god back i disse dager skal helst være en god ving i tillegg. Det innebærer at man skal tråle opp og ned sin side. Det krever det meste av spilleren, og man har et enormt stort arbeidsområde. Ser ut til at Enger lever på 50 tallet hvor backen var være en ytterste venstre ving. Det er ikke vanskelig å ramse opp på stjerner som er backer, Cole, Carlos, Zambrotta, Maldini (også midtstopper)... I VM var Lahm en av favorittene, mens Grosso scoret avgjørende mål.

Enger viser at han ikke er på topp i likhet med norske backer...

12.sep.2006 @ 04:03:26
Postet av: bent

Back-problemet er ikke nytt. Ser vi på 90-tallet var det ikke mange utenom Halle og Bjørnebye som holdt mål. Foran VM-kvaliken mot Nederland på bortebane i 1993 ble faktisk Gøran Sørloth testet som back på trening i forkant av kampen. Jeg gjentar: Gøran Sørloth....Men han ble funnet "for lett" og Rohnny Johnsen spilte på den plassen.
Slik jeg ser det har vi flere bra venstrebacker på gang utenom Rise: Berthelsen, Holmvik,Johnsen, Hanstveit osv. Berthelsen er den mest spennende for fremtiden og den som kanskje kan nå lengst. Men hvorfor ikke gjøre som Lahm på Tyskland...spill på motsatt side. Lahm er egentlig høyreback, men må vel ha klart seg brukbart på motsatt side eller?
Berthelsen bør kunne bli en glimrende høyreback på landslaget!

12.sep.2006 @ 09:04:54
Postet av: Vidar Villrede

Tror kanskje spillerbørs er en aldri så liten avsporing. Engers poeng var vel at det er mangel på backer av internasjonalt format i Norge, og det er jeg helt enig i.

Den moderne backrollen blitt svært viktig i det offensive spillet, men sliter nok med et "dårlig rykte" her i Norge. Fortsatt er det svært mange aldersbestemte trenere som "gjemmer" de dårligste spillerne på backen, og således bidrar til å opprettholde dette som en "lavstatuspoisjon".

12.sep.2006 @ 13:52:05
Postet av: Brynepatrioten

Eg vil ikkje sei at venstreback e noge problem i verden,men d e høyrebacker. Når eg spør folk om kem som e best på høyreback så hende d ofte at dei slite med å finna nogen gode navn.Eg sjølv spele høyreback.Eg e ikkje noge spesielt god,men eg spele der bare for at d e ingen som spele der.Spelerbørs e noge kødd

12.sep.2006 @ 15:00:41
Postet av: HeiaVincent

Folk som bruker venstrefoten har en tendens til å bli mer spesialiserte, kan jeg tenke meg. Og jeg kan også tenke meg at grunnen til dette er at de ikke er like mange som de som bruker høyrefoten sin. Derfor er det flere verdensklasse-venstrebacker i verden enn høyrebacker. Så det så.

12.sep.2006 @ 19:31:21
URL: http://firefiretre.blogspot.com
Postet av: Brynepatrioten

Takk for forklaringen Vincent

13.sep.2006 @ 07:53:49
Postet av: Knut

Hva er arbeidsoppgavene til en back? Noen som har en guide til hvordan spille back? Hvor finner jeg læreboka i fotball?

Hilsen en høyreback som føler seg forvirret og usikker når han spiller.

15.sep.2006 @ 11:37:18
Postet av: Rasmus

kan di ikkje sjå i første divisjon og.

29.sep.2006 @ 22:56:54
Postet av: Cafu

gode høgre backer; nevile, marcelo, cafu, cicinho, ramos, puyol kan vel spele back

06.nov.2006 @ 14:43:12

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=2016474
hitsimg