TV2Nettavisen

Carews store ansvar

Av Thomas Enger - 01.jun.2006 @ 23:16
Norges suksess i den forestående EM-kvalifiseringen er i stor grad avhengig av om John Carew lykkes eller ikke.

Norge har ikke så mange offensive strenger å spille på, men det er for lengst opplest og vedtatt at vi er gode på dødballer. Når Morten Gamst Pedersen treffer på sine cornere og frispark, hvilket besynderlig nok er altfor sjelden når han har det norske flagget på brystet, er Norge farlige. Det så vi mot Paraguay. Vi har sett det før. Og vi kommer til å se det igjen.

Norges andre offensive pre heter John Carew. Mot Sør-Korea var han nok en gang god, og nok en gang var han farlig. Men - og det er det store minuset ved Lyon-spissen - nok en gang gikk han målløs av banen.

John Carew har spilt 54 landskamper for Norge. Han har scoret 13 mål. Det tilsvarer at han scorer i hver fjerde kamp omtrent. Mot Sør-Korea skapte han to store muligheter nærmest ut av ingenting, men det sviktet i avslutningsøyeblikket. Og etter kampen fikk han en form for refs av landslagssjef Åge Hareide fordi vi ikke var presise og gode nok foran mål. Norge - og John Carew - er kort og godt nødt til å bli mer effektive innenfor motstanderens 16-meter.

Jeg er mektig imponert over karrieren til John Carew. Og suksessen han har oppnådd, er ikke tilfeldig. Han er lynrask, råsterk, god i lufta og en fargeklatt i ethvert fotballmiljø. Han slo seg raskt fram i norsk fotball via Lørenskog og Vålerenga til Rosenborg. Etter ytterligere suksess i Trondheim ble han raskt solgt videre til utlandet. Han har hatt suksessrike opphold både i Spania, Italia, Tyrkia og Frankrike, og nå er han sogar fransk seriemester.

John Carew mangler imidlertid to ting for å bli en spiss på lik linje med for eksempel Thierry Henry. Henry har også fart og styrke, men franskmannen har i tillegg meget god teknikk samt ekstreme ferdigheter foran mål. Han er en garantist for godt over 20 mål hver eneste sesong i Premier League.

John Carew kan tidvis se litt keitete ut rent teknisk, og innimellom er det lett å få inntrykk av at flaks snarere enn dyktighet er årsaken til at ballen havner i nettet. De gangene han er i flytsonen, ser det derimot briljant og elegant ut. Og da scorer han også tre mål i en kamp. Hadde han trent mer og mer spesifikt på avslutninger også, slik Ole Gunnar Solskjær nærmest gjorde til en livstil både før og etter han ble proff, ville ikke John Carew ha stått tilbake for noen. Selv ikke Thierry Henry.

Det ble åtte seriemål på Lyon-spissen i år. Han hadde både Juninho, Sylvain Wiltord og Fred foran seg på toppscorerlisten. Carew scoret i de tre første serieomgangene, så gikk det ni runder før han var frampå igjen. Det er også ett av Johns problemer. Det kan ofte gå svært lang tid mellom nettkjenningene.

Men det som er bra med John, er at du aldri kan avskrive han. Han er en konstant trussel mot ethvert forsvar, og han binder lett opp to forsvarere alene med sin hurtighet og styrke. Det skaper rom for andre. Det skaper usikkerhet i motstandernes forsvar. Og der har Norge en stor fordel.

Vår suksess i EM-kvalifiseringen avhenger av at John Carew er i form. Først av alt må han være skadefri, og dernest må han bli bedre foran mål. Norge vil ikke skape like mange sjanser som Valencia, Roma, Besiktas eller Lyon, men vi må ta bedre vare på de mulighetene vi får.

Så hør på sjefen din, John. Tren på avslutninger. Vi er altfor avhengige av deg.

Kommentarer:
Postet av: bh

Thomas Enger er utdannet journalist ser jeg. Ikke matematiker alts; 54/13=4,15. Alts putter Carew i ca hver fjerde landskamp hvis vi skal runde av.

04.jun.2006 @ 12:20
Postet av: bh

Thomas Enger er utdannet journalist ser jeg. Ikke matematiker alts; 54/13=4,15. Alts putter Carew i ca hver fjerde landskamp hvis vi skal runde av.

04.jun.2006 @ 12:20
Postet av: carew

Carew sugar, skjnnar ikkje at han e med p landslaget, det fins mange andre gode norske spisser!

21.jun.2006 @ 22:29
Postet av: Christian Andersen

Undskyld jeg blander mig i norsk fodboldt. Carrew er en fantastisk fodboldtspiller, men hans bevgelser er lidt for store, nr toppen
af europisk fodboldt skal nes. Derfor mener
jeg at han skal bruges som "target" spiller, nr
der mangler 20-30 min. af kampen. Han vil s
vre mere "forudsigelig", nr han kommer ind.
For ikke at gre for mange ndringer, ville
jeg vlge rst og Iversen p top.
MVH
Christian Andersen

27.mar.2007 @ 14:28

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/1390447
hits