TV2Nettavisen

Hareides magre trøst

Av Thomas Enger - 07.feb.2007 @ 22:09:53
Åge Hareide og Norge har fått noe å tenke på etter 1-2 mot Kroatia onsdag kveld.

Resultatet, som for øvrig var svært flatterende sett med norske øyne, skal vi ikke bruke så mye tid på. Det holder med å konstatere at Norge kunne og skulle ha tapt mye mer, men en god Håkon Opdal, et godt midtforsvar og et ineffektivt kroatisk angrep sørget for at Norge kan reise hjem med verdigheten i behold. I hvert fall resultatmessig.

Langt verre var det at Norge virket svært tannløse, det var lite aggressivitet og duellstyrke, mens Kroatia var ballsikre, bevegelige og kreative. Det var kort og godt klasseforskjell på lagene.

Spørsmålet er hvor mye man skal legge i en slik kamp. Det er alltid noe å ta med seg, noe man kan lære av, men forutsetningene før Kroatia-kampen onsdag kveld, var ikke optimale for Norges del. Det er lenge siden flere av de norske spillerne som var i aksjon onsdag kveld, har spilt kamp på høyt internasjonalt nivå. Den tunge og humpete banen fremhevet heller ikke det norske lagets kvaliteter.

Men selv om Kroatia på ingen måte spilte med et toppet lag, ble kampen i Rijeka en klar indikasjon på at Åge Hareide har mye å jobbe med før neste EM-kvalifiseringskamp.

Mye kan antakelig løses ved et par enkle grep. Marius Johnsen var ikke noe vellykket valg på venstre back. Kroatia kom gang på gang igjennom på Norges venstrekant, og det kunne fort ha vært mer enn 2-0 til pause på grunn av hullene som oppsto.

Det betyr at John Arne Riise må ned på venstre back igjen. Det betyr igjen at Morten Gamst Pedersen (hvis ikke skaden hans er alvorlig) må tilbake på venstre kant, hvilket mest sannsynlig betyr at Fredrik Strømstad får fornyet tillit på høyresiden. Hvis han er frisk.

Spillere som Anders Rambekk, Martin Andresen og Kristofer Hæstad viste også med all tydelighet at de ikke er vant til tempoet og nivået. Norges midtbane hadde ikke mye kontroll defensivt, slik vi har sett tidligere med Doffens løps- og taklingskraft, Andresens overblikk, evne til å ta ut rom og til å styre spillet. Mot Kroatia ble han aldri noen ballfordeler.

Og på topp ble det aldri noen lett oppgave for John Carew og Ole Gunnar Solskjær, gitt forutsetningene som forsvaret og midtbanen ga dem. Solskjær har også vært i bedre form enn han er per i dag.

John Carew viste noen små tegn på at formen er i anmarsj, og forseringen hans etter 19 minutter, da han klemte til fra 20 meter og ballen føk like over tverrliggeren, var det virkelig klasse over. På en bedre bane ville også John ha kommet enda bedre til sin rett. Jeg er ikke så bekymret for Carews form inn mot EM-kvalifiseringskampene vi står overfor.

Jeg er mer bekymret over at Norge knapt nok skapte en eneste kvalifisert målsjanse, med unntak av målet som kom på overtid og Carews allerede omtalte skudd. Vi hadde ikke en eneste farlig dødball - vårt fremste angrepsvåpen. Vi virket kort og godt tamme. I de fleste ledd på banen.

Mye både kan og sannsynligvis vil forandre seg i tiden som kommer fram mot Bosnia Hercegovina-oppgjøret 24. mars og Tyrkia fire dager senere. Det er over halvannen måned fram i tid. Mange spillere er inne i en tung treningsperiode nå også, hvilket formodentlig vil resultere i bedre form når det virkelig gjelder.

Det er en mager trøst etter en trist norsk forestilling. Hver eneste av de dagene som gjenstår før 24. mars må med andre ord brukes.

Og de må brukes godt.

Kommentarer:
Postet av: topi

Tror du ikke forholdene faktisk hjalp Norge? Kroatia er jo kjent et teknisk eminent lag. Med stiv matte kunne vi blitt utklasset...

07.feb.2007 @ 23:20:32
Postet av: Franky

problemet er et norge bruker spillere som Rambekk, Årst, Andresen osv.

Spesiellt Rambekk var horribel... grunnen til at man tar opp M.Johnsen only var at i første omgang kom de mest på vår venstreside. Men realiteten er at feks. 1-0 målet kom etter feil fra Rambekk, og ca hver eneste gang han var borti ballen mistet han den eller tabbet seg ut.

08.feb.2007 @ 07:00:58
Postet av:

Jeg så ikke kampen, men det jeg har sett av Årst og Andresen indikerer at de ikke er noe for landslaget. Burde ikke Nevland heller sitte på benken enn Årst? Og Andresen er for treg, uten at jeg klarer å tenke på noen som kan gjøre jobben. Rambekk er kanskje det beste alternativet dessverre... Mulid han på Odd kan bli god, men han er langt fra klar.

08.feb.2007 @ 23:47:06

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=4062057
hitsimg